Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Στάζει μέλι το στόμα του Τοκάγεφ για τον Πούτιν: Θέλημα θεού να είναι γείτονες το Καζακστάν με τη Ρωσία

Στάζει μέλι το στόμα του Τοκάγεφ για τον Πούτιν: Θέλημα θεού να είναι γείτονες το Καζακστάν με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ- Ζομάρτ Τοκάγεφ ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν για τη βοήθεια που προσέφερε στην αποτροπή ενός πραξικοπήματος στη χώρα του τον περασμένο μήνα, για το οποίο οι δύο ηγέτες κατηγόρησαν τις διεθνείς «συμμορίες» και τους διεθνείς «τρομοκράτες».

Ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στον ομόλογό του από το Καζακστάν μετά τις ταραχές του Ιανουαρίου είπε ότι «το Καζακστάν χωρίς καμία υπερβολή, υπήρξε θύμα κάποιων διεθνών συμμοριών, οι οποίες εκμεταλλεύθηκαν την δύσκολη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας», επισημαίνοντας ότι, όταν είχε συναντηθεί μαζί του πριν από το Νέο Έτος, «τίποτα δεν έδειχνε ότι θα υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι το Καζακστάν, ο στενός σύμμαχος της Μόσχας, στέκεται πλέον γερά στα πόδια του και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ -Ζομάρτ Τοκάγεφ, αναφερόμενος στις ταραχές του Ιανουαρίου είπε ότι «ήταν μια λεπτομερώς προετοιμασμένη επιχείρηση των διεθνών τρομοκρατών και συμμοριτών, οι οποίοι επιτέθηκαν στο Καζακστάν με σκοπό να υπονομεύσουν την συνταγματική τάξη και να κάνουν πραξικόπημα».

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση για το ότι η Ρωσία και το Καζακστάν θα επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στον δρόμο της στρατηγικής τους συνεργασίας, καθώς είπε ότι γι’ αυτό υπάρχει η πολιτική βούληση.

Ο Τοκάγεφ, εξαίροντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων, είπε ότι «είναι θέλημα Θεού να είναι γείτονες το Καζακστάν και η Ρωσία» επισημαίνοντας ότι «οι χώρες έχουν τα μακρύτερα σε μήκος χερσαία σύνορα στον κόσμο» και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα μεταξύ τους εκτός από την φιλία και την συνεργασία».

Τον περασμένο μήνα, κατά την διάρκεια των χειρότερων ταραχών στην μετασοβιετική ιστορία της πρώην αυτής σοβιετικής δημοκρατίας, ο Οργανισμός την Συνθήκης για την Συλλογική Ασφάλεια (ΟΣΣΑ), του οποίου ηγείται η Ρωσία, είχε στείλει στρατεύματα στο Καζακστάν.

Πηγή: TASS / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις