Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Σουδάν: Εικόνες από την παραλαβή των Ελλήνων στο Τζιμπουτί – Φτάνει στην Ελευσίνα το C-27J

Σουδάν: Εικόνες από την παραλαβή των Ελλήνων στο Τζιμπουτί – Φτάνει στην Ελευσίνα το C-27J

Συνολικά 17 ανθρώπους παρέλαβε το C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας από το Τζιμπουτί, οι οποίοι είχαν καταφέρει να απεγκλωβιστούν από το Σουδάν.

Στο μεταφορικό αεροσκάφος που έφτασε στο Τζιμπουτί ήταν και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε με τους 13 Έλληνες και 4 συζύγους Ελλήνων που ζούσαν στο Σουδάν, και τώρα μεταφέρονται στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους είναι 3 παιδιά και ένας τραυματίας, χειρουργημένος στα πόδια.

Το αεροσκάφος C-27J Spartan προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί, τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 όπου τους υποδέχθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνής Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί Mahamoud Ali Youssouf, η Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί Sylvie Tabesse και η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία κ. Άννα Φάρου.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς συνομίλησε με τους Έλληνες και με τα παιδιά τους. Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τη Κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.

Επίσης, με εντολή της Κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβασθεί και ο ανήλικος γιος του.

Οι Έλληνες παρελήφθησαν από το Τζιμπουτί το ταξίδι επιστροφής είχε ενδιάμεσο σταθμό το Ασουάν στη Νότια Αίγυπτο, (5 ώρες είναι το ταξίδι έως την Αίγυπτο) και τελικός προορισμός είναι η 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, (4 ώρες Αίγυπτος-Ελλάδα).

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν της Νότιας Αιγύπτου για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Δείτε εικόνες από την παραλαβή των Ελλήνων

Απεγκλωβίστηκαν άλλοι 7

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο C-27 απογειώθηκε από την Ελευσίνα με προορισμό το αεροδρόμιο του Ασουάν. 

Κι αυτό γιατί 7 επιπλέον άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούκστρα για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους μας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. 

Η τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: 

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1650719720876695555

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις