Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Σρι Λάνκα: Ο πρόεδρος ψάχνει τρόπους να εγκαταλείψει την χώρα – Τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο

Σρι Λάνκα: Ο πρόεδρος ψάχνει τρόπους να εγκαταλείψει την χώρα – Τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, που υποσχέθηκε να παραιτηθεί μετά τις ογκώδεις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις των πολιτών, σχεδίαζε σήμερα να εγκαταλείψει τη χώρα με πλοίο. Βρήκε όμως μπροστά του στελέχη της υπηρεσίας μετανάστευσης στο αεροδρόμιο του Κολόμπο, που τον απώθησαν με ταπεινωτικό τρόπο. 

Πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας της Σρι Λάνκα αναφέρουν ότι οι σύμβουλοι του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα συζητούν την απομάκρυνση του πρόεδρου και του περιβάλλοντός του με σκάφος που πραγματοποιεί περιπολίες. Το γραφείο της προεδρίας δεν έχει ενημερώσει για την κατάστασή του, αλλά ο Ρατζαπάξα διατηρεί τη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, έχοντας έτσι στη διάθεσή του στρατιωτικά μέσα.

Σημειώνεται ότι ένα πολεμικό πλοίο είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του αρχηγού του κράτους το Σάββατο από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο πολιορκούσαν διαδηλωτές, στο λιμάνι του Τρινκομάλε, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Η καλύτερη λύση τώρα είναι να φύγει δια θαλάσσης», δήλωσε ο αξιωματούχος από τον τομέα της άμυνας. «Θα μπορούσε να πάει στις Μαλδίβες ή στην Ινδία και να μπει σε πτήση για το Ντουμπάι». Μια άλλη λύση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα ήταν να ναυλώσει μία πτήση από το διεθνές αεροδρόμιο της Ματάλα.

Μπλόκο στο αεροδρόμιο του Κολόμπο

Νωρίτερα σήμερα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης στο αεροδρόμιο του Κολόμπο αρνήθηκαν στον Ρατζαπάξα την πρόσβαση στο σαλόνι VIP προκειμένου να του σφραγίσουν το διαβατήριό του, ενώ ο αρχηγός του κράτους ήθελε να αποφύγει έναν τερματικό σταθμό ανοικτό στο κοινό, φοβούμενος την αντίδραση του κόσμου.

Καθώς δεν έχει ακόμα παραιτηθεί, κάτι που υποσχέθηκε να κάνει αύριο, Τετάρτη, για μια «ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», ο Ρατζαπάξα απολαμβάνει προεδρικής ασυλίας. Μπορεί να θελήσει να την εκμεταλλευθεί για να καταφύγει στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος και η σύζυγός του πέρασαν την προηγούμενη νύχτα σε στρατιωτική βάση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, αφού έχασαν τέσσερις πτήσεις που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο νεότερος αδελφός του, ο Μπάσιλ, που παραιτήθηκε τον Απρίλιο από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, επίσης έχασε την πτήση του για το Ντουμπάι ύστερα από αντίστοιχη αντιπαράθεση με τις υπηρεσίες μετανάστευσης.

Ο Μπάσιλ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει μια υπηρεσία εξυπηρέτησης για όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, αλλά το προσωπικό στο αεροδρόμιο και τις υπηρεσίες μετανάστευσης ανακοίνωσαν την αναστολή της υπηρεσίας αυτής με άμεση ισχύ.

«Ορισμένοι άλλοι επιβάτες διαμαρτυρήθηκαν κατά της επιβίβασης του Μπάσιλ στην πτήση τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του αεροδρομίου. «Ήταν μια τεταμένη κατάσταση, έτσι έφυγε από το αεροδρόμιο βιαστικά».

Ο Μπάσιλ, που έχει και αμερικανική υπηκοότητα, αναμενόταν να ζητήσει την έκδοση νέου διαβατηρίου αφού άφησε το δικό του στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο εγκατέλειψε η οικογένεια Ρατζαπάξα το Σάββατο μετά την έφοδο χιλιάδων διαδηλωτών, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Με πληροφορίας από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις