Κόσμος

Σουηδία: Η Ρομίνα Πουρμοχταρί είναι η νεότερη υπουργός στην ιστορία της χώρας – Γράφει ιστορία στα 26 της χρόνια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ρομίνα Πουρμοχταρί γράφει ιστορία καθώς διορίστηκε σήμερα (18.10.2022) ως η νέα υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Σουηδίας από τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Ουλφ Κρίστερσον, σε ηλικία μόλις 26 χρονών.

Έτσι, η 26χρονη γίνεται η νεότερη υπουργός στην ιστορία της Σουηδίας και μία από τους πέντε υπουργούς που προέρχονται από το Φιλελεύθερο Κόμμα στο υπουργικό συμβούλιο που αριθμεί 24 μέλη. Έχει καταγωγή και από το Ιράν και είναι αρχηγός της νεολαίας των Φιλελευθέρων, θέση από την οποία θα παραιτηθεί τον επόμενο μήνα.

Χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στα κλιματικά ζητήματα, η Πουρμοχταρί είναι γεννημένη από ιρανικής καταγωγής γονείς και μεγάλωσε σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης.

sweden government r

Η κυβέρνηση του Ουλφ Κρίστερσον

Ο νέος δεξιός πρωθυπουργός της Σουηδίας και ηγέτης των Μετριοπαθών, Ουλφ Κρίστερσον, διόρισε υπουργό Οικονομικών την Ελίζαμπεθ Σβάντεσον και υπουργό Εξωτερικών τον Τομπάιας Μπίλστρομ, αμφότερους στελέχη του κόμματός του, στην κυβέρνηση μειοψηφίας που έχει σχηματίσει. 

Ο Πολ Τζόνσον, επίσης μέλος των Μετριοπαθών του Κρίστερσον, θα είναι υπουργός Άμυνας.

sweden government r

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας έδωσε χθες, Δευτέρα (17.10.2022), ψήφο εμπιστοσύνης στον Κρίστερσον έπειτα από πάνω από ένα μήνα συνομιλιών για να εκπονηθεί μια συμφωνία συνασπισμού και να συμφωνηθεί μια πολιτική πλατφόρμα με το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, που θα υποστηρίξει την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο.

Η νέα δεξιά κυβέρνηση αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις, καθώς η οικονομία οδεύει προς ύφεση και ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό σχεδόν 10%.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποσταθεροποιήσει την περιφέρεια της Βαλτικής και η κυβέρνηση χρειάζεται να βρει τα κεφάλαια για να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, καθώς και να περιορίσει την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού και να μειώσει τους φόρους.

Στο μεταξύ, η Τουρκία θα μπορούσε ακόμη να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να γίνει σημαντικά χειρότερη», δήλωσε ο Κρίστερσον στο κοινοβούλιο κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματός του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Με μεγάλες τιμές η υποδοχή του Τραμπ από τον Σι στο Πεκίνο - Η στρατιωτική παρέλαση και η αναφορά στην «παγίδα του Θουκυδίδη»
Μήνυμα συνεργασίας από τους δύο ηγέτες - «Υπέροχο μέλλον» υπόσχεται ο Αμερικανός ηγέτης στις σχέσεις των δύο χωρών - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
Μάθιου Πέρι: Πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών για παράνομη διακίνηση κεταμίνης στον ηθοποιό
Ο Φλέμινγκ ήταν γνωστός του Μάθιου Πέρι, παραγωγός δημοφιλούς ριάλιτι και σκηνοθέτης της ταινίας «My Brother the Pig» με την Σκάρλετ Γιοχάνσον και την Εύα Μέντες
Μάθιου Πέρι
Reuters: Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ επιτέθηκαν σε φιλοϊρανικές δυνάμεις στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν
Οι συνεχείς επιθέσεις από δεύτερο μέτωπο στο Ιράκ ώθησαν τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ να χάσουν την υπομονή τους με τις πολιτοφυλακές, οι οποίες συλλογικά διοικούν δεκάδες χιλιάδες μαχητές και οπλοστάσια
Διαδηλωτές έξω από το προξενείο του Κουβέιτ, μετά την πτώση ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από την πλευρά του Κουβέιτ σε μια κατοικία στο Χορ αλ-Ζουμπάιρ της πόλης Μπασρ, στο Ιράκ