Κόσμος

Σούζαν Κρόφορντ: Η δικαστής που «κέρασε» τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Έλον Μασκ την πρώτη τους ήττα στο Γουισκόνσιν

Αν έβγαινε ο υποψήφιος που στήριζαν Τραμπ και Μασκ θα τους έδινε την πλειοψηφία στο πολιτειακό ανώτατο δικαστήριο
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε τον πιστό του σύμμαχο Έλον Μασκ να μοιράζει εκατομμύρια στο Γουισκόνσιν προκειμένου να εκλεγεί ο εκλεκτός τους υποψήφιος δικαστής.

Όμως ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με την πρώτη του εκλογική ήττα μετά την εκλογή της προοδευτικής δικαστή Σούζαν Κρόφορντ, που υποστηρίχθηκε από τους Δημοκρατικούς, στο Γουισκόνσιν.

Η Σούζαν Κρόφορντ κατέκτησε έδρα για δεκαετή θητεία στον Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών.

Η δικαστής βρέθηκε αντιμέτωπη με τον Μπραντ Σίμελ, υποψήφιο του Ντόναλντ Τραμπ και του Έλον Μασκ. Η εκλογή του θα έδινε την πλειοψηφία του πολιτειακού ανώτατου δικαστηρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο.

Στην Φλόριντα, σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε συντηρητικές εκλογικές περιφέρειες, επικράτησαν οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε από την πλατφόρμα του Truth Social τις δύο αυτές «μεγάλες» εκλογικές νίκες του στρατοπέδου του. Όμως, δεν σχολίασε το αποτέλεσμα για το Ανώτατο Δικαστήριο του Γουισκόνσιν και προτίμησε να ασχοληθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που υποχρεώνει πλέον τους ψηφοφόρους να παρουσιάζουν δελτίο ταυτότητας με φωτογραφία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Είναι μία μεγάλη νίκη για τους Ρεπουμπλικανούς, ίσως η μεγαλύτερη της βραδιάς», έγραψε.

Ο Έλον Μασκ και ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Έλον Μασκ και ο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο / REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Ο Έλον Μασκ επέλεξε επίσης να χαιρετίσει στο Χ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «αυτό ήταν το σημαντικότερο», ενώ αναφερόμενος στην Σούζαν Κρόφορντ μίλησε για την «διαφθορά του δικαστικού συστήματος».

Ο Μασκ φοβάται ότι το πολιτειακό Ανώτατο Δικαστήριο θα προχωρήσει στον ανακαθορισμό των εκλογικών περιφερειών της πολιτείας που θα ευνοεί τους Δημοκρατικούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την κρίσιμη πολιτεία του Γουισνόκσιν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Είναι μία από αυτές τις περίεργες καταστάσεις όπου μια μικρή εκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε να ορίσει το μέλλον του δυτικού πολιτισμού», δήλωσε ο Μασκ, ενώ ο Τραμπ επετέθη πριν από την ψηφοφορία στην Σούζαν Κρόφορντ γράφοντας στην πλατφόρμα του ότι η εκλογή της θα ήταν «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ για το Γουισκόνσιν και για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Λίγο περισσότερο από δύο μήνες μετά την έναρξη της θητείας του, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σχετική πτώση της δημοτικότητας του Ντόναλντ Τραμπ και οι ψηφοφορίες στο Γουισκόνσιν και την Φλόριντα ήταν οι πρώτες δοκιμασίες που αντιμετωπίζει στις κάλπες από τον Νοέμβριο.

Στην Φλόριντα, οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούσαν για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που έδειχναν αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση σε μία από τις περιφέρειες, στην οποία είχαν επικρατήσει με διαφορά μεγαλύτερη των 30 ποσοστιαίων μονάδων τον Νοέμβριο.

Ο τραμπικός Ράντι Φάιν κέρδισε  την έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων απέναντι στον Δημοκρατικό Τζος Γουέιλ, αλλά με πολύ μικρότερο προβάδισμα σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Τα αποτελέσματα αυτά «λούζουν με κρύο ιδρώτα στους ρεπουμπλικανούς συναδέλφους μου», δήλωσε στο δίκτυο MSNBC ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Βουλή Χακίμ Τζέφρις, την ώρα που η φωνή της δημοκρατικής αντιπολίτευσης πασχίζει να ακουστεί μετά την έναρξη της καταιγίδας Τραμπ.

«Το Γουισκόνσιν νικά τον δισεκατομμυριούχο», έγραψε στο Χ ο Τιμ Γουόλς, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Κάμαλα Χάρις, αναφερόμενος στον Μασκ, ο οποίος αναμείχθηκε επικοινωνιακά και οικονομικά στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, προσωπικότητα της αμερικανικής αριστεράς, συνεχάρη την Σούζαν Κρόφορντ για την νίκη της «κατά του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο (…) που δίνει το παράδειγμα σε ολόκληρη την χώρα».

«Οι κάτοικοι του Γουισκόνσιν απώθησαν σήμερα μία άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της δημοκρατίας μας. Ύψωσαν το ανάστημά τους και είπαν δυνατά ότι η δικαιοσύνη δεν έχει τιμή. Τα δικαστήριά μας δεν είναι προς πώληση», δήλωσε η δικαστής Σούζαν Κρόφορντ μπροστά στους υποστηρικτές της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέθανε η Μπερναντέτ Σιράκ, χήρα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ
Σύζυγος για πάνω από 60 χρόνια του Ζακ Σιράκ, είχε μείνει για καιρό στη σκιά του «ψηλού» και είχε συνοδεύσει τον σύζυγό της σε όλη τη διάρκεια της πορείας του προς το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων
Ο Ζακ Σιράκ και η Μπερναντέτ Σιράκ
NYT: Τριγμοί στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ – Καταγγελίες για κατασκοπεία με στόχο τα σχέδια Τραμπ για το Ιράν
Το δημοσίευμα κάνει λόγο ακόμη και για τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης σε οχήματα της Μυστικής Υπηρεσίας και σε εγκαταστάσεις υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
In the System Monitoring Room Two Senior Operators Work on a Big Interactive Map. Facility is Full of Screens Showing Technical Data.
Χιλιάδες κόσμου σε διαμαρτυρίες σε Αλβανία και Σύνταγμα για το τουριστικό σχέδιο του Τζάρεντ Κούσνερ
Συγκεντρώθηκαν στη λιμνοθάλασσα Βιόσα-Νάρτα σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά των Τιράνων, όπου τις τελευταίες ημέρες δημιουργούνταν εργοτάξιο για να ξεκινήσει το έργο
αλβανία