Σάββατο, 20 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Στα άδυτα του Ελιζέ! Βιβλίο – φωτιά για την Μπριζίτ Μακρόν – Γιατί οι σύμβουλοι του Προέδρου την θέλουν νεκρή!

Στα άδυτα του Ελιζέ! Βιβλίο – φωτιά για την Μπριζίτ Μακρόν – Γιατί οι σύμβουλοι του Προέδρου την θέλουν νεκρή!

Στο ερώτημα “ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο” ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες στη Γαλλία δίνει την απάντηση.
Το βιβλίο Madame la Presidente αποκαλύπτει τις μύχιες σκέψεις των συμβούλων του Μακρόν αλλά και της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας.
Αποκαλούν την Μπριζίτ Μακρόν, «σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε προειδοποιήσει πριν από την εκλογή του: η σύζυγός του Μπριζίτ θα έπαιζε έναν ρόλο στο Ελιζέ. Έπειτα από 20 μήνες προεδρικής θητείας, αυτό αποδεικνύεται. Στο βιβλίο τους με τίτλο “Madame la Presidente” (Κυρία πρόεδρος) που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Plon, οι πολιτικές συντάκτριες της εφημερίδας Le Parisien Αβά Νταμσιντί και Ναταλί Σικ καταγράφουν μαρτυρίες συνεργατών του προεδρικού ζεύγους για τον ρόλο που παίζει στο Ελιζέ η Μπριζίτ. Αυτή που αρνείται να παραστήσει τη “γλάστρα”, εμφανίζεται ως η πρώτη σύμβουλος του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Εύχονται να πεθάνει η Μπριζίτ για να ανέβει η δημοτικότητα του Προέδρου!

Το βιβλίο-έρευνα για την Μπριζίτ Μακρόν επανέρχεται στην ιστορία αγάπης μεταξύ του Εμανουέλ και της Μπριζίτ Μακρόν, υπογραμμίζει τα άσχημα σχόλια σε βάρος της πρώτης κυρίας, ακόμη και εκ μέρους του Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τις συγγραφείς που υπενθυμίζουν ότι η Μπριζίτ είναι για τον πρόεδρο μια πραγματική πολιτική σύμβουλος, αν όχι η πρώτη σύμβουλος. Κάτι που δεν αρέσει καθόλου στο περιβάλλον του προέδρου, σε τέτοιο βαθμό που –σύμφωνα με φίλο του ζευγαριού– ορισμένοι νέοι σύμβουλοι του Μακρόν “ονειρεύονται να πεθάνει η Μπριζίτ”.

Σύμφωνα με φίλο του ζευγαριού– ορισμένοι νέοι σύμβουλοι του Μακρόν “ονειρεύονται να πεθάνει η Μπριζίτ”.

Και όχι γιατί θέλουν το κακό του προέδρου. Το αντίθετο. Το ζευγάρι, λένε, είναι ακόμα τόσο ερωτευμένο που αν πεθάνει η Μπριζίτ εκείνος θα πέσει σε μαρασμό και αυτό θα του δώσει δημοσκοπικούς πόντους, αφού όλοι θα λυπηθούν τον τεθλιμμένο χήρο. Στο βιβλίο μάλιστα αναφέρει ότι οι σύμβουλοι του Μακρόν έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που «ονειρεύονται τα βράδια να εξαφανιστεί η Μπριζίτ».

Σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα

Αυτό που εξοργίζει επίσης τους συμβούλους του Γάλλου Προέδρου είναι ότι ενώ σε συσκέψεις αποφασίζουν κάτι, εκείνος εμφανίζεται την άλλη μέρα και αφού έχει μιλήσει με την Μπριζίτ με αλλαγμένη γνώμη!

Περιγράφοντας μάλιστα πόσο ερωτευμένοι είναι λένε ότι ο Μακρόν θέλει να την αγγίζει συνέχεια και όταν δεν την βλέπει στον χώρο την αναζητά γιατί αισθάνεται ανασφαλής. Είναι τέτοια η σχέση τους που την αποκαλούν «δεξιά πλευρά του εγκεφάλου του».

Εκείνη πάλι βάζει τα δυνατά της για να αποφύγει τον χαρακτηρισμό «σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα», πράγμα δύσκολο…

Πάντως, η Μπριζίτ Μακρόν μπορεί όμως να υπολογίζει σε αρκετούς υποστηρικτές, όπως η Μιριέλ Πενικό, η υπουργός Εργασίας που δηλώνει: Η Μπριζίτ Μακρόν “έχει αυτή την αξιοπρέπεια των μεγάλων γυναικών”.

Στους κόλπους της κυβέρνησης, η Μπριζίτ έχει μια στενότερη σχέση με ορισμένους υπουργούς. Αυτή φέρεται να συμβούλεψε τον Μακρόν πριν αυτός θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές να ενδιαφερθεί για τον Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ που διηύθυνε την ανώτερη εμπορική σχολή Essec πριν αναλάβει επί προεδρίας Μακρόν το υπουργείο Παιδείας.

Η Μπριζίτ Μακρόν έχει πολύ στενές σχέσεις με την Σοφί Κλουζέλ, υφυπουργό αρμόδια για τα άτομα με αναπηρία, τη Μαρλέν Σκιαπά, υφυπουργό αρμόδια για την Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, την Ανιές Μπιζίν, υπουργό Αλληλεγγύης και Υγείας.

Σύμφωνα με τις δημοσιογράφους, ο Ζεράρ Κολόμπ, πρώην υπουργός Εσωτερικών, πρότεινε αστειευόμενος ίσως να τεθεί η Μπριζίτ επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του κόμματος Μακρόν για τις ευρωεκλογές.

Η πρώτη κυρία ξέρει επίσης να κάνει τη γνώμη της να εισακούγεται όταν θέλει να εμποδίσει τον Εμανουέλ Μακρόν από μια κίνηση που εκείνη θεωρεί ότι είναι ίσως λανθασμένη. Θεωρώντας “άθλια” την παραίτηση του υπουργού Οικολογίας και Αλληλεγγύης Νικολά Ιλό –που την ανακοίνωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο– η Μπριζίτ επηρέασε τον πρόεδρο να μην δεχτεί τον οικολόγο μετά την παραίτησή του.

Λάθος της που έδειξε το ανακαινισμένο Ελιζέ στην Le Monde

Όπως ο σύζυγός της, η ίδια χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τις θύελλες του 2018. Δεν είχε “δει να έρχεται” η υπόθεση Μπεναλά και, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, παρουσίασε στους δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde τη δαπανηρή ανακαίνιση στο Μέγαρο των Ηλυσίων… μεσούσης της κρίσης των “κίτρινων γιλέκων”. Ωστόσο, καθώς συνόδευε τον πρόεδρο στην Αίγυπτο, ένας από τους συμβούλους του διέψευσε οποιαδήποτε απομόνωση της πρώτης κυρίας. “Σκέφτεστε ότι η Μπριζίτ θα μπορούσε να είναι αποκομμένη στο Ελιζέ… Δεν την ξέρετε καλά!”.

Χαίρεται για τα λευκά μαλλιά του Μακρόν

Η διαφορά ηλικίας μεταξύ της Μπριζίτ και του Εμανουέλ Μακρόν δεν παύει να συζητιέται, μια πραγματικότητα που η πρώτη κυρία της Γαλλίας δεν φοβάται να αντιμετωπίσει παρότι το θέμα είναι λεπτό και προσωπικό, γράφουν οι δύο συγγραφείς του βιβλίου “Madame la presidente“.

“Η αχίλλειος φτέρνα της”, έτσι χαρακτηρίζουν οι δύο δημοσιογράφοι ένα θέμα που στεναχωρεί την Μπριζίτ Μακρόν: τα κακόβουλα σχόλια για τη διαφορά ηλικίας της με τον 41 ετών σύζυγό της Εμανουέλ Μακρόν. Λόγω των επιθέσεων που δέχεται, η πρώτη κυρία φέρεται να επέλεξε να μιλήσει για το πρόσωπό της, ως απάντηση, όταν καλείται να αναφέρεται στα παραπάνω χρόνια που έχει από τον σύζυγό της.

Εμανουέλ Μακρόν Ταζ Μαχάλ

Οι δυο δημοσιογράφοι περιλαμβάνουν δηλώσεις της Μπριζίτ, η οποία είναι ξεκάθαρη απέναντι στην κατάσταση: “Θα γεράσω, δεν το διαλέγω”. Παρότι ο χρόνος δεν μπορεί να σταματήσει, οι επικρίσεις πρέπει να σταματήσουν, τονίζουν οι συγγραφείς προκειμένου το περιβάλλον της Μπριζίτ Μακρόν να μην θιγεί, να προστατευτεί.

Η 65χρονη πρώην καθηγήτρια που δίδασκε γαλλικά και θέατρο ανησυχεί για τα εγγόνια της, που θέλει να κρατήσει μακριά από κακόβουλα σχόλια προς το πρόσωπό της. Ωστόσο, η ίδια προσπαθεί να τα προσπερνά με χιούμορ. Στο φύλλο της 31ης Ιανουαρίου 2019, η εφημερίδα δημοσιεύει απόσπασμα του βιβλίου στο οποίο γίνεται λόγος για τα λευκά μαλλιά του Εμανουέλ Μακρόν που ολοένα και πληθαίνουν, κάτι που ανησυχεί έναν στενό συνεργάτη του. Η απάντηση της πρώτης κυρίας: “Ξέρεις, εγώ βλέπω σε αυτό κάτι καλό, ότι εκείνος γερνά πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Ίσως να θέλει να με φτάσει!“.

Με πληροφορίες από: Le Parisien, Paris Match, LCI

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις