Κόσμος

Σουηδία: Ξεκινούν ταφή ραδιενεργών αποβλήτων από πυρηνικούς σταθμούς για 100.000 χρόνια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η κυβέρνηση στην Σουηδία έδωσε το «πράσινο φως» για την οριστική ταφή ραδιενεργών αποβλήτων από πυρηνικούς σταθμούς στη σκανδιναβική χώρα, σε υπόγειο χώρο σχεδιασμένο να αντέξει για… 100.000 χρόνια.

Η ανακοίνωση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης έρχεται μετά από χρόνια αναβλ`ητικότητας και λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης των περιβαλλοντολόγων, που ήταν αντίθετη σε αυτή τη λύση.

Η επιλεγμένη τοποθεσία βρίσκεται στο Φόρσμαρκ, κοντά σε έναν από τους δύο πυρηνικούς σταθμούς της Σουηδίας που λειτουργούν, περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης, κοντά στη Βαλτική Θάλασσα.

Σουηδία όπως λέμε… Φινλανδία

Με αυτή την απόφαση η χώρα μιμείται τη γείτονα Φινλανδία, η οποία αυτή τη στιγμή ηγείται της κατασκευής μιας λεγόμενης «οριστικής» χωματερής στο Εουραγιόκι, στις νοτιοδυτικές ακτές της χώρας. Η κατασκευή, που ολοκληρώνεται επί του παρόντος, θα παραλάβει τα πρώτα δοκιμαστικά φορτία το 2023 και θα λειτουργήσει το 2025.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες είναι οι πρώτες που έδωσαν το πράσινο φως για αυτό το είδος εγκατάστασης. Στη Γαλλία, ένα έργο χωματερής βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης στο Μπιρ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Με τη Φινλανδία, είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα πυρηνικά μας απόβλητα. Αυτή θα είναι μια ασφαλής λύση τελικής αποθήκευσης, η οποία παρέχει ασφάλεια τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον πληθυσμό», δήλωσε η υπουργός περιβάλλοντος Ανίκα Στράντελ σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως και στη Φινλανδία, οι χρησιμοποιημένοι ράβδοι καυσίμου εισάγονται πρώτα σε θήκες από χυτοσίδηρο. Αυτές οι θήκες στη συνέχεια γλιστρούν σε 2.800 χάλκινα σιλό, τα οποία, σφραγισμένα, πρέπει θεωρητικά να παραμείνουν στεγανά για 100.000 χρόνια.

Σε 500 μέτρα κάτω από τη γη, αυτά τα σιλό πρέπει στη συνέχεια να μπουν σε κατακόρυφες κοιλότητες σφραγισμένες από μεγάλα πώματα μπεντονίτη, πηλού με μικρή σκληρότητα, πολύ μικρή διαπερατότητα και ευελιξία

Επί του παρόντος, σχεδόν 7.500 τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων αποθηκεύονται σε μια «μεσοπρόθεσμη» τοποθεσία που άνοιξε πριν από περισσότερα από 40 χρόνια στο Όσκαρσαμν, στη σουηδική ανατολική ακτή.

Το έργο διευθύνεται από την SKB, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε από Σουηδούς παραγωγούς πυρηνικής ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων. Η τελευταία χαιρέτισε «μια ιστορική απόφαση», την ώρα που η Greenpeace καταδίκαση μια απόφαση με συνέπειες που θα διαρκέσουν για 100.000 χρόνια.

Η περιβαλλοντική ΜΚΟ κατήγγειλε ότι η λύση αυτή προκαλεί «πολύ μεγάλη ανασφάλεια» κάνοντας λόγος για μια «ανεύθυνη» κυβερνητική απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ινδοί δισεκατομμυριούχοι θέλουν να οικειοποιηθούν την διάσημη γειτονιά του Νότινγκ Χιλ - Κοινωνικές κατοικίες και σπίτια για υπηρέτες
Οι κάτοικοι της γειτονιάς έχουν απηυδήσει, αφού δεν μπορούν να τους σταματήσουν, με το ζευγάρι των Ινδών να τους απειλεί ότι εάν προκαλέσουν φασαρία, τα διαμερίσματα θα διατεθούν για «κοινωνική στέγαση»
Η ηθοποιός του Μπόλιγουντ Σονάμ Καπούρ, αριστερά, μαζί με τον σύζυγό της Ανάντ Αχούτζα
Βαθαίνει το ρήγμα Τραμπ – Νετανιάχου, λένε οι NYT: «Οι ΗΠΑ αφήνουν το Ισραήλ εκτός διαπραγματεύσεων με το Ιράν»
«Αγώνας δρόμου» από τους Ισραηλινούς για πληροφορίες, σύμφωνα με τους NYT - Οι φορές που οι ΗΠΑ «άδειασαν» τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της κοινής επιχείρησής τους κατά του Ιράν
Μπέντζαμιν Νετανιάχου / Ντόναλντ Τραμπ
Τουρκία: 13 συλλήψεις μελών του CHP – «Δεν θα επιτρέψουμε να κυβερνηθεί το κόμμα από διορισμένους επιτρόπους» λέει ο Οζγκιούρ Οζέλ
O Οζέλ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αφήσει την αντιπολίτευση «χωρίς ηγέτη, χωρίς κόμμα και χωρίς επιλογή»
Ο πρόεδρος του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ
Ιράν: «Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις» – Σε «θέση μάχης» ο Τραμπ για νέες επιθέσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο
Στην Τεχεράνη ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Πακιστάν - Τι αναφέρουν αμερικανικά μέσα για τις νέες απειλές Τραμπ και τα σχέδιά του για νέους βομβαρδισμούς στο Ιράν
Γυναίκα περπατάει στην Τεχεράνη