Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

“Στα άκρα” η κόντρα ΗΠΑ – Ισραήλ! “Ακροδεξιά η ατζέντα Νετανιάχου”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Κόντρα με έναν ακόμα παραδοσιακό της σύμμαχο φαίνεται να ξεκινά η κυβέρνηση Ομπάμα, λιγότερο από ένα μήνα πριν παραδώσει στον Ντόναλντ Τραμπ.

Με συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, χρέωσε εν πολλοίς στην κυβέρνηση του Ισραήλ το ναυάγιο που διαφαίνεται η λύση σχετικά με την αραβοισραηλινή σύγκρουση.

Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε την ατζέντα της κυβέρνησης Νετανιάχου “την πιο ακροδεξιά στην ιστορία του Ισραήλ”. Οι σχετικές δηλώσεις έρχονται μετά από μια διαμάχη που ξεκίνησε από την αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ψήφισμα κατά των ισραηλινών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ είχε απαντήσει με ανάκληση των πρεσβευτών του στις 14 χώρες που ψήφισαν υπέρ της αποδοκιμασίας της πρακτικής του, ενώ έστειλε και σαφές μήνυμα στην Ουάσινγκτον τονίζοντας πως “χάνεται τον τελευταίο σύμμαχό σας στη Μέση Ανατολή”.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αναφέρθηκε στις παραμέτρους που θεωρεί απαραίτητες για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, σημειώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά ενώ βλέπει την πιθανότητα να υπάρξει ειρήνη να χάνεται.

Σε μια ομιλία λίγες εβδομάδες πριν η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα παραδώσει την εξουσία στον Ρεπουμπλικάνο εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Κέρι υπεραμύνθηκε της απόφασης να επιτραπεί η έγκριση μιας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας που απαιτεί τον τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας, λέγοντας πως ο στόχος ήταν να συνεχίσει να υπάρχει η πιθανότητα επίτευξης μιας λύσης δύο κρατών.

«Παρά τις καλύτερές μας προσπάθειες επί σειρά ετών, η λύση των δύο κρατών διατρέχει τώρα σοβαρό κίνδυνο», τόνισε ο Κέρι στην ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Για λόγους «συνείδησης», πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτε και να μην πούμε τίποτα όταν βλέπουμε την ελπίδα για την ειρήνη να απομακρύνεται».

Ο Κέρι κατηγόρησε εξάλλου το Ισραήλ πως έχει αποδυθεί σε ένα «εξαντλητικό σχέδιο» να ιδιοποιηθεί εδάφη στη Δυτική Όχθη. Η πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης υπέρ των εποίκων οδεύει στο «να σφραγίσει το μέλλον του Ισραήλ», έκρινε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η απάντηση Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποδοκίμασε την ομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών χαρακτηρίζοντάς την “προκατειλημμένη” ενώ συμπλήρωσε πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αγνόησε εντελώς τις βαθιές ρίζες της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, ο Κέρι ήταν εμμονικός με το θέμα του εποικισμού, ενώ χαρακτηρίζει την ομιλία του αντι-ισραηλίτικη. “Όπως η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ο υπουργός Κέρι προώθησε στα Ηνωμένα Έθνη (σ.σ. οι ΗΠΑ επέλεξαν την αποχή) έτσι και η ομιλία του ήταν κατά του Ισραήλ” καταλήγει η δήλωση Νετανιάχου στο πρακτορείο Reuters.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι μόλις την Τρίτη, οι ΗΠΑ είχαν προβλήματα και με μια άλλη σύμμαχό τους στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα με την Τουρκία. Ο Ερντογάν δήλωσε πως οι Αμερικανοί στηρίζουν τους τρομοκράτες του ISIS -κυρίως για να στηλιτεύσει την αμερικανική στήριξη στους Κούρδους- με τις ΗΠΑ να απαντούν πως οι εν λόγω ισχυρισμοί “είναι αστείοι”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε