Κόσμος

Σουηδία: «Παρέλυσε» μετά από επίθεση χάκερς αλυσίδα σούπερ μάρκετ με 800 καταστήματα

Επίθεση από χάκερς δέχτηκε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Σουηδία και αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά τα περίπου 800 καταστήματά της στη χώρα, καθώς «παρέλυσαν» οι ταμειακές μηχανές της.

«Ένας εκ των υπεργολάβων μας επλήγη από μια κυβερνοεπίθεση και για αυτόν τον λόγο τα ταμεία μας δεν λειτουργούν πλέον», διευκρίνισε σε ένα δελτίο τύπου η Coop Sweden, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του κλάδου στη χώρα.

«Λυπούμαστε για αυτήν την κατάσταση και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ξανανοίξουμε σύντομα», συμπλήρωσε η αλυσίδα.

Ούτε το όνομα του υπεργολάβου ούτε ο τρόπος δράσης που ακολουθήθηκε στην κυβερνοεπίθεση, η οποία ξεκίνησε χθες το βράδυ, έχουν δημοσιοποιηθεί.

Όμως, το περιστατικό λαμβάνει χώρα, την ώρα που ένα κύμα κυβερνοεπιθέσεων «λυτρισμικού» πλήττει οικονομικούς στόχους ή δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως στις ΗΠΑ.

Αυτά τα “ransomwares” «παραλύουν» το σύστημα επεξεργασίας δεδομένων ενός οργανισμού, που καλείται να μεταφέρει κεφάλαια στους χάκερ για να το απελευθερώσουν.

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Emsisoft, τουλάχιστον 18 δισεκατομμύρια δολάρια καταβλήθηκαν σε χάκερ που χρησιμοποίησαν «λυτρισμικό» τον περασμένο χρόνο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
New York Times: Ο Χαμενεΐ προετοιμάζει το Ιράν για πιθανή επίθεση των ΗΠΑ – Οι οδηγίες, τα σχέδια διαδοχής και η εσωτερική καταστολή
«Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο και δεν θα ξεκινήσουμε τον πόλεμο. Αλλά αν μας τον επιβάλουν, θα ανταποκριθούμε», τονίζει ο διάδοχος του Πεζεσκιάν για την προεδρία του Ιράν, Λαριτζάνι
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Καταγγελίες για φρικτά βασανιστήρια συλληφθέντων στο Ιράν - Βιάζουν γυναίκες και αφαιρούν τη μήτρα για να μην υπάρχουν αποδείξεις
Υπάρχουν μαρτυρίες για περιστατικά ομαδικών βιασμών κρατουμένων υπό την απειλή όπλου από μασκοφόρους άνδρες, καθώς και εξευτελιστική μεταχείριση λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων
Γυναίκα στο Ιράν 9