Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Σουδάν: Άλλοι επτά Έλληνες απεγκλωβίστηκαν – Συμφωνία για εκεχειρία 72 ωρών στη χώρα

Σουδάν: Άλλοι επτά Έλληνες απεγκλωβίστηκαν – Συμφωνία για εκεχειρία 72 ωρών στη χώρα

Επτά επιπλέον άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (25.04.2023), με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούκστρα για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους μας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. 

Εν τω μεταξύ, στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν.

Η τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: 

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1650719720876695555

27 Έλληνες φτάνουν στην Ελλάδα 

Σε λίγες ώρες αναμένεται να φτάσει το αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας με τους 27 Έλληνες μεταξύ αυτών και οι δυο τραυματίες που απεγκλωβίστηκαν με τη συμβολή Γάλλων -αρχικά- και στη συνέχεια Ιταλών. 

Το αεροσκάφος C-27J Spartan που είχε μετακινηθεί στην Αίγυπτο, απογειώθηκε περίπου στις 17:00 το απόγευμα από την βάση Ασουάν προς το Τζιμπουτί και αργά τη νύχτα προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί.

Στο μεταφορικό αεροσκάφος επιβαίνουν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών, γιατροί και το Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων.

Στο Τζιμπουτί παρελήφθησαν οι Έλληνες που έχουν απεγκλωβιστεί και το ταξίδι επιστροφής έχει ενδιάμεσο σταθμό ξανά το Ασουάν στη Νότια Αίγυπτο, (5 ώρες είναι το ταξίδι έως την Αίγυπτο) και τελικός προορισμός η 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, (4 ώρες Αίγυπτος-Ελλάδα).

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο C-27 απογειώθηκε από την Ελευσίνα με προορισμό το αεροδρόμιο του Ασουάν

Συμφωνία για εκεχειρία 72 ωρών 

Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν συμφώνησαν στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, από τα μεσάνυχτα για 72 ώρες, αναφέρει ανακοίνωσή τους που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ανακοίνωσαν επίσης αργά χθες βράδυ πως συμφώνησαν να εφαρμοστεί εκεχειρία για 72 ώρες για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό. 

Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκαν έμειναν κενό γράμμα αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη χώρα της Αφρικής ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021.

Την ίδια στιγμή, η Ιαπωνία προχώρησε στην κατεπείγουσα απομάκρυνση 45 υπηκόων της και συγγενών της από το Σουδάν και έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στο Χαρτούμ, ανακοίνωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα και αξιωματούχοι.

«Συνολικά 45 άνθρωποι» επιβιβάστηκαν «σε μεταγωγικό αεροσκάφος C2» των ιαπωνικών ένοπλων δυνάμεων που εστάλη στο Σουδάν και απογειώθηκε από το ανατολικό τμήμα της χώρας «για το Τζιμπουτί», εξήγησε ο κ. Κισίντα στον Τύπο.

Πρόσθεσε πως άλλοι τέσσερις Ιάπωνες υπήκοοι μπόρεσαν επίσης να εγκαταλείψουν το Σουδάν προς το Τζιμπουτί και την Αιθιοπία χάρη στη βοήθεια της Γαλλίας και διεθνών οργανισμών.

Μερικές ώρες νωρίτερα, το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα πως η πρεσβεία της χώρας στο Χαρτούμ είναι πλέον προσωρινά κλειστή, μετά την απομάκρυνση του προσωπικού της.

Οι ιαπωνικές αρχές υπολόγιζαν πως περίπου 60 υπήκοοι της χώρας βρίσκονταν στο Σουδάν προτού πάρουν την απόφαση να τους απομακρύνουν εσπευσμένα από τη χώρα όπου ξέσπασαν εχθροπραξίες στα μέσα του μήνα.

Το ΥΠΕΞ θα εγκαταστήσει γραφείο σύνδεσης στο Τζιμπουτί για να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στους Ιάπωνες που παραμένουν στο Σουδάν εάν εκδηλώσουν την πρόθεση να απομακρυνθούν από τη χώρα.

Πολλά κράτη διεξάγουν εσπευσμένες επιχειρήσεις επαναπατρισμού των υπηκόων τους από το Σουδάν, όπου οι ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικοί ενεπλάκησαν σε πόλεμο πριν από μια εβδομάδα και πλέον.

Κατά τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες, κυρίως στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ (δυτικά), έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους τουλάχιστον 3.700.

Οι αριθμοί αυτοί πιθανόν είναι πολύ υποτιμημένοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις