Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

“Σπρώχνουν” τον Τραμπ για συνάντηση με τον Ροχανί – Θα… προλάβει;

“Σπρώχνουν” τον Τραμπ για συνάντηση με τον Ροχανί – Θα… προλάβει;

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι πιστεύει πως έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών ΗΠΑ και Ιράν, αλλά εξαρτάται από τους ίδιους να αποφασίσουν αν θέλουν να προχωρήσουν. Όλα αυτά ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκίνησε έρευνα κατά του Τραμπ, η οποία μπορεί να του στοιχίσει ακόμα και την προεδρία.

«Πιστεύω ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες, στο πλαίσιο αυτό, για μια ταχεία επιστροφή στις διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους μετά από τις συναντήσεις που είχε χθες με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Υπάρχει μια κοινή πρόθεση για πρόοδο και όχι απλά να βρούμε τους όρους μιας αποκλιμάκωσης, αλλά να οικοδομήσουμε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αλλά αυτό εξαρτάται από τη βούληση των δύο πλευρών», συμπλήρωσε.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν και τόσο… τυχερός, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την συνάντησή τους λίγη ώρα πριν γίνει, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

“Πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη”

Από την μεριά του ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχάνι δήλωσε χθες ότι ο Τραμπ, θα πρέπει να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη» μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν πριν υπάρξει μια οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

«Πριν από αυτό, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και «ο κ. Τραμπ τερμάτισε αυτή την εμπιστοσύνη» αποσύροντας την Ουάσινγκτον από την διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανέφερε ο Ροχάνι στο αμερικανικό δίκτυο Fox News, σε ερώτηση για μια ενδεχόμενη συνάντησή του αυτή την εβδομάδα στον ΟΗΕ με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

«Αν η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί διάλογο, πρέπει να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις», επέμεινε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις