Κόσμος

Στίγκλιτς: Η Γερμανία κρατάει όμηρο όλο τον κόσμο μετά την άρνηση να άρει την πατέντα των εμβολίων κορονοϊού

Επίθεση στη Γερμανία αναφορικά με τη στάση της για τα εμβόλια εξαπέλυσε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Γιόζεφ Στίγκλιτς.

Ο κ. Στίγκλιτς κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να άρει προσωρινά την πατέντα των εμβολίων κορονοϊού που αναπτύχθηκαν στη Γερμανία, διότι με την άκαμπτη στάση της κρατά όμηρο ολόκληρο τον κόσμο.

«Το σκόπιμα περιπεπλεγμένο δίκτυο ευρεσιτεχνιών, πνευματικών δικαιωμάτων και επιχειρηματικών απορρήτων πρέπει να καταργηθεί. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την παραγωγή εμβολίων, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε επαρκώς τον παγκόσμιο πληθυσμό και να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού, ιδίως στις φτωχότερες χώρες», γράφει σε άρθρο του ο Στίγκλιτς, το οποίο φιλοξενείται από την εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit».

«Τα περισσότερα βιομηχανικά κράτη έχουν από καιρό συμφωνήσει να κάνουν μια εξαίρεση για το εμβόλιο. Είναι όμως ιδίως η γερμανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία της καγκελαρίου Μέρκελ εκείνη η οποία αντιτίθεται σε μια λύση. Το οικονομικό κόστος αυτής της στενοκεφαλιάς θα είναι τεράστιο, για να μην αναφερθώ στις απώλειες ζωών. Με την άκαμπτη θέση της, η Γερμανία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας και ουσιαστικά παίρνει όμηρο ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Στο θέμα της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια του κορονοϊού, η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως στις εταιρείες των ιδιαίτερα περιζήτητων εμβολίων mRNA, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής εταιρείας Biontech. Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τάσσεται υπέρ της άρσης, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της προμήθειας έτοιμων εμβολίων στις φτωχότερες χώρες.

«Ο ισχυρισμός ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν την ικανότητα να παράγουν εμβόλια για τον κορονοϊό περιέχει εντελώς ρατσιστικούς και νεοαποικιοκρατικούς υπαινιγμούς. Η Γερμανία θα πρέπει να επανεξετάσει γρήγορα τη θέση της. Ειδικά επειδή η Γερμανίδα καγκελάριος διακινδυνεύει σήμερα να υπονομεύσει την καλή παγκόσμια φήμη της και ίσως ακόμη και την πολιτική της κληρονομιά στην τελευταία φάση της 16χρονης θητείας της», γράφει επίσης ο Στίγκλιτς στην εφημερίδα του Αμβούργου.

Οι χώρες της ομάδας των G7 αποφάσισαν αυτήν την εβδομάδα να διανείμουν 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε φτωχότερες χώρες μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός ανέρχεται σε οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους, ορισμένοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του Γιόζεφ Στίγκλιτς, θεωρούν ότι αυτός ο αριθμός δεν είναι επαρκής.

Γι αυτό και ο διαπρεπής οικονομολόγος τονίζει εν κατακλείδι στο άρθρό του: «Έως ότου η γερμανική πλευρά αλλάξει τη θέση της, η πανδημία θα μαίνεται ανεξέλεγκτα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παραδοχή Ζελένσκι: «Δεν έχουμε την υποστήριξη των συμμάχων μας για να διεκδικήσουμε πίσω την Κριμαία και τα άλλα κατεχόμενα εδάφη μας»
«Είμαι έτοιμος για εκλογές, ζητώ από ΗΠΑ και Ευρώπη, να διασφαλίσουν την ασφάλεια της ψηφοφορίας- Εάν γίνει αυτό, η Ουκρανία μπορεί να διεξαγάγει εκλογές εντός 60 ημερών» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Σε δίκη ο πατέρας της Amy Winehouse με δύο φίλες της που πούλησαν τα φορέματά της για πάνω από 800.000 ευρώ
Ο Mitchell Winehouse κατηγορεί την πρώην στυλίστρια της διάσημης τραγουδίστριας και την πρώην συγκάτοικό της, ότι ιδιοποιήθηκαν προσωπικά αντικείμενα της Winehouse για να τα πουλήσουν και να κρατήσουν τα χρήματα
Η Amy Winehouse
Ιράν: Νεαρή γυναίκα καταδικασμένη σε θάνατο για τη δολοφονία του βίαιου συζύγου της γλιτώνει την εκτέλεση – Είχε εξαναγκαστεί σε γάμο στα 12 της
Η Γκολί Κουχάν, η οποία είχε παντρευτεί με το ζόρι στα 12 της και υπέστη χρόνια κακοποίηση, «συγχωρέθηκε» από την οικογένεια του συζύγου της, γεγονός που αναστέλλει την εκτέλεσή της
Γυναίκες Ιράν