Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Σουδάν: Κραυγή αγωνίας από εγκλωβισμένη Ελληνίδα στο Χαρτούμ – Νέα συγκλονιστική μαρτυρία

Σουδάν: Κραυγή αγωνίας από εγκλωβισμένη Ελληνίδα στο Χαρτούμ – Νέα συγκλονιστική μαρτυρία

«Δεν καταφέραμε να μετακινηθούμε γιατί έχει συνέχεια πυροβολισμούς» λέει σήμερα (19.04.2023) στο newsit.gr Ελληνίδα που παραμένει εγκλωβισμένη για πέμπτη ημέρα στην περιοχή του Χαρτούμ, στο Σουδάν.

Παρότι με τη μεσολάβηση του νότιου Σουδάν συμφωνήθηκε, ανάμεσα στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο [ή «Χαμέτι] και τις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν που βρίσκεται στην εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός χθες το βράδυ, συνέχιζαν να ακούγονται πυρά και εκρήξεις στην πρωτεύουσα, το Χαρτούμ. Τα μέρη αλληλοκατηγορήθηκαν για αθέτηση της συμφωνίας.

Ελληνίδα που βρίσκεται εγκλωβισμένη στο Χαρτούμ, μιλώντας στο newsit.gr σημειώνει ότι «είχαν συμφωνήσει χθες, μετά την ανακοίνωση που έκαναν, ότι θα σταματήσουν για 24 ώρες ώστε να μετακινηθούν αυτοί που θέλουν, αλλά δεν το καταφέραμε γιατί έχει συνέχεια πυροβολισμούς. Δεν έχουν τηρήσει αυτό που ανακοίνωσαν. Είχαμε συνεννοηθεί να μας πάρει τηλέφωνο κάποιος από την κυβέρνηση του Σουδάν για να μας πει τι ώρα να ξεκινήσουμε. Εμείς περιμέναμε τηλέφωνο, αλλά δεν μας πήραν λόγω της κατάστασης -απ’ ότι καταλάβαμε- και αντιληφθήκαμε ότι δεν θα μετακινηθούμε».

Σήμερα είναι η πέμπτη μέρα που είναι εγκλωβισμένη και όπως μας λέει είναι η χειρότερη και η πιο δύσκολη μέρα.

«Έχουμε λίγα τρόφιμα. Δανειστήκαμε πετρέλαιο και ανάβουμε την γεννήτρια δύο φορές την ημέρα. Χθες ήταν να το ανάψουμε το πρωί, όμως το ανάψαμε μόνο το απόγευμα και τότε φορτίσαμε τα κινητά μας. Κάνουμε οικονομία».

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ έχουν εγκλωβιστεί και τρία ανήλικα παιδιά, που βρίσκονται εκεί μαζί με τις μητέρες τους.

«Τα παιδιά που είναι εγκλωβισμένα εδώ, μαζί μας, φοβούνται. Ρωτάνε πότε θα τελειώσει αυτό, αλλά δεν τελειώνει. Δεν έχουμε κάποια νεότερη ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε, μόνο ακούμε τους πυροβολισμούς», καταλήγει η ίδια.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις