Κόσμος

SOS! Λιώνει ο Βόρειος Πόλος!

Κάτι παράξενο φαίνεται να συμβαίνει στον αρκτικό κύκλο, σύμφωνα με στοιχεία από δορυφόρους και επίγειους μετεωρολογικούς σταθμούς, και οι επιστήμονες δεν έχουν κάποια άλλη εξήγηση πέρα από την κλιματική αλλαγή.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι αρκτικές θάλασσες εμφανίζουν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, που εμποδίζουν τον σχηματισμό νέων πάγων και δημιουργούν υποψίες ότι η κλιματική αλλαγή ίσως άρχισε ήδη να έχει χειρότερες επιπτώσεις από αυτές που αναμένονταν.

Σχεδόν όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο Ήλιος χάνεται στην κορυφή του βορείου ημισφαιρίου μετά τα μέσα Οκτωβρίου και η θερμοκρασία πέφτει λόγω της μείωσης της ηλιακής ακτινοβολίας, το νερό παγώνει και οι πάγοι αρχίζουν να επανακάμπτουν. Όχι όμως φέτος. Ο επιπλέων αρκτικός πάγος συνεχίζει να λιώνει σαν μην έπεσε ποτέ ο Ήλιος.

Οι θερμοκρασίες του αέρα είναι έως 20 βαθμοί Κελσίου πάνω από τις αναμενόμενες για μήνα Νοέμβριο, ενώ των αρκτικών υδάτων σχεδόν τέσσερις βαθμοί μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες γι’ αυτή την εποχή, όπως δήλωσε η καθηγήτρια Τζένιφερ Φράνσις του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ράντγκερς, σύμφωνα με τον Guardian και τον Independent.

Η κατάσταση αυτή θεωρείται πιθανό ότι θα επιφέρει αναστατώσεις και στον καιρό της Ευρώπης, καθώς ο ζεστός αέρας θα σπρώχνει τον κρύο αέρα πιο νότια.

Οι αρκτικοί πάγοι έχουν μειωθεί σε έκταση πάνω από 30% μέσα στα τελευταία 25 χρόνια, ενώ το 2017 μπορεί να σημειώσουν νέο αρνητικό ρεκόρ. Αλλά και στην άλλη πλευρά της Γης, στην Ανταρκτική, οι πάγοι της θάλασσας λιώνουν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Μαρικάρμεν δεν είσαι μόνη»: Χιλιάδες Ισπανοί διαδηλώνουν για την 87χρονη που της έκαναν έξωση από το σπίτι που ζούσε εδώ και 70 χρόνια
Η Μαρικάρμεν απομακρύνθηκε με φορείο από το σπίτι όπου ζούσε από το 1956 - Περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, ενώ κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις
Διαδήλωση στη Μαδρίτη για τη Μαρικάρμεν
Ο Πούτιν καλύτερα να μην επιχειρήσει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ στη διάρκεια της θητείας μου, λέει ο Αμερικανός πτέραρχος Γκρινκέβιτς
Ο Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι επωφελούνται από την ασφάλεια χωρίς να συνεισφέρουν
Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής της Ευρώπης, Αμερικανός πτέραρχος Αλέξους Γκρίνκεβιτς