Κόσμος

Σουηδία: «Ισλαμιστή δικτάτορα» χαρακτηρίζει τον Ερντογάν ο ηγέτης της ακροδεξιάς

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς στη Σουηδία, του μεγαλύτερου κόμματος στο Κοινοβούλιο της χώρας, χαρακτήρισε «ισλαμιστή δικτάτορα» τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σκληρές δηλώσεις του ακροδεξιού ηγέτη έρχονται με αφορμή το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Στοκχόλμης και Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τζίμι Άκεσον και το κόμμα του, οι Σουηδοί Δημοκράτες (SD), δεν μετέχουν στην κυβέρνηση όμως είναι η μεγαλύτερη δύναμη υποστήριξης του συντηρητικού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στο Κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς ζήτησε να μην γίνουν υπερβολικές παραχωρήσεις στον Τούρκο πρόεδρο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Δεν μπορούμε να πάμε πολύ μακριά, γιατί, πριν απ’ όλα, θα πρέπει να συμβιβαστούμε με ένα αντιδημοκρατικό σύστημα και έναν δικτάτορα», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

«Είμαι επικεφαλής του αντιισλαμιστικού κόμματος SD και έχω ισχυρές απόψεις όσον αφορά έναν ισλαμιστή δικτάτορα, όπως ο Ερντογάν. Εξελέγη από τον λαό, ναι. Αλλά αυτό ισχύει και για τον Πούτιν», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Στις αρχές Ιανουαρίου ο Κρίστερσον είπε ότι η Άγκυρα ζητά πράγματα που η Στοκχόλμη δεν μπορεί και δεν θέλει να της δώσει.

Η Τουρκία «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει το ενταξιακό πρωτόκολλο, είπε το Σάββατο ο Ιμπραήμ Καλίν, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, έπειτα από μια νέα διπλωματική αντιπαράθεση.

Την περασμένη εβδομάδα μια φιλοκουρδική οργάνωση κρέμασε από τα πόδια ένα ομοίωμα του Ερντογάν μπροστά από το δημαρχείο της Στοκχόλμης, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα». Άγκυρα και Στοκχόλμη καταδίκασαν το γεγονός, όμως στη Σουηδία ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση γύρω από το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν αλλά και την ανάγκη να μην θυσιαστεί η ελευθερία της έκφρασης.

Μολονότι Σουηδία και Τουρκία υπέγραψαν στα τέλη Ιουνίου ένα «μνημόνιο κατανόησης», η Άγκυρα θεωρεί ότι τα αιτήματά της δεν έχουν ικανοποιηθεί, κυρίως όσον αφορά την έκδοση Τούρκων πολιτών τους οποίους κατηγορεί για «τρομοκρατία». Η σουηδική κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει ότι την τελευταία λέξη στις υποθέσεις αυτές την έχει η ανεξάρτητη σουηδική δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Washington Post: Ο Τραμπ παραδέχεται πως ο πόλεμος με το Ιράν έχει πολιτικό κόστος για τους Ρεπουμπλικανούς
Το τελευταίο διάστημα δείχνει να λαμβάνει περισσότερο υπόψη τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταγράφουν χαμηλά ποσοστά τόσο για τον ίδιο όσο και για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
Ντόναλντ Τραμπ
21χρονος Αλγερινός βίασε κοπέλα στο Λονδίνο και την έψαχνε μετά στο νοσοκομείο - Καταδικάστηκε σε 21χρόνια φυλακή
Την βρήκε ημιλιπόθυμη σε στάση λεωφορείου στο Τσέλσι, την έσυρε σε έναν παράδρομο και τη βίασε σε σημείο ανάμεσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα τον Ιούλιο του 2024
Ο 21χρονος που συνελήφθη
Ο Τραμπ αυτοαποθεώνεται και παρουσιάζει τα 25 σημαντικότερα επιτεύγματα της «τρίτης» θητείας του
«Απαγόρευσα στους άνδρες να συμμετέχουν σε γυναικεία αθλήματα» και «έκανα τα αγγλικά την επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ», δηλώνει μεταξύ άλλων στα επιτεύγματά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ
President Donald Trump waves as he arrives on Air Force One, Wednesday, Sept. 16, 2026, at Joint Base Andrews, Md.