Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Σουλτς λέει και “κλαίει” η Μέρκελ! Νέα δημοσκόπηση “μαχαιριά” για το CDU

Σουλτς λέει και “κλαίει” η Μέρκελ! Νέα δημοσκόπηση “μαχαιριά” για το CDU

Η απόφαση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος να δώσει τα “κλειδιά” στον Μάρτιν Σούλτς και να τον χρίσει επικεφαλής του και υποψήφιο καγκελάριο έχει προκαλέσει εφιάλτες στην Άνγκελα Μέρκελ και τους Χριστιανοδημοκράτες της. Γιατί κάθε νέα δημοσκόπηση που βλέπει το φως είναι και μια… μαχαιριά για την καγκελάριο της Γερμανίας.

Την ώρα που ο Σουλτς φαίνεται να εδραιώνει το προβάδισμά του έναντι της Μέρκελ για την καγκελαρία, το SPD κλείνει διαρκώς την ψαλίδα που το χωρίζει από το CDU. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που έγινε για το περιοδικό Stern και το κανάλι RTL, οι Σοσιαλδημοκράτες είναι πάνω από το 30% για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2012!

Το SPD, επτά μήνες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία (σ.σ. 24 Σεπτεμβρίου θα γίνουν) συγκεντρώνει ποσοστό 31%, ενώ ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) με επικεφαλής τη Μέρκελ, λαμβάνει 34%. Προηγείται μεν αλλά έχει χάσει μια μονάδα.

Το SPD, από την πλευρά του, έχει κερδίσει πέντε μονάδες σε σύγκριση με το ποσοστό του, στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa.

Σε αυτή τη δημοσκόπηση, ενώ σε άλλες που δημοσιεύτηκαν πριν από μερικές μέρες είχε… πάρει κεφάλι ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σούλτς και Μέρκελ ισοψηφούν και έχουν από 37%.

Το SPD, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, εμφανίζεται εδώ και χρόνια με μικρότερο ποσοστό δημοτικότητας από τους Χριστιανοδημοκράτες και η τελευταία φορά που κέρδισε σε ομοσπονδιακές εκλογές ήταν το 2002 με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Τη Δευτέρα μια άλλη δημοσκόπηση έδειξε ότι το SPD θα νικούσε το CDU, αν οι εκλογές γίνονταν εκείνη την ημέρα.

Ο επικεφαλής της Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ δήλωσε πάντως: «Ακόμη δεν παρατηρούμε μια αποφασιστική τάση για αλλαγή, όπως το 1998 όταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κατάφερε να κερδίσει μονάδες εξαιτίας της ευρείας δυσαρέσκειας έπειτα από 16 χρόνια διακυβέρνησης από τον Χέλμουτ Κολ».

Επίσης, το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στην τρίτη θέση της πρόθεσης ψήφου με 10%, ενώ οι Πράσινοι και το ακροαριστερό Die Linke συγκεντρώνουν από 8%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε