Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Σουηδός «Τσιόδρας»: Είχαμε κρούσματα κορονοϊού από το Νοέμβριο – Ακυρώνει το Γάλλο ασθενή μηδέν;

Σουηδός «Τσιόδρας»: Είχαμε κρούσματα κορονοϊού από το Νοέμβριο – Ακυρώνει το Γάλλο ασθενή μηδέν;

Πότε ήρθε τελικά ο κορονοϊός στην Ευρώπη; Είναι ο Αλγερινός ιχθυοπώλης που ζει στην Γαλλία; Ή είναι Σουηδός που νόσησε από το Νοέμβριο του 2019;

Η Σουηδία είχε κρούσματα κορονοϊού από τον περασμένο Νοέμβριο σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο της χώρας. Ο Anders Tegnell ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει στην Γουχάν.

Δήλωσε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT: «Δεν υπήρξε εξάπλωση του κορονοϊού έξω από την Γουχάν μέχρι την στιγμή που εντοπίστηκε στην Ευρώπη».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα μπορούσατε να βρείτε μοναδικές περιπτώσεις ανάμεσα σε ταξιδιώτες στην Γουχάν που βρέθηκαν εκεί τον περασμένο Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2019. Αυτό δεν ακούγεται περίεργο αλλά πολύ φυσιολογικό».

Τα λόγια του Σουηδού λοιμωξιολόγου έρχονται λίγα 24ωρα μετά τις αναφορές ότι ένα νοσοκομείο στην Γαλλία επενεξέτασε παλιά δείγματα γρίπης και βρήκε ένα θετικό στον κορονοϊό στις 27 Δεκεμβρίου 2019.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πιο ενδιαφέρον είναι πως εξαπλώθηκε ο κορονοϊός στην Κίνα και πως συμπεριφέρθηκε στα πρώτα στάδια της εξάπλωσής του. Αν μεταδόθηκε από ζώο σε άνθρωπο ή από άνθρωπο σε άνθρωπο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σημειώνεται ότι περίπου 100 μέλη των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκαν στην Γουχάν στα τέλη Οκτωβρίου για τους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες και έμειναν στην πόλη επί δυο εβδομάδες.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες αρρώστησαν και ελέγχθηκαν για κορονοϊό αλλά κανείς δεν βρέθηκε θετικός.

Ο ασθενής μηδέν της Γαλλίας και ίσως της Ευρώπης

Λέγεται Amirouche Hammar, είναι 43 ετών και ο ίδιος δήλωσε ότι είναι πιθανότατα ο ασθενής μηδέν της Γαλλίας και ίσως της Ευρώπης που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό τον περασμένο Δεκέμβριο.

Είναι ο άνθρωπος που είχε βρεθεί θετικός στον ιό της γρίπης και στον επανέλεγχο του δείγματός του από νοσοκομείο κοντά στο Παρίσι βρέθηκε ότι ήταν θετικός στον κορονοϊό στις 27 Δεκεμβρίου!

Ο Γάλλος με καταγωγή από την Αλγερία που δουλεύει στην ψαραγορά δεν είχε ταξιδέψει στην Κίνα και το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο κορονοϊός εξαπλωνόταν στην Γαλλία πριν από τις 24 Ιανουαρίου 2020 που είχε ανακοινώσει το πρώτο θετικό δείγμα.

Μιλώντας στο BFMTV, ο Hammar είπε ότι είχε δυνατούς πόνους στο στήθος, έντονο βήχα και ότι ανησύχησε και έτσι πήγε τότε στο νοσοκομείο. Μάλιστα είπε ότι οι γιατροί του είχαν προβληματισθεί με τα συμπτώματα αυτά και κατέληξαν ότι είχε λοίμωξη του αναπνευστικού.

Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε σήμερα την υπόθεση της Γαλλίας και ενθάρρυνε τις χώρες να γυρίσουν πίσω και να ελέγξουν περίεργες περιπτώσεις μέσα στο 2019.

Πάντως είναι μυστήριο πως κόλλησε ο Hammar τον κορονοϊό καθώς δεν είχε καμία επαφή με την Κίνα. Η σύζυγός του εργάζεται σε ένα σουπερ μάρκετ κοντά στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ που ψωνίζουν όμως πολλοί ταξιδιώτες.

Ίσως λοιπόν να το κόλλησε από την γυναίκα του και αυτό που αναρωτιούνται τώρα οι ειδικοί είναι αν η γυναίκα είναι ασυμπτωματική.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις