Κόσμος

Στα άκρα! Παρέμβαση Ερντογάν στις γερμανικές εκλογές – Κεραυνοί Μέρκελ – Σουλτς

Στις γερμανικές εκλογές, που διεξάγονται περίπου σε ένα μήνα, παρενέβη με δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν κόμματα, που όπως είπε «είναι εχθροί» της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι τα δύο μεγάλα γερμανικά κόμματα Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κάνουν προεκλογικό αγώνα με επιθέσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων: «Απευθύνομαι στους συμπατριώτες μου στη Γερμανία. Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι είναι εχθροί της Τουρκίας. Στηρίξτε κόμματα που δεν είναι εχθροί της χώρας μας. Στη Γερμανία ζουν περίπου 1 εκατ. Τούρκοι με δικαίωμα ψήφου. Καλώ τους Τούρκους που ζουν εκεί να μην ψηφίσουν κόμματα που υιοθετούν επιθετική και ασεβή συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας. Τους καλώ να δώσουν στις εκλογές, ένα μάθημα σε αυτά τα κόμματα».

“Δεν επιτρέπουμε στον Ερντογάν να παρεμβαίνει”

Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγγελας Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι καταδίκασαν κάθε παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία. Σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Χέρφορντ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας η καγκελάριος τόνισε ότι «δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, ούτε στον Πρόεδρο Ερντογάν να παρεμβαίνει. Οι Γερμανοί πολίτες, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ελεύθερα το κόμμα που επιθυμούν».

Εξάλλου, ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι «δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Τούρκου Προέδρου να δίνει οδηγίες για τις γερμανικές εκλογές». Και απευθυνόμενος στους Τούρκους της Γερμανίας ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία πρόσθεσε: «Ανήκετε σε εμάς. Δεν θα επιτρέψουμε τον διχασμό μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων στη Γερμανία».

Από την πλευρά του ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Καγκελαρίας Πέτερ Άλτμαϊερ δήλωσε στην εφημερίδα «Bild» ότι η έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έχει αποτέλεσμα: «Οι ψηφοφόροι στη Γερμανία δεν θα επηρεαστούν από τις εκκλήσεις του Τούρκου Προέδρου. Δεν έχουν ανάγκη νουθεσιών από το εξωτερικό».

Γερμανοτουρκική κόντρα με αφορμή τον συγγραφέα Ντ. Ακάνλι

Νέα ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις προκαλεί η σύλληψη του Τούρκου συγγραφέα Ντόγκαν Ακάνλι στη Γρανάδα της Ισπανίας, έπειτα από αίτημα της Τουρκίας (Red Notice) στην Ιντερπόλ. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές τι ακριβώς προσάπτουν στον Τούρκο συγγραφέα οι τουρκικές Αρχές. Γεγονός πάντως είναι ότι ο Ακάνλι μελετά στο έργο του τις διώξεις κατά των Αρμενίων και ότι τουρκικό δικαστήριο αναίρεσε εκ των υστέρων αθωωτική δικαστική απόφαση του 2011 σε υπόθεση ληστείας και ανθρωποκτονίας κατά του Τούρκου συγγραφέα. Σημαιώνεται ότι ο Ακάνλι, ο οποίος από το 1991 ζει στην Κολωνία, διαθέτει μόνο γερμανική υπηκοότητα.

Η σύλληψή του στην Ισπανία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Bild» κατηγόρησε τον Πρόεδρο Ερντογάν για «παρανοϊκή συμπεριφορά», προσθέτοντας ότι «είναι ήδη σκάνδαλο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν συλλαμβάνει αθώους ακτιβιστές και δημοσιογράφους στην Τουρκία.

Όταν τώρα το επιχειρεί και εκτός τουρκικής επικράτειας, τότε εμείς ως Ευρωπαίοι πρέπει να πούμε ένα αποφασιστικό όχι!», είπε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Τούρκου συγγραφέα, το πιθανότερο είναι οι ισπανικές Αρχές να αφήσουν εν τέλει ελεύθερο τον πελάτη του, μιας και η τουρκική πλευρά δεν έχει καταθέσει στοιχεία σε βάρος του που να δικαιολογούν έκδοση στην Τουρκία.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Δικαστής διέταξε την απέλαση του Μαχμούντ Χαλίλ – Ποιος είναι ο φιλοπαλαιστίνιος ακτιβιστής
Γεννημένος στη Συρία, παιδί παλαιστινίων γονιών, κάτοχος άδειας μόνιμης παραμονής στην αμερικανική επικράτεια, ο Μαχμούντ Χαλίλ συνελήφθη την 8η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη από ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία
Ο φιλοπαλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ 1
Γάζα, η μεγάλη έξοδος: Ισοπεδώθηκαν τα πάντα από το Ισραηλινό σφυροκόπημα – «Πείτε στον Νετανιάχου πως δεν θέλουμε να πεθάνουμε»
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ανοίγει ως αύριο Παρασκευή στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) νέα «διέλευση» για να μπορέσουν κάτοικοι να φύγουν από τη Γάζα
Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Γάζα
12
Με ένα δείπνο απόλυτης χλιδής από τη βασιλική οικογένεια «σφραγίστηκε» η επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία - «Μία από τις μεγαλύτερες τιμές της ζωής μου»
Δημιουργήθηκε ακόμη και ειδικό κοκτέιλ για την περίσταση ενώ τα βλέμματα κέντρισαν οι ενδυματολογικές επιλογές των κυριών
Aaron Chown 8