Κόσμος

Στη Γερμανία ανησυχούν για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο επικεφαλής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο Γερμανός, πρώην διπλωμάτης, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, δηλώνει ότι ανησυχεί για ξένη, κυρίως ρωσική, ανάμειξη, στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου στην Γερμανία, που θα θέσουν τέλος στην περίοδο Μέρκελ.

«Οι κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια έχουν δεχθεί επιθέσεις (στο πλαίσιο κυβερνοεπιθέσεων), γεγονός που έχει κλονίσει την αξιοπιστία της πολιτικής διαδικασίας», τονίζει ο κάποτε πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ουάσινγκτον και στο Λονδίνο σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Στο γερμανικό κοινοβούλιο, τεράστια ποσότητα δεδομένων εκλάπη τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για πιθανή ανάμειξη στις εκλογές», προειδοποιεί ο άνθρωπος που διευθύνει την ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Το γερμανικό κοινοβούλιο έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης το 2015, η οποία αποδόθηκε στην Ρωσία. Αλλες επιθέσεις, μικρότερων διαστάσεων, έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια

«Θα με εξέπλησσε αν η ρωσική πλευρά δεν ενδιαφερόταν εκείνοι που καλούν για μεγαλύτερη άσκηση πίεσης κατά της Ρωσίας να μην κερδίσουν, ει δυνατόν, στις εκλογές», λέει ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ.

Ο συντηρητικός υποψήφιος Αρμιν Λάσετ, το «μεγάλο φαβορί» των εκλογών, έχει κατηγορήσει την Ρωσία ότι «αψηφά τις αξίες μας» και ότι έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο με την προσάρτηση της Κριμαίας.

Δεύτεροι στις δημοσκοπήσεις, οι Πράσινοι και η υποψήφιά τους Αναλένα Μπέρμποκ, είναι ακόμη πιο κατηγορηματικοί, μέχρι του σημείου αμφισβήτησης του σχεδίου του αγωγού Nord Stream 2.

Ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ επέδωσε αυτήν την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκθεση για την ψηφιακή κυριαρχία, καλώντας την Ευρώπη να οπλισθεί καλύτερα για την προστασία των δεδομένων

Συγκρινόμενοι με την Κίνα ή τις Ηνωμένες Πολιτείες , «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να αποκτήσουμε έλεγχο αυτά τα θέματα της προστασίας, της διαχείρισης και της χρησιμοποίησης των δεδομένων», αναφέρει στην έκθεσή του, η οποία υπόσχεται της συγκρότηση «πολυεθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων ασφαλείας».

«Οποιος έχει τα δεδομένα, έχει την εξουσία και όποιος μπορεί να διαχειρισθεί τα δεδομένα έχει την εξουσία», συνοψίζει.

Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση, οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν «να διαθέτουν και να εκμεταλλεύονται τα δικά τους κρυπτογραφικά κλειδιά σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, ενισχύοντας τη συνεργασία ανάμεσα στους ερευνητές και τους χρήστες της κρυπτογράφησης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας».

Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G μπορεί να διευκολύνει την διαδικασία αυτή, αναφέρεται στην έκθεση. Το 5G θα μπορούσε «να επιτρέψει την βελτίωση της ταχύτητας και της ασφάλειας των διαβιβαζόμενων πληροφοριών, κυρίως στα συστήματα Πληροφοριών, Παρακολούθησης και Αναγνώρισης».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ>

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Washington Post: Το μυστικό σχέδιο ειρήνης ΗΠΑ και ΕΕ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – 4 πυλώνες
«Πρέπει να διευρύνουμε τόσο το πρόβλημα όσο και τη λύση, ώστε να βοηθήσουμε και τις δύο πλευρές να δουν πώς θα διαμορφωθεί η μεταπολεμική κατάσταση» εξηγεί Αμερικανός αξιωματούχος
Rescuers work at the site of an apartment building which was hit by a Russian air strike, amid Russia’s attack on Ukraine, in Zaporizhzhia, Ukraine, July 19, 2026. REUTERS/Stringer
Η Ρωσία διαψεύδει τον Τραμπ για την ενεργειακή εκεχειρία με την Ουκρανία – «Δεν έχουμε ακόμα να πούμε τίποτα, βρισκόμαστε σε επαφές»
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε πως η συμφωνία για εξαγωγή ρωσικού ντίζελ στις ΗΠΑ δεν έχει καμία σχέση με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία
Ντόναλντ Τραμπ / Βλαντιμίρ Πούτιν