Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Σπάνια πέτρα 1.300 ετών με ελληνική επιγραφή στο κάστρο Tintagel

Σπάνια πέτρα 1.300 ετών με ελληνική επιγραφή στο κάστρο Tintagel
© English Heritage /Tom Goskar

Μια πέτρα με σπάνια αρχαία γραφή ανακαλύφθηκε στο κάστρο Tintagel στην Κορνουάλη. Την περιοχή όπου εμπνεύστηκαν τον θρυλικό βασιλιά Αρθούρο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πέτρα 1.300 ετών με λατινικές, ελληνικές και χριστιανικές επιγραφές θα μπορούσε να είναι απόδειξη μιας πολυπολιτισμικής τοποθεσίας. Η πέτρα των 61 εκατοστών πιστεύεται ότι είναι μέρος ενός μεσαιωνικού παραθύρου και περιέχει λέξεις στα λατινικά και τα ελληνικά, καθώς και χριστιανικά σύμβολα από τον 7ο μ.Χ. αιώνα.

Από την ανάλυση της επιγραφής προκύπτει ότι είναι πιθανό να έκανε κάποιος πρακτική στη γραφή. Σπάνια σώζεται εγγεγραμμένη γραφή, οπότε το εύρημα των 1.300 ετών είναι ιδιαίτερα σπάνιο.

Η πέτρα είχε ανακαλυφθεί στο βόρειο τμήμα της Κορνουάλης το περασμένο καλοκαίρι από την Αρχαιολογική Ομάδα της Κορνουάλης. Η ομάδα του English Heritage είχε ανακαλύψει και διάφορα κοχύλια, οστά ζώων, κύπελλα από την Τουρκία και γυάλινα ποτήρια από την Ισπανία που χρονολογούνται από την ίδια περίοδο.

Παρόλο που το κάστρο Tintagel είναι περίπλοκα συνδεδεμένο με τον θρύλο του βασιλιά Αρθούρου, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ήταν έδρα των πρώιμων βασιλιάδων της Κορνουάλης. Είχαν τότε δυνατούς εμπορικούς δεσμούς με τη Μεσόγειο κατά την πρώτη χρυσή εποχή της Κορνουάλης.

© English Heritage/Christopher Ison

Η ανάλυση των επιγραφών στην πέτρα δείχνει ότι το πρόσωπο που τις χάραξε γνώριζε τόσο το άτυπο στυλ γραφής που χρησιμοποιείται για τα έγγραφα και το επίσημο για τα βιβλία του Ευαγγελίου της εποχής.

Σπάνια πέτρα με ελληνικά γράμματα στο Tintagel

“Είναι απίστευτο να σκεφτόμαστε ότι πριν από 1.300 χρόνια, σε αυτόν τον δραματικό λόφο της Κορνουάλης, κάποιος έκανε πρακτική στη γραφή χρησιμοποιώντας λατινικές φράσεις και χριστιανικά σύμβολα.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιος τα έγραψε ή γιατί. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το Tintagel του 7ου αιώνα είχε επαγγελματίες γραμματείς που ήταν εξοικειωμένοι με τις τεχνικές γραφής χειρογράφων. Και αυτό από μόνο του είναι πολύ συναρπαστικό” σημείωσε ο επιμελητής Win Scutt.

© English Heritage / Emily Whitfield-Wicks

“Η συνεχής έρευνα μας έχει ήδη αποκαλύψει την έκταση των κτιρίων του Tintagel και τον πλούτο της ζωής που απολάμβαναν εδώ. Αυτό το τελευταίο εύρημα μας πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα για να δείξει ότι έχουμε λογοτεχνική, χριστιανική κοινότητα με ισχυρές συνδέσεις από την Ατλαντική Ευρώπη στη Μεσόγειο”.

Η ένδειξη γραφής στην πέτρα, που αποτελεί το δεύτερο παράδειγμα της πρώιμης μεσαιωνικής γραφής που βρέθηκε στο Tintagel, αποκαλύπτουν για τη Michelle Brown του πανεπιστημίου του Λονδίνου τη μεσογειακή επιρροή και τις επαφές. “Αποκαλύπτουν πολύτιμες ενδείξεις για την κουλτούρα των ανθρώπων που έζησαν στο Tintagel τον 7ο αιώνα”.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις