Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Σόου Τραμπ η επιστροφή των τριών Αμερικανών που κρατούνταν στη Βόρεια Κορέα [pics]

Τραμπ Κιμ Γιονγκ Ουν Βόρεια Κορέα

Είναι… master στο να μετατρέπει τα πάντα σε reality. Και η επιστροφή των τριών Αμερικανών που κρατούνταν στη Βόρεια Κορέα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη ευκαιρία για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πήρε η Μελάνια από το χέρι, πήρε και τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς και τη σύζυγό του Κάρεν και πήγαν στη βάση Άντριους για να υποδεχτεί τους τρεις Αμερικανούς που κρατούνταν σε φυλακές της Βόρειας Κορέας και τους απελευθέρωσε, ως κίνηση καλής θέλησης ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Χαμογελούσε, έκανε thumps up. Γενικά ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ό,τι μπορούσε για να δείξει τη “νίκη” του.

Ξέχασε βέβαια κάτι: τον Όττο Γουόρμπιερ. Τον Αμερικανό που είχε κρατηθεί επίσης στη Βόρεια Κορέα αλλά τότε ο Τραμπ έβριζε τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο νεαρός φοιτητής είχε βασανιστεί. Ο Τραμπ το είχε πει. Είχε γυρίσει στις ΗΠΑ σε κωματώδη κατάσταση. Και λίγο μετά την επιστροφή του, πέθανε. Αλλά αυτά μάλλον είναι… περασμένα για τον Αμερικανό πρόεδρο. Τώρα, ο Κιμ είναι καλός. Τώρα δεν είναι «μικρός άνθρωπος πύραυλος»…

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβηκε στο αεροπλάνο και υποδέχτηκε τους τρεις Αμερικανούς που επέστρεψαν μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από την Πιονγκγιάνγκ. Μαζί του φυσικά και η Μελάνια. Ήταν 02:40 τα ξημερώματα (ώρα ΗΠΑ).

Το ευχαριστώ του Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, φυσικά, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν για την απελευθέρωση των τριών Αμερικανών. Και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επικείμενη συνάντησή τους. Η οποία το πιθανότερο είναι πως θα γίνει στη Σιγκαπούρη.

Το αεροπλάνο με τους τρεις Αμερικανούς και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Άντριους, έξω από την Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η Πρώτη Κυρία μπήκαν για λίγα λεπτά στο αεροπλάνο. Και μετά, περίμεναν στην κορυφή της σκάλας και περίμεναν τους τρεις πρώην κρατούμενους.

Εκείνοι, βγήκαν, χαρούμενοι. Έσφιξαν το χέρι του προέδρου, χαιρέτισαν τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί. “Ειλικρινά δεν πιστεύαμε ότι θα γινόταν και έγινε”, είπε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι πιστεύει πραγματικά ότι ο Κιμ θέλει να βάλει τη Βόρεια Κορέα “μέσα στον πραγματικό κόσμο” και σημείωσε ότι αναμένει σημαντικά επιτεύγματα κατά την προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχουν. Οι λεπτομέρειες αυτής της συνόδου κορυφής δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, ωστόσο ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Σιγκαπούρη προέκυψε ως ο πιο πιθανός τόπος συνάντησης.

Ευγνώμονες οι τρεις Αμερικανοί

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι τρεις Αμερικανοί θα μεταφερθούν στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Ουόλτερ Ριντ στο Μέριλαντ για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.

Οι τρεις Αμερικανοί κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν είναι ο Αμερικανοκορεάτης ιεραπόστολος Κιμ Ντονγκ-Τσουλ, ο οποίος συνελήφθη το 2015, ο Κιμ Σανγκ-Ντουκ, γνωστός και ως Τόνι Κιμ, ο οποίος πέρασε έναν μήνα διδάσκοντας στο χρηματοδοτούμενο από το εξωτερικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Πιονγκγιάνγκ (PUST) πριν συλληφθεί το 2017, και ο Κιμ Χακ-Σονγκ, ο οποίος είχε διδάξει επίσης στο PUST και συνελήφθη πέρυσι.

“Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας εκτίμηση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, τον πρόεδρο Τραμπ, τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο και τον λαό των ΗΠΑ που μας έφεραν στην πατρίδα”, ανέφεραν οι τρεις τους σε ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών όταν το αεροπλάνο έκανε στάση που έκανε στην Αλάσκα το αεροπλάνο που τους μετέφερε.

“Ευχαριστούμε τον Θεό και τις οικογένειές μας και τους φίλους μας που προσευχόντουσαν για μιας και για την επιστροφή μας. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική, το σπουδαιότερο έθνος στον κόσμο”, τόνισαν.

Κατά τα κρατικά μέσα της Βόρειας Κορέας, οι τρεις Αμερικανοί είχαν συλληφθεί για ανατρεπτική δράση ή για “εχθρικές πράξεις” κατά της κυβέρνησης.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Η πρώτη φορά που μίλησε για τον Τραμπ

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε μιλήσει για πρώτη φορά δημόσια για την επικείμενη συνάντησή του με τον Τραμπ. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας μίλησε για ιστορική ευκαιρία. Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη (δεύτερη μέσα σε μερικές εβδομάδες) με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Κιμ χαρακτήρισε το τετ α τετ του με τον Ντόναλντ Τραμπ «ένα εξαίρετο πρώτο βήμα». Έκρινε ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και στην «οικοδόμηση ενός καλού μέλλοντος», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA.

«Γιατί ελευθέρωσα τους τρεις Αμερικανούς»

Ο Μάικ Πομπέο ταξίδεψε στην Πιονγκγιάνγκ προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει τις λεπτομέρειες της κρίσιμης συνόδου κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα σε μερικές εβδομάδες. Και φυσικά για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση τριών Αμερικανών.

Ο Κιμ ανέφερε ότι, αποδεχόμενος το αίτημα της Ουάσινγκτον ως προς αυτό, χορήγησε «αμνηστία» στους τρεις άνδρες «που είχαν φυλακιστεί στη Βόρεια Κορέα για τις δραστηριότητές τους» εναντίον της χώρας του, σύμφωνα με το KCNA.

Σύμφωνα με το KCNA, υπήρξε ικανοποιητική συναίνεση με τον Πομπέο όσον αφορά τις λεπτομέρειες της συνόδου κορυφής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις