Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

Σομαλία: Η στιγμή που “πάσαραν” στον βομβιστή λάπτοπ με εκρηκτικά (ΒΙΝΤΕΟ)

Σομαλία: Η στιγμή που “πάσαραν” στον βομβιστή λάπτοπ με εκρηκτικά (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι κάμερες από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας κατέγραψαν τη στιγμή που ο ύποπτος βομβιστής του αεροπλάνου της Σομαλίας παρέλαβε μια τσάντα λάπτοπ με κρυμμένο εκρηκτικό μηχανισμό. Στο βίντεο φαίνονται δύο άντρες, ένας εκ των οποίων φορά τζάκετ ασφαλείας, να του περνάνε το λάπτοπ αφού πέρασε τον απαραίτητο έλεγχο.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Οργανισμός Ασφάλειας πιστεύει ότι ο επιβάτης είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας που ανατινάχθηκε στο αεροπλάνο της Daallo Airlines, αναγκάζοντας το αεροσκάφος να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Mogadishu. Πιστεύεται ότι στο λάπτοπ βρισκόταν ο εκρηκτικός μηχανισμός που προκάλεσε την έκρηξη. Ο πιλότος του αεροσκάφους είπε ότι αν η έκρηξη συνέβαινε όταν το τζετ βρισκόταν στο υψηλότερο υψόμετρο, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει συντριβή του αεροσκάφους.

“Οι έρευνες συνεχίζονται και έχουν συλληφθεί 15 άνθρωποι μέχρι στιγμής για το περιστατικό”, δήλωσε Σομαλός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί. “Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε φορητό υπολογιστή που είχε μαζί του ένας από τους επιβάτες. Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν ορισμένες από τις δραστηριότητες και η επίθεση πιστεύεται ότι συντονίστηκε από ένα δίκτυο ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται”, υπογράμμισε.

Ενώ αρχικά είχαν αποδώσει την έκρηξη σε ξαφνική αποσυμπίεση του αέρα, μετά τις έρευνες ο υπουργός Μεταφορών και Αεροπορίας Ali Ahmed Jama μίλησε για βομβιστική επίθεση. “Οι ειδικοί έχουν επιβεβαιώσει ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στο εσωτερικό του αεροπλάνου δεν ήταν από τεχνικό πρόβλημα αλλά από βόμβα που είχε στόχο να καταστρέψει το αεροπλάνο και να σκοτώσει τους επιβάτες”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ύποπτος άντρας που ανατινάχτηκε στο αεροπλάνο ταυτοποιήθηκε ως ο Abdulahi Abdisalam. Ακόμη δύο επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά. Μετά την ανάλυση των στοιχείων, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο βομβιστής πήρε τον εκρηκτικό μηχανισμό στην αναπηρική του καρέκλα. Ο Σέρβος πιλότος Vladimir Vodopivec κατάλαβε αμέσως ότι η έκρηξη οφείλεται σε βόμβα, προχωρώντας αμέσως σε αναγκαστική προσγείωση από τη στιγμή που δεν είχε προκληθεί βλάβη στο σύστημα πλοήγησης.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε