Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

St. Patrick’s Day: Τι γιορτάζουμε την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου

St. Patrick's Day

Ο Άγιος Πατρίκιος γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου. Η ιστορία πίσω από την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ή αλλιώς St. Patrick’s Day (Saint Patrick’s Day), είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ή αλλιώς St. Patrick’s Day (Saint Patrick’s Day), είναι μια πολιτιστική και θρησκευτική εορτή που λαμβάνει χώρα την 17 Μαρτίου. Τότε γιορτάζεται η επέτειος του θανάτου, του σημαντικότερου Προστάτη Αγίου της Ιρλανδίας. Ο Άγιος Πατρίκιος και η ιστορία του έχουν μεγάλο ενδιαφέρον…

St. Patrick’s Day: Τι γιορτάζουμε την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου

Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου ή αλλιώς St. Patrick’s Day (Saint Patrick’s Day) ανακηρύχθηκε επίσημη χριστιανική αργία στις αρχές του 17ου αιώνα. Tηρείται από την Καθολική, την Αγγλικανική, την Ανατολική Ορθόδοξη και την Λουθηρανική Εκκλησία. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Πατρίκιος και Πατρικία.

Την μέρα αυτή, 17 Μαρτίου, τιμάται ο Άγιος Πατρίκιος και η άφιξη του Χριστιανισμού στην Ιρλανδία. Αποτελεί αφορμή για εορτασμό του ιρλανδέζικου πολιτισμού και καταγωγής σε όλον τον πλανήτη. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν γενικά παρελάσεις, φεστιβάλ και εκδηλώσεις που καλούνται céilithe. Σήμα κατατεθέν είναι κυρίως η χρήση του πράσινου χρώματος ή του τριφυλλιού σε αξεσουάρ.

Οι δε χριστιανοί παρακολουθούν λατρευτικές λειτουργίες προς τιμήν του Αγίου και οι περιορισμοί της Νηστείας της Σαρακοστής επί του φαγητού και της κατανάλωσης αλκοόλ αίρονται για την ημέρα. Για αυτόν τον λόγο, η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου έχει συνδεθεί άμεσα με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Τι συμβαίνει στον κόσμο στις 17 Μαρτίου

Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου (Saint Patrick’s Day) που τιμάται ο Άγιος Πατρίκιος είναι επίσημη αργία στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, την Βόρεια Ιρλανδία, την καναδική Επαρχία της Νέας Γης και Λαμπραντόρ και την Βρετανική Υπερπόντια Κτήση της Μονσεράτ.

Επίσης εορτάζεται σε πολλές άλλες χώρες, όπου υπάρχει ικανή ιρλανδική διασπορά. Ιδιαίτερα στην Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Αργεντινή, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου εορτάζεται σε περισσότερες χώρες από οποιαδήποτε άλλη εθνική εορτή.

Οι σύγχρονοι εορτασμοί έχουν ιδιαίτερα επηρεαστεί από τους εορτασμούς της Ιρλανδικής διασποράς, ιδιαίτερα εκείνοι στην Βόρεια Αμερική. Τα τελευταία χρόνια, η ημέρα του Αγίου Πατρικίου (Saint Patrick’s Day) έχει δεχτεί σημαντική κριτική για την υπερβολή εμπορευματικοποίησή της και για την προώθηση αρνητικών στερεοτύπων των Ιρλανδών.

Άγιος Πατρίκιος: Η ζωή και το έργο του

Ο Πατρίκιος γεννήθηκε περί το 385 και καταγόταν από εκρωμαϊσμένη οικογένεια της Βρετανία. Σε ηλικία 16 ετών συνελήφθη αιχμάλωτος από πειρατές και πουλήθηκε στην Ιρλανδία, όπου και παρέμεινε για έξι χρόνια.

Τα συναξάρια αναφέρουν ότι με τη βοήθεια του Κυρίου, που εμφανίστηκε στον ύπνο του, κατόρθωσε να δραπετεύσει, αλλά η τρικυμία οδήγησε το πλοίο στις βορειοδυτικές ακτές της Γαλατίας, που ονομαζόταν τότε Αρμορική (σημερινή Βρετάνη). Τροφή δεν υπήρχε και με παράκληση του πλοιάρχου ο Πατρίκιος προσευχήθηκε στον Κύριο και το θαύμα συντελέστηκε.

Κάποια στιγμή, η περιπέτειά του έλαβε τέλος κι επέστρεψε στη Βρετανία. Ένα νέο όραμα που είδε τον κάλεσε να γυρίσει και πάλι στην Ιρλανδία. Αποστολή του ήταν να προσηλυτίσει στο χριστιανισμό τους Κέλτες Ιρλανδούς. Το 432 ως επίσκοπος πάτησε το πόδι του στην Ιρλανδία και αμέσως άρχισε να κηρύττει το λόγο του Θεού.

Ο Πατρίκιος βάπτισε χιλιάδες πιστών, χειροτόνησε ιερείς και ανήγειρε πολλούς ναούς. Αφού επιτέλεσε το έργο του κοιμήθηκε ειρηνικά στις 17 Μαρτίου 461.

Γιατί είναι σήμα κατατεθέν της γιορτής Saint Patrick’s Day το τριφύλλι

Η 17 Μαρτίου δεν είναι μόνο θρησκευτική εορτή. Έχει έντονα κοσμικό περιεχόμενο, αφού τιμάται από τους Ιρλανδούς και ως Εθνική Εορτή. Το χρώμα που κυριαρχεί είναι το πράσινο και το τριφύλλι έχει την τιμητική του.

Ο θρύλος λέει ότι χρησιμοποίησε το τριφύλλι για να εξηγήσει στο βασιλιά την έννοια της Αγίας Τριάδας (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα). Με την πάροδο του χρόνου το τριφύλλι (shamrock) έγινε το ανεπίσημο σύμβολο της Ιρλανδίας. Ένας άλλος θρύλος λέει ότι ο Πατρίκιος έδιωξε όλα τα φίδια από τη χώρα, αναγκάζοντάς τα να πέσουν στη θάλασσα και να πνιγούν. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν φίδια στην Ιρλανδία, παρά μόνο στους ζωολογικούς κήπους.

Πηγή βίντεο: theESOLodyssey

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις