Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σόου Τραμπ για την 4η Ιουλίου με βροχή, πυροτεχνήματα και… ξύλο – video

Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας άνθρωπος μεγαλομανής. Και γι’ αυτό φρόντισε να βάλει τον εαυτό του στο επίκεντρο των εορτασμών για τη φετινή 4η Ιουλίου, την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από τη Βρετανία.

Αν και η 4η Ιουλίου είναι μια παραδοσιακά μη πολιτική γιορτή, ο Ντόναλντ Τραμπ στην… άλλαξε. Έβγαλε τα τανκς στους δρόμους της Ουάσινγκτον, έβαλε το Air Force One να κάνει πτήση στον ουρανό της αμερικανικής κυβέρνησης λίγο πριν εμφανιστεί μπροστά στο Μνημείο Λίνκολν για να απευθύνει την ομιλία του και έκανε το… «όνειρό» του για στρατιωτική παρέλαση πραγματικότητα. Και συνεπαρμένος (από τον εαυτό του μάλλον) υποσχέθηκε ότι σύντομα η «αστερόεσσα» θα… καρφωθεί στον Άρη.

Οι εορτασμοί στην Ουάσινγκτον είχαν τα πάντα. Από βροχή (που όμως δεν πτόησε τον Τραμπ) μέχρι πυροτεχνήματα που έκαναν τη νύχτα μέρα, το «μωρό Τραμπ» αλλά και ξύλο.

Ξύλο έξω από τον Λευκό Οίκο όταν κάποιοι που διαφωνούν με την πολιτική Τραμπ αποφάσισαν να κάψουν μια αμερικανική σημαία και προκλήθηκε συμπλοκή.

Είχαν και την εντυπωσιακή Μελάνια Τραμπ αλλά και την σύζυγο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, την Κάρεν Πενς, που εμφανίστηκε με φουλάρι στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας.

Τραμπ
Φωτογραφία Reuters
Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Παρά την βροχή και τον συννεφιασμένο καιρό κάποιοι αγόρασαν εισιτήρια VIP για να ακούσουν τον Τραμπ. Οι συγκεντρωμένοι έφταναν από το Μνημείο Λίνκολν σχεδόν μέχρι το τέλος της μεγάλης πισίνας που υπάρχει στον χώρο (Reflecting Pool) παρά το γεγονός ότι πολλά σημεία δεν ήταν ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο.

Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Η εκδήλωση, την οποία ο Τραμπ ονειρευόταν από το 2017 όταν βρέθηκε στην παρέλαση για τη 14η Ιουλίου στο Παρίσι, διοργανώθηκε μάλλον βιαστικά και στελέχη του Λευκού Οίκου αναγκάστηκαν να… μοιράσουν εισιτήρια για να μην… γελάει ο κόσμος.

«Μία μεγάλη συγκέντρωση εξαιρετικών πατριωτών, απόψε σε όλο το μήκος, μέχρι το Μνημείο του Ουάσινγκτον» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, αφού επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, μετά την ομιλία του.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1146938775689412608

Ο Τραμπ, ο Λίνκολν και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πανευτυχής φυσικά, στάθηκε μπροστά στο εμβληματικό Μνημείο Λίνκολν στην Ουάσινγκτον, υπό βροχή και πίσω από ένα αλεξίσφαιρο τζάμι, για να μιλήσει στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον για τις εκδηλώσεις.

Όπως σχολιάζει το Politico, ο Τραμπ έγινε για πρώτη φορά στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία, ο μοναδικός πρόεδρος που προσπάθησε να ενσωματώσει τον εαυτό του, στον (παραδοσιακά) ακομμάτιστο εορτασμό της 4ης Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αεροσκάφη των Πεζοναυτών, του Ναυτικού και του Στρατού των ΗΠΑ «έσκισαν» τον ουρανό της Ουάσινγκτον. Πτήση έκανε και το Air Force One, αλλά και το ακροβατικό σμήνος “Blue Angels” που έκλεισε την προεδρική ομιλία. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα τανκς.

Τραμπ
Φωτογραφία Reuters
Τραμπ
Φωτογραφία Reuters
Τραμπ
Φωτογραφία Reuters
Τραμπ
Φωτογραφία Reuters
Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Ούτε φυσικά και ο “Μωρό Τραμπ”! Η Code Pink, οργάνωση κατά των πολέμων, πέταξε ένα μεγάλο μπαλόνι που παρουσιάζει τον Τραμπ ως μωρό με πάνες πάνω από πάρκο National Mall σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τραμπ
Φωτογραφία EPA

Από τη Μπέτσι Ρος ως τον… Ντόναλντ Τραμπ

45 λεπτά διήρκεσε η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ. Κατά τη διάρκειά της, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για την ίδρυση των ΗΠΑ, το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων και κυρίως για τις ένοπλες δυνάμεις. Άλλωστε η παρέλαση είχε αυτόν τον στόχο: να δείξει τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ. 

Με τους επικριτές του να αυξάνονται και να τον κατηγορούν για πολιτικοποίηση της Ημέρας Ανεξαρτησίας, ο Τραμπ φρόντισε να βρει στηρίγματα στη στρατιωτική ηγεσία. Κάποια στιγμή, λοιπόν, κάλεσε στην εξέδρα τον υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, αλλά και τον πρόεδρο του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Ο Τραμπ αναφέρθηκε σε μία σειρά διαφορετικών ιστορικών προσώπων. Μεταξύ αυτών, στην Μπέτσι Ρος, στη γυναίκα που έραψε την πρώτη σημαία των ΗΠΑ, στον κοινωνικό μεταρρυθμιστή Φρέντερικ Ντάγκλας, αλλά και στην Χάριετ Τάμπμαν, η οποία, ήταν μία αγωνίστρια υπέρ της κατάργησης της δουλείας των μαύρων στις ΗΠΑ.

Μίλησε και για τις σουφραζέτες αλλά και για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Στο ίδιο σημείο άλλωστε ο θρυλικός Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το 1963, είχε κάνει την ομιλία στη διάρκεια της οποίας είπε την ιστορική φράση «let freedom ring».

Ο Τραμπ μίλησε και για το… διάστημα λέγοντας πως «σύντομα κάποια ημέρα θα στήσουμε την αμερικανική σημαία στον Άρη!». Και αυτό πολύ άρεσε στο πλήθος που άρχισε τον χειροκροτεί.

Αν και ο Τραμπ απέφυγε να πολεμήσει στο Βιετνάμ, επικαλούμενος ιατρικά προβλήματα και πετυχαίνοντας την εξαίρεσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη θυσία και στο δυναμισμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ περιέγραψε τον εαυτό του ως τον Αμερικανό πρόεδρο που συντάσσεται πλήρως με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

«Κανένας εχθρός δεν συναντήθηκε με τους ανθρώπους μας, χωρίς την βοή του κεραυνού», είπε ο Τραμπ. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να μη δώσει και προεκλογικό τόνο στην ομιλία του. Μίλησε για ενότητα αλλά… θύμισε πως θα είναι και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2020.

«Το μέλλον ανήκει στους γενναίους, στους δυνατούς, στους υπερήφανους και στους ελεύθερους. Είμαστε ένας λαός που κυνηγάμε ένα όνειρο σε ένα μεγαλοπρεπή προορισμό. Όλοι μας μοιραζόμαστε τους ίδιους ήρωες, το ίδιο σπίτι, την ίδια καρδιά κι όλοι πλαστήκαμε από τον ίδιο μεγαλοδύναμο Θεό» είπε ο Τραμπ στο τέλος της ομιλίας του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις