Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Σρι Λάνκα: Ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε νέος πρόεδρος της χώρας

Σρι Λάνκα: Ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε νέος πρόεδρος της χώρας

«Ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε εξελέγη 8ος εκτελεστικός πρόεδρος βάσει του συντάγματος», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Κοινοβουλίου της Σρι Λάνκα, μετά την καταμέτρηση των ψήφων. Μένει να δούμε αν, ο νέος πρόεδρος, θα καταφέρει να βγάλει τη Σρι Λάνκα από την οικονομική και πολιτική κρίση που βιώνει.

«Ευχαριστώ το Κοινοβούλιο γι’ αυτή την τιμή», δήλωσε ο 73χρονος Βικρεμεσίνγκε, δικηγόρος που υπηρέτησε στον πρωθυπουργικό θώκο της Σρι Λάνκα έξι φορές. «Οι διαφορές μας τώρα τελείωσαν», πρόσθεσε. Ο νέος εκτελεστικός πρόεδρος, εξασφάλισε 134 ψήφους μεταξύ των 225 βουλευτών της Βουλής, ενώ ο βασικός του αντίπαλος, Ντούλας Αλαχαπερούμα, έλαβε 82.

Από την πλευρά τους, οι περισσότεροι πολίτες τάσσονται εναντίον της νίκης του Βικρεμεσίνγκε, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε νέες κινητοποιήσεις, αφού είναι εξοργισμένοι με την κυβερνώσα ελίτ, ύστερα από μήνες σοβαρών ελλείψεων σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.

Δεν είναι αποδεκτός από τους πολίτες 

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Είναι ο άνθρωπος που χειρίζεται τα πράγματα με πονηρό τρόπο», δήλωσε ο διαδηλωτής Νταμίθα Αμπεϊράνθε, αναφορικά με τον Βικρεμεσίνγκε. «Θα αρχίσει να μας ελέγχει με διαφορετικό τρόπο. Ως διαδηλωτές, θα ξεκινήσουμε και πάλι τον αγώνα μας».

Εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν βρισκόταν γύρω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, ενώ στον δρόμο που οδηγεί σε αυτό, είχαν στηθεί τουλάχιστον τρία οδοφράγματα. Προσωπικό ασφαλείας έκανε περιπολίες με ταχύπλοα σκάφη σε λίμνη γύρω από το κτίριο και στρατιωτικά τζιπ και τεθωρακισμένα οχήματα ήταν σταθμευμένα εντός της περιμέτρου.

Έμπειρος στις υψηλόβαθμες θέσεις ο Βικρεμεσίνγκε

Η εμπειρία του Βικρεμεσίνγκε σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ του, ενώ αναζητά τρόπο για να ξεπεράσει η Σρι Λάνκα από την οικονομική κρίση.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και πρέπει να εργαστούμε επί μίας νέας στρατηγικής για να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες του κόσμου…», δήλωσε ο Βικρεμεσίνγκε, μετά την επικράτησή του.

Ο ίδιος διαπραγματεύτηκε πρόσφατα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει καλή σχέση με χώρες που είναι σημαντικοί δωρητές, όπως η Ινδία. Ωστόσο, μένει να φανεί εάν μπορεί να κατευνάσει τις μαζικές διαδηλώσεις.

Οι εξοργισμένοι πολίτες 

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους νωρίτερα αυτό τον μήνα, εξοργισμένοι με την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, τις ελλείψεις σε καύσιμα και άλλα βασικά προϊόντα, τις συχνές διακοπές ρεύματος και για την γενικότερη διαφθορά στην κυβερνώσα ελίτ.

Ενώ η οργή του κόσμου είχε στόχο τον Ρατζαπάξα – μέλος της πλέον ισχυρής πολιτικής δυναστείας της χώρας πριν από την κρίση – οι διαδηλωτές ζητούσαν να αποχωρήσει και ο Βικρεμεσίνγκε, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να το κάνει.

Ο πρόεδρος Βικρεμεσίνγκε, που εξελέγη για το υπόλοιπο της θητείας του Ρατζαπάξα, που λήγει τον Νοέμβριο του 2014, πρέπει τώρα να επιλέξει πρωθυπουργό για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις