Κόσμος

Στίγκλιτς: Η Γερμανία κρατάει όμηρο όλο τον κόσμο μετά την άρνηση να άρει την πατέντα των εμβολίων κορονοϊού

Επίθεση στη Γερμανία αναφορικά με τη στάση της για τα εμβόλια εξαπέλυσε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Γιόζεφ Στίγκλιτς.

Ο κ. Στίγκλιτς κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να άρει προσωρινά την πατέντα των εμβολίων κορονοϊού που αναπτύχθηκαν στη Γερμανία, διότι με την άκαμπτη στάση της κρατά όμηρο ολόκληρο τον κόσμο.

«Το σκόπιμα περιπεπλεγμένο δίκτυο ευρεσιτεχνιών, πνευματικών δικαιωμάτων και επιχειρηματικών απορρήτων πρέπει να καταργηθεί. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την παραγωγή εμβολίων, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε επαρκώς τον παγκόσμιο πληθυσμό και να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού, ιδίως στις φτωχότερες χώρες», γράφει σε άρθρο του ο Στίγκλιτς, το οποίο φιλοξενείται από την εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit».

«Τα περισσότερα βιομηχανικά κράτη έχουν από καιρό συμφωνήσει να κάνουν μια εξαίρεση για το εμβόλιο. Είναι όμως ιδίως η γερμανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία της καγκελαρίου Μέρκελ εκείνη η οποία αντιτίθεται σε μια λύση. Το οικονομικό κόστος αυτής της στενοκεφαλιάς θα είναι τεράστιο, για να μην αναφερθώ στις απώλειες ζωών. Με την άκαμπτη θέση της, η Γερμανία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας και ουσιαστικά παίρνει όμηρο ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Στο θέμα της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια του κορονοϊού, η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως στις εταιρείες των ιδιαίτερα περιζήτητων εμβολίων mRNA, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής εταιρείας Biontech. Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τάσσεται υπέρ της άρσης, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της προμήθειας έτοιμων εμβολίων στις φτωχότερες χώρες.

«Ο ισχυρισμός ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν την ικανότητα να παράγουν εμβόλια για τον κορονοϊό περιέχει εντελώς ρατσιστικούς και νεοαποικιοκρατικούς υπαινιγμούς. Η Γερμανία θα πρέπει να επανεξετάσει γρήγορα τη θέση της. Ειδικά επειδή η Γερμανίδα καγκελάριος διακινδυνεύει σήμερα να υπονομεύσει την καλή παγκόσμια φήμη της και ίσως ακόμη και την πολιτική της κληρονομιά στην τελευταία φάση της 16χρονης θητείας της», γράφει επίσης ο Στίγκλιτς στην εφημερίδα του Αμβούργου.

Οι χώρες της ομάδας των G7 αποφάσισαν αυτήν την εβδομάδα να διανείμουν 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε φτωχότερες χώρες μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός ανέρχεται σε οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους, ορισμένοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του Γιόζεφ Στίγκλιτς, θεωρούν ότι αυτός ο αριθμός δεν είναι επαρκής.

Γι αυτό και ο διαπρεπής οικονομολόγος τονίζει εν κατακλείδι στο άρθρό του: «Έως ότου η γερμανική πλευρά αλλάξει τη θέση της, η πανδημία θα μαίνεται ανεξέλεγκτα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσω εάν πάθει κακό ο αγνοούμενος πιλότος του F-15 που καταρρίφθηκε πάνω από το Ιράν – Εντοπίστηκε ο δεύτερος πιλότος
Η Τεχεράνη χλευάζει τις αμερικανικές έρευνες για τον πιλότο και εκτοξεύει αντιαεροπορικά πυρά κατά των ελικοπτέρων Black Hawk που συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης
Ντόναλντ Τραμπ
10
Το Ιράν απέρριψε 48ωρη εκεχειρία από τις «πληγωμένες» σε γόητρο και στρατιωτικό επίπεδο ΗΠΑ
Η Τεχεράνη δήλωσε στους μεσολαβητές ότι δεν προτίθεται να συναντηθούν αξιωματούχοι του με Αμερικανούς στο Ισλαμαμπάντ εντός των επόμενων ημερών και θεωρεί «απαράδεκτες» τις απαιτήσεις των ΗΠΑ
Λίβανος
Νεαρός έπεσε θύμα revenge porn από την πρώην σύντροφό του στην Βρετανία - Έστειλε γυμνές φωτογραφίες του στην μητέρα του
Στην 24χρονη επιβλήθηκε κοινοτική ποινή 12 μηνών με 200 ώρες κοινωνικής εργασίας, να καταβάλει στον πρώην της αποζημίωση ύψους 600 λιρών, ενώ εκδόθηκε και περιοριστική εντολή που της απαγορεύει να επικοινωνήσει μαζί του
Βρετανική αστυνομία
Ο Τραμπ ζητά 152 εκατομμύρια δολάρια για να επαναφέρει τη λειτουργία του Αλκατράζ ως φυλακές
Το Αλκατράζ, που άνοιξε το 1934, είχε θεωρηθεί η αυστηρότερη και υψίστης ασφαλείας φυλακή της Αμερικής δεδομένης της τοποθεσίας του νησιού, των παγωμένων νερών και των ισχυρών ρευμάτων που το περιβάλλουν
Νησί Αλκατράζ