Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Στέψη βασιλιά Καρόλου: Αποθέωση, συγκίνηση και χορός στη συναυλία στο Γουίνδσορ

Στέψη βασιλιά Καρόλου: Αποθέωση, συγκίνηση και χορός στη συναυλία στο Γουίνδσορ

Οι εκδηλώσεις εορτασμού για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου κορυφώθηκαν απόψε (06.05.2023) στο κάστρο του Γουίνδσορ όπου έγινε η μεγάλη συναυλία προς τιμήν του νέου μονάρχη και της… βασίλισσας του.

Λάιονελ Ρίτσι, Κέιτι Πέρι, Take That, Αντρέα Μποτσέλι είναι μερικοί από τους αστέρες που ανέβηκαν στη σκηνή που είχε στηθεί στο κάστρο του Γουίνδσορ προς τιμήν του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα.

Κοινή παράσταση προς τιμή των εστεμένων αλλά και της βασιλικής οικογένειας έδωσαν το Βασιλικό Μπαλέτο, η Βασιλική Όπερα, η Royal Shakespeare Company, το Royal College of Music και το Royal College of Art.

Στην πρώτη σειρά, φυσικά, δίπλα στον βασιλιά και τη βασίλισσα, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου, Γουίλιαμ, μαζί με τη σύζυγό του και τα δυο μεγαλύτερα παιδιά τους, τον πρίγκιπα Τζορτζ και την πριγκίπισσα Σάρλοτ. Ο μικρός πρίγκιπας Λούις έμεινε… σπίτι.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα αποθεώθηκαν από τους περίπου 20.000 πολίτες που βρέθηκαν στο πάρτι για τη στέψη του νέου μονάρχη.

 

Την παράσταση βέβαια έκλεψαν τα δυο πιτσιρίκια, ο Τζορτζ και η Σάρλοτ, που χόρεψαν με την… ψυχή τους στην εξέδρα των επισήμων καθώς ο Λάιονελ Ρίτσι και η Κέιτι Πέρι βρίσκονταν στη σκηνή.

Μέχρι και ο ίδιος ο βασιλιάς χόρεψε υπό τους ήχους του Λάιονελ Ρίτσι!

Φόρος τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ

Από τις συγκινητικές στιγμές της βραδιάς η στιγμή που ο πρίγκιπας Γουίλιαμ μίλησε για τον βασιλιά. Για τον πατέρα του. Αποτίοντας φόρο τιμής στη γιαγιά του, βασίλισσα Ελισάβετ, ο Γουίλιαμ έδωσε το στίγμα του τι διάδοχος (και τι βασιλιάς σε κάποια χρόνια) θα είναι.

Κάνοντας χιούμορ πως δεν θα μιλάει «όλη νύχτα όπως ο Λάιονελ (Ρίτσι)», ο Γουίλιαμ μίλησε τρυφερά για τον πατέρα του, που έχει αφιερώσει, όπως είπε, τα 50 τελευταία χρόνια της ζωής του στην υπηρεσία της Βρετανίας, των πολιτών της, της Κοινοπολιτείας.

Ο λόγος του Γουίλιαμ ήταν, επίσης, ένας φόρος τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ. «Όπως είπε η γιαγιά μου όταν στέφθηκε βασίλισσα “οι στέψεις είναι μια δήλωση των ελπίδων μας για το μέλλον”. Και ξέρω ότι είναι εκεί πάνω και μας προσέχει και θα είναι μια περήφανη μητέρα».

Στην καρδιά των όσων έγιναν αυτό το Σαββατοκύριακο, είπε ο Γουίλιαμ, ήταν μια και μόνο δήλωση: η υπηρεσία των πολιτών της Βρετανίας.

«Οι πρώτες λέξεις του πατέρα μου όταν μπήκε στο Γουέστμινστερ Άμπεϊ χθες ήταν μια δήλωση προσφοράς, ένας όρκος να συνεχίσει να υπηρετεί γιατί για περισσότερα από 50 χρόνια σε κάθε γωνιά του Ηνωμένου Βασιλείου, σε όλη την Κοινοπολιτεία, σε όλο τον κόσμο, έχει αφιερώσει τον εαυτό του στην υπηρεσία των άλλων, στις τωρινές και μελλοντικές γενιές και στη μνήμη εκείνων που δεν πρέπει να παραμεληθούν.

Μας προειδοποίησε για την κλιματική αλλαγή, πριν γίνει θέμα καθημερινής συζήτησης ή τη δημιουργία του Prince’s Trust Awards που στήριξε πάνω από 1 εκατ. νέους και τους βοήθησε να καταλάβουν τις φιλοδοξίες τους.

Και ίσως το σημαντικότερο, ο πατέρας μου πάντα πίστευε ότι άνθρωποι κάθε θρησκείας, απ’ όλες τις κοινότητες αξίζουν να στηρίζονται.

Μπαμπά, είμαστε όλοι τόσο περήφανοι για σένα. Και θέλω να εκφράσω την περηφάνια και την ευγνωμοσύνη μου για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε σχολεία, νοσοκομεία, τοπικές κοινότητες. Μακάρι να μπορούσα να σας αναφέρω όλους. Οι υπηρεσίες σας, μας εμπνέουν. Και απόψε γιορτάζουμε κι εσάς.

Αφιερώνω τον εαυτό μου να σας υπηρετώ όλους: τον βασιλιά, τη χώρα και την Κοινοπολιτεία».

Φυσικά, τα λόγια του Γουίλιαμ προκάλεσαν αποθέωση, ενώ η κάμερα “γύρισε” πολλές φορές στην εξέδρα, όπου καθόταν η Κέιτ Μίντλετον.

Δείτε εικόνες απ’ όσα έγιναν στο Γουίνδσορ

https://youtu.be/lcrg8ZkGIi8

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις