Κόσμος

Σομαλία: Για πρώτη φορά βιαστές καταδικάστηκαν μέσω του DNA!

Οι αρχές στη Σομαλία χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά στοιχεία που συλλέχθηκαν χάρη στη διενέργεια τεστ DNA για να καταδικάσουν σε θάνατο τρεις άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για τον βιασμό και τον φόνο ενός 12χρονου κοριτσιού.

Στη διάρκεια των ερευνών για τον βιασμό και τον φόνο της 12χρονης Αΐσα Ίλιας οι εισαγγελείς επεσήμαναν ότι συγκέντρωσαν 37 δείγματα DNA από τους υπόπτους τα οποία έστειλαν στο ιατροδικαστικό εργαστήριο, το οποίο όμως δεν είναι ακόμη σε θέση να τα εξετάσει. Για τον λόγο αυτό τα δείγματα εστάλησαν στην Κένυα, όπου μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν τρεις δράστες.

Το Ανώτερο Δικαστήριο καταδίκασε χθες, Κυριακή (12.5.2019) τους τρεις αυτούς άνδρες σε θάνατο “για την απαγωγή, τον βιασμό και τον φόνο της Αΐσα”.

Στη Σομαλία η θανατική ποινή εφαρμόζεται από εκτελεστικό απόσπασμα.

Αδίστακτοι βιαστές δολοφόνοι

Τον Φεβρουάριο η απαγωγή της 12χρονης, την οποία βίασε μια ομάδα ανδρών προτού τη βασανίσει μέχρι θανάτου και εγκαταλείψει το πτώμα της μπροστά από το σπίτι των γονιών της, είχε προκαλέσει αγανάκτηση.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε ότι αυτός ο βιασμός ήταν κατά μία έννοια κάτι συνηθισμένο (!) στη Σομαλία, όπου η αστυνομία δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις καταγγελίες για βιασμό, αν και η πολιτεία Πούντλαντ υιοθέτησε το 2016 νομοθεσία που προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για τα σεξουαλικά εγκλήματα.

Το 2017 η Σομαλία απέκτησε το πρώτο της ιατροδικαστικό εργαστήριο με στόχο να καταπολεμηθεί η σεξουαλική βία σε μια χώρα όπου δύο δεκαετίες συγκρούσεων και ταραχών έχουν στερήσει από την πλειονότητα των κατοίκων την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η Σομαλία “για πρώτη φορά ακολούθησε τον υπόλοιπο κόσμο χρησιμοποιώντας την επιστήμη για να λύσει μια φρικτή εγκληματική υπόθεση”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Βρετανία αύξησε σε «σοβαρό» το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής – Διώξεις σε βάρος 45χρονου για αντισημιτική επίθεση
Ο δράστης Έσα Σουλεϊμάν είχε παραπεμφθεί σε κυβερνητικό πρόγραμμα πρόληψης του εξτρεμισμού το 2022, αλλά η υπόθεσή του μπήκε στο αρχείο αργότερα το ίδιο έτος
Η στιγμή που ο δράστης επιτίθεται με μαχαίρι σε Εβραίο άνδρα στο Λονδίνο
Λίντσαραν τον 47χρονο που συνελήφθη για τη δολοφονία της 5χρονης στην Αυστραλία - Επεισόδια έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται
Φέρεται πως την απήγαγε από την κοινότητα των Αβορίγινων και στη συνέχεια την σκότωσε - «Συνελήφθη» από τους κατοίκους που συμμετείχαν στην επιχείρηση εντοπισμού της
Αυστραλία: Λίντσαραν τον 47χρονο που συνελήφθη για τη δολοφονία της 5χρονης – Επεισόδια έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται
Drone με 50 κιλά εκρηκτικά «καρφώθηκε» σε πλοίο στον Κόλπο του Άντεν – Θρίλερ για την εξουδετέρωσή του
Το drone αντί να εκραγεί, παρέμεινε στο εσωτερικό του πλοίου, δημιουργώντας μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, καθώς οποιαδήποτε δόνηση ή αύξηση θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη
Επίθεση με drone στο πλοίο