Κόσμος

Σρι Λάνκα: Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στο ελληνόκτητο σούπερ πετρελαιοφόρο “New Diamond” (pics, video)

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συναγερμός πάλι ανοικτά της Σρι Λάνκα καθώς οι άνεμοι φούντωσαν τη μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε τεράστιο τάνκερ στις 3 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Σρι Λάνκα, για να σβήσει εντελώς η φωτιά που αναζωπυρώθηκε εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, στάλθηκαν επιπλέον ποσότητες χημικών προϊόντων από την Ινδία.

Υπενθυμίζεται ότι το “New Diamond” ήταν φορτωμένο με 270.000 τόνους αργού πετρελαίου.

“Μετά τις αδιάκοπες προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης, οι φλόγες έχουν περιοριστεί σε κάποιο βαθμό προς το παρόν”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πολεμικό Ναυτικό.

Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη (03.09.2020), είχε ανακοινωθεί πως έσβησε την Κυριακή (06.09.2020), αλλά αναζωπυρώθηκε, εξαιτίας ισχυρών ανέμων.

Αυτή η αναζωπύρωση της φωτιάς δημιούργησε και πάλι φόβους για τον σχηματισμό πετρελαιοκηλίδας στον Ινδικό ωκεανό. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς των ομάδων διάσωσης, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη διαρροής πετρελαίου από το “New Diamond”, το οποίο μεταφέρει επίσης 1.700 τόνους ντίζελ για τις μηχανές του.

Ένα αεροπλάνο της ινδικής ακτοφυλακής επρόκειτο να μεταφέρει την Τρίτη (08.09.2020) ποσότητες χημικής σκόνης που θα διασκορπιστεί από ελικόπτερο πάνω στο πετρελαιοφόρο, εξήγησε το Πολεμικό Ναυτικό της Σρι Λάνκα.

The New Diamond, a very large crude carrier (VLCC) chartered by Indian Oil Corp (IOC), that was carrying the equivalent of about 2 million barrels of oil, is seen after a fire broke out off east coast of Sri Lanka September 4, 2020. Sri Lankan Airforce media
 Σρι Λάνκα: Ποιό είναι το “New Diamond”

Χθες, Δευτέρα (07.09.2020), έξι ειδικοί σε επιχειρήσεις διάσωσης και 11 επαγγελματίες της διαχείρισης καταστροφών, που εστάλησαν από τους Έλληνες ιδιοκτήτες του πλοίου, έφθασαν στο σημείο όπου βρίσκεται το πετρελαιοφόρο, σε απόσταση περίπου 55 χλμ. από το παραλιακό χωριό Σανγκαμανκάντα Πόιντ.

Νηολογημένο στον Παναμά, το “New Diamond” ανήκει σε μια εταιρεία καταχωρισμένη στη Λιβερία, την Porto Emporios Shipping Ing., όμως το πλοίο διαχειρίζεται η ελληνική εφοπλιστική εταιρεία New Shipping Limited, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό της Σρι Λάνκα.

Οι θερμοκρασίες στην πρύμνη του πετρελαιοφόρου παραμένουν πολύ υψηλές για να μπορέσουν οι διασώστες να επιβιβασθούν σ’ αυτό, ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρεία Smit Salvage, που ειδικεύεται στις διασώσεις πλοίων και στην οποία απευθύνθηκαν οι ιδιοκτήτες του New Diamond.

“Μόλις η κατάσταση κριθεί σταθερή και σίγουρη, θα μπορέσουμε να επιθεωρήσουμε το πλοίο”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Χάγη η μητρική εταιρεία SMIT, σύμφωνα με την οποία εξετάζεται η δυνατότητα να ρυμουλκηθεί το πλοίο σε ένα ασφαλέστερο σημείο και να μεταφερθεί το φορτίο του.

“Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη διαρροής”, υπογράμμισε η SMIT. “Πάντως, επειδή η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, αυτό μπορεί να αλλάξει και οι λεπτομέρειες, περιλαμβανομένου του τελικού προορισμού και του χρονοδιαγράμματος, παραμένουν άγνωστες”.

Δεκαεννέα πλοία από την Ινδία και τη Σρι Λάνκα συμμετέχουν στη μάχη κατά της πυρκαγιάς στο New Diamond. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Κουβέιτ για το ινδικό λιμάνι Παραντίπ, όταν έστειλε την 3η Σεπτεμβρίου σήμα κινδύνου έπειτα από έκρηξη στο μηχανοστάσιο που στοίχισε τη ζωή ενός μέλους του 23μελούς πληρώματός του, ενός φιλιππινέζου ναυτικού. Τα άλλα μέλη του πληρώματος κατέστη δυνατό να απομακρυνθούν.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Κέιτι Ζακαράια αποθεώνει τον Τραμπ στο πρώτο της μήνυμα μετά την απόλυση της από τον Λευκό Οίκο – «Είναι υπέροχος»
«Κανείς δεν θα κάνει ποτέ την Αμερική σπουδαία με τον τρόπο που το έκανε και συνεχίζει να το κάνει αυτός. Ήταν τιμή μου να εργάζομαι γι' αυτόν», έγραψε λίγο μετά την αποχώρησή της
H Κέιτι Ζακαράια με τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τραμπ μπλοκάρει κυρώσεις κατά της Ρωσίας που υπέγραψε τον Σεπτέμβριο – «Είναι για το συμφέρον των ΗΠΑ»
Τις είχε υπογράψει μόλις τον Σεπτέμβριο - Η αναστολή των κυρώσεων έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την συμφωνία με την Ρωσία για το ρωσικό ντίζελ
Ντόναλντ Τραμπ / Βλαντιμίρ Πούτιν
Κέιτι Ζακαράια: Η βραχύβια Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου που «ξηλώθηκε» μέσα σε 5 μέρες – Κατέρριψε το «ρεκόρ» του Άντονι Σκαραμούτσι
Ο σάλος με την αυτοαποκαλούμενη «δικηγόρο» που ανέλαβε τη θέση της Λέβιτ και δεν άντεξε ούτε μία εβδομάδα καθώς ο Τραμπ την... «έδιωξε νύχτα»
Katie Zacharia
18
Φον ντερ Λάιεν: Δεν υπάρχει μαγική λύση για την ενέργεια – Προστασία της ΕΕ σε ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο
«Η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει στην ενεργειακή μετάβαση, με στόχο την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές, καθαρές και εγχώριες πηγές ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές και η πυρηνική ενέργεια» υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου 2026 5
«Το Ιράν δεν σκοπεύει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» δήλωσε ο Πεζεσκιάν – «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο»
Ο Ιρανός πρόεδρος απορρίπτει τις κατηγορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο και καταγγέλλει τις αμερικανικές κυρώσεις ως «αδικαιολόγητες και απάνθρωπες»
Μασούντ Πεζεσκιάν