Κόσμος

Στα Τάρταρα η τουρκική λίρα – Νέο ιστορικό χαμηλό

Καταβαράθρωση για την τουρκική λίρα η οποία την Δευτέρα (07.09.2020) κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ. Το εθνικό νόμισμα της γειτονικής χώρας βρίσκεται στο επίκεντρο των προβλημάτων που ταλανίζει την οικονομία της Τουρκίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τουρκική λίρα διολίσθησε ακόμη και στο επίπεδο των 7,4625 λιρών ανά δολάριο, χάνοντας και το στήριγμα των 7,45 λιρών ανά $. Μάλιστα, οι σωρευτικές απώλειες για το τουρκικό νόμισμα, από την αρχή του 2020, ανέρχονται πλέον άνω του 20%.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εξακολουθεί να απέχει από τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης της λίρας, όπως για παράδειγμα η αύξηση του βασικού επιτοκίου, το οποίο παραμένει “κολλημένο” στο 8,25%.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Τουρκία “τρέχει” με διψήφιο ποσοστό, καθώς τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 11,8%, κρούοντας ακόμη ένα καμπανάκι κινδύνου για την οικονομία.

“Όσο οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής αποφεύγουν την αύξηση (σ.σ. των επιτοκίων), τα ανορθόδοξα μέτρα δεν θα αρκούν για να πείσουν τους επενδυτές να επενδύσουν και να στηρίξουν τη λίρα”, σχολιάζει ο Εμρέ Πεκέρ, αναλυτής της Eurasia Group.

Τουρκική λίρα: Γιατί η κεντρική τράπεζα δεν αντιδρά 

Η απροθυμία της κεντρικής τράπεζας για συμβατική δράση, κατά γενική ομολογία, οφείλεται στις πιέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια, φοβούμενος τυχόν επιπτώσεις στο ΑΕΠ από μία ενδεχόμενο αύξησή τους.

Αυτό που επιδιώκει, ειδικότερα, ο “Σουλτάνος” είναι η μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να στηριχθεί η ανάκαμψη και να υπάρξει μεγέθυνση του ΑΕΠ. Μ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, “θυσιάζει” τόσο τον πληθωρισμό όσο και την αξία του νομίσματός του.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η ζημιά για τη γειτονική χώρα ήδη φαντάζει μεγάλη, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά σχεδόν 10% στο β’ τρίμηνο του 2020, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

https://twitter.com/coloradotravis/status/1302973788603121665

Τουρκική λίρα και… Ελλάδα

Εκτός των οικονομικών παραγόντων, οι οποίοι επηρεάζουν δυσμενώς την πορεία του τουρκικού συναλλάγματος, στην έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών συμβάλει και η αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε, η κλιμακούμενη και διαρκώς αυξανόμενη ένταση με την Ελλάδα, δεν αποκλείεται να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη λήψη νέων κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας, υπονομεύοντας περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα αστάθειας που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, δεν βοηθάει στην σταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας, με τους επενδυτές να μην ρισκάρουν τα χρήματά τους.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Λίβανος και Ισραήλ πρέπει να τηρήσουν την εκεχειρία και να διασφαλιστεί ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ, λέει ο Γερμανός πρόεδρος
Η Χεζμπολάχ αρνείται να παραδώσει τα όπλα της βορείως του Λιτάνι, περιοχή που περιλαμβάνει η δεύτερη φάση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός
Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ κατά την διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος του ηγέτη της, Ναΐμ Κασέμ, υπέρ του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Απαγχονισμένη εντόπισε την Dana Eden ο αδερφός της, 3 ώρες μετά τον θάνατό της - Αυτοχειρία εκτιμούν οι αρχές
Η 52χρονη εντοπίστηκε απαγχονισμένη με τη ζώνη από το μπουρνούζι της, οι αρχές βρήκαν χάπια στο δωμάτιο του ξενοδοχείο της και δεν υπάρχουν στοιχεία που να «δείχνουν» εγκληματική ενέργεια
Η Dana Eden
Πάνω από 70 ΜΚΟ λένε «όχι» στο νέο νομοσχέδιο της ΕΕ για το μεταναστευτικό – Προειδοποιούν για πρακτικές «τύπου ICE»
Προτείνεται η δημιουργία κέντρων κράτησης εκτός ΕΕ για όσους δεν παίρνουν άσυλο και αυστηρότερες κυρώσεις σε όσους αρνούνται να φύγουν από το ευρωπαϊκό έδαφος
Παράτυποι μετανάστες στην Κρήτη