Κόσμος

Σρι Λάνκα: Προσωρινός πρόεδρος ορίστηκε ο πρωθυπουργός

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Προσωρινός πρόεδρος ορίστηκε ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, μετά τη διαφυγή του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα στο εξωτερικό, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής.

“Λόγω της απουσίας του από τη χώρα, ο πρόεδρος Ρατζαπάξα μου είπε ότι επιφόρτισε τον πρωθυπουργό να ενεργεί ως πρόεδρος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα”, δήλωσε σε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της Βουλής, Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα.

Ο πρόεδρος Ρατζαπάξα, που είχε υποσχεθεί ότι επρόκειτο να παραιτηθεί σήμερα, έφθασε στις Μαλδίβες αφού διέφυγε από τη χώρα, αλλά δεν έχει ακόμη επισημοποιήσει την απόσυρσή του.

Το Σύνταγμα προβλέπει, σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει προσωρινά τα προεδρικά καθήκοντα μέχρι την εκλογή από τη Βουλή ενός βουλευτή που θα ασκήσει την εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας, δηλ. τον Νοέμβριο του 2024.

Ο Βικρεμεσίνγκε αμφισβητείται και ο ίδιος από τους διαδηλωτές που κινητοποιούνται εδώ και τρεις μήνες. Η αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων στην προσπάθεια να εμποδίσει το πλήθος να εισβάλει στην επίσημη κατοικία του.

Απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί στην επαρχία της πρωτεύουσας Κολόμπο και η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Βικρεμεσίνγκε, που είχε διοριστεί τον Μάιο για να βγάλει τη χώρα από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, έχει δεσμευθεί και ο ίδιος ότι θα αποσυρθεί αν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ δηλώνει ότι θα συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν εντός του έτους: «Η Βόρεια Κορέα έχει 57 πυρηνικά όπλα»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι διατηρεί «πολύ καλή σχέση» με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη - Οι εκτιμήσεις ειδικών για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Πιονγκγιάνγκ
Κιμ Γιονγκ Ουν, Ντόναλντ Τραμπ
Πούτιν για τις ουκρανικές επιθέσεις στην «Amazon της Ρωσίας»: «Δεν υπάρχουν κρίσιμες συνέπειες»
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι επτά από τα δέκα μεγαλύτερα κέντρα logistics της Wildberries έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας - Εντολή για αποκατάσταση των εγκαταστάσεων που υπέστησαν ζημιές
Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρωσία