Κόσμος

Σουηδία: «Όλα λάθος από την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας της Σουηδίας απέτυχε σε αρκετές πλευρές της διαχείρισης της πανδημίας της COVID-19, ανέφερε σήμερα η επιτροπή θεσμών του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση άργησε να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης, απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους και δεν υπήρξε σαφής διαχωρισμός της ευθύνης ανάμεσα σε εθνικές και τοπικές αρχές, ανέφερε η επιτροπή. Δεν σχολίασε την αμφιλεγόμενη στρατηγική της Σουηδίας να μην επιβάλει περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown.

“Είναι… σαφές πως η Σουηδία δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη πριν (από την πανδημία) και μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα από πολλές από τις υποκείμενες αποτυχίες που έχουν ταυτοποιηθεί”, δήλωσε ο Χανς Έκστρομ, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής.

Η Σουηδία επέλεξε να μην επιβάλει lockdown στη μάχη κατά της πανδημίας στηριζόμενη αντ΄αυτών κυρίως σε εθελοντικά μέτρα. Ο αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος από εκείνον που καταγράφηκε στις άλλες σκανδιναβικές χώρες, αλλά χαμηλότερος εκείνων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν τα lockdown.

Click4more Κορονοϊός: Θλιβερή πρωτιά η Σουηδία στις μολύνσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η επιτροπή ανέφερε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να δράσει πιο γρήγορα για τη δημιουργία ενός πλαισίου διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης, πιο γρήγορα για τη σύνταξη ενός νόμου που θα της έδινε ευρύτερες εξουσίες προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση και πιο γρήγορα για την απομόνωση των οίκων φροντίδας για ηλικιωμένους.

“Η απόκριση της κυβέρνησης δεν ήταν επαρκής”, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Κάριν Ένστρομ, του αντιπολιτευόμενου Μετριοπαθούς Κόμματος. “Οι ηλικιωμένοι ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι… και… η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ενεργήσει πιο σθεναρά”.

Η υπό σοσιαλδημοκρατική ηγεσία κυβέρνηση παραδέχθηκε ήδη πως δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει τους ηλικιωμένους ενοίκους των οίκων φροντίδας.

Έως τις 26 Μαΐου, λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο Σουηδοί μολύνθηκαν επιβεβαιωμένα από την COVID-19 και περίπου 14.500 έχουν πεθάνει.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άντι Μπέρναμ: Δάκρυσε για τον πατέρα του που έχει Αλτσχάιμερ – «Δεν έχει συνειδητοποιήσει πως είμαι πρωθυπουργός»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διηγήθηκε τα όσα συνέβησαν στον οίκο ευγηρίας που μένει ο πατέρας του όταν ο ίδιος πήγε για πρώτη φορά στην Ντάουνινγκ Στριτ
Prime Minister Andy Burnham speaking during a visit to a family centre in Sheffield, South Yorkshire, for the launch of the biggest transfer of power from Westminster in a generation, which will allow English mayors to keep a share of the taxes collected in their area, giving communities greater control over the decisions that shape jobs, transport, housing and public services. July 31, 2026. Annabel Lee-Ellis/Pool via REUTERS
Μεθυσμένη προκάλεσε τροχαίο στη Νότια Καρολίνα σκοτώνοντας 34χρονη λίγο μετά τον γάμο της - Βίντεο από την σύλληψη
Στο βίντεο φαίνεται με χειροπέδες να κλαίει και να ζητά από τους αστυνομικούς να καλέσει τον πατέρα της - «Κανείς δεν έχει αποδείξεις για οτιδήποτε έκανα» ακούγεται να λέει με θράσος
H 27χρονη που προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα