Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Σουηδία: Τώρα είναι αντιμέτωπη και με μεγάλη διασπορά του «βρετανικού» κορονοϊού

Σουηδία: Τώρα είναι αντιμέτωπη και με μεγάλη διασπορά του «βρετανικού» κορονοϊού

Η Σουηδία ακολούθησε έναν «ανορθόδοξο» τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού, παίρνοντας -τουλάχιστον αρχικά- τον μοναχικό δρόμο των απλών συστάσεων προς τους πολίτες τους και αποφεύγοντας έστω και την ιδέα των περιορισμών στις μετακινήσεις ή στη λειτουργία της αγοράς. Όπως υποστήριζε, πόνταρε στην «ανοσία της αγέλης».

Το τίμημα αυτής της απόφασης φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα βαρύ καθώς -σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα- η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε από την περασμένη Παρασκευή άλλους 224 νέους θανάτους από Covid-19, με αποτέλεσμα το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 11.815.

Επίσης ανακοινώθηκε πως στο ίδιο διάστημα -δηλαδή από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα Τρίτη – καταγράφηκαν 9.649 νέα κρούσματα κορονοϊού. Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τις 9.123 μολύνσεις το ίδιο διάστημα την περασμένη εβδομάδα.

Όμως σαν να μην έφτανε αυτός ο απολογισμός, η αρμόδια Αρχή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως η Σουηδία καταγράφει αυξημένη διασπορά του στελέχους του νέου κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, με το 11% των θετικών τεστ που τυχαία ελέγχθηκαν την περασμένη εβδομάδα, να δείχνει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, που πιστεύεται ότι είναι μια πιο μεταδοτική μορφή του ιού.

click4more Σουηδία – κορονοϊός: Εμβολίασαν 1.000 ανθρώπους με δόσεις που είχαν φυλάξει σε λάθος θερμοκρασίες

Η Σουηδία εντόπισε, συγκεκριμένα, ένα σύνολο 250 κρουσμάτων του βρετανικού στελέχους την περασμένη εβδομάδα σε ένα σύνολο 2.200 θετικών δειγμάτων, που ελέγχθηκαν για το στέλεχος αυτό.

«Έχουμε μια διασπορά αυτού του στελέχους και δεν συνδέεται μονάχα με τα ταξίδια», είπε σε δημοσιογράφους η αξιωματούχος της σουηδικής Αρχής Υγείας Σάρα Μπίφορς.

Η ίδια προσέθεσε ότι τόσο το σύνολο των κρουσμάτων της μετάλλαξης όσο και το μερίδιο από το σύνολο των θετικών τεστ είναι σχετικά χαμηλά σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, η σουηδική αρχή Υγείας ανέφερε πως δεν θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 65, ελλείψει στοιχείων ότι είναι αποτελεσματικό για αυτή την ομάδα.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις