Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Σουηδία – Κορονοϊός: Παρά την αύξηση των κρουσμάτων δεν «βλέπουν» δεύτερο κύμα

Σουηδία
Φωτογραφία Αρχείου

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Σουηδία δεν αποτελεί ένδειξη ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας. Σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, η σκανδιναβική χώρα κατέγραψε 1.075 κρούσματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία δεν επέλεξε την πολιτική του lockdown από την έναρξη της πανδημίας. Η σκανδιναβική χώρα άφησε τα περισσότερα σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις ανοιχτά και καταγράφει συνεχή άνοδο των νέων κρουσμάτων κορονοϊού από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πολλές χώρες της Ευρώπης επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς για να αποτρέψουν την εξάπλωση της Covid-19 μετά από μια απότομη αύξηση των μολύνσεων.

Click4more: Κορονοϊός: «Κόκκινη» σχεδόν όλη η Ευρώπη – Τρεις χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα είναι πράσινες

Ο Άντερς Τέγκνελ, επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, που σχεδιάζει τη στρατηγική κατά της πανδημίας, δήλωσε ότι χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Ισπανία βιώνουν ένα δεύτερο κύμα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στη Σουηδία.

«Αυτό θα προϋπέθετε μια αρκετά σημαντική εξάπλωση σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που δεν το βλέπουμε επουδενί στη Σουηδία», τόνισε ο Τέγκνελ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ωστόσο ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων πρέπει να ληφθεί «πολύ σοβαρά».

Το σύνολο των νέων λοιμώξεων που ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία υγείας περιλαμβάνει μολύνσεις που δεν είχαν συμπεριληφθεί σε καταμετρήσεις προηγούμενων ημερών.

Η Σουηδία ανακοίνωσε επίσης 3 νέους θανάτους σήμερα, οι οποίοι αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 σε 5.910.

Σε σχέση με τον πληθυσμό, το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ υψηλότερο από τα αντίστοιχα των γειτονικών σκανδιναβικών χωρών, αλλά χαμηλότερο από τα ποσοστά χωρών όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Βρετανία που εφάρμοσαν lockdown.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις