Κόσμος

Στην αντεπίθεση ο Μισέλ: Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια για προπαγάνδα όπως η Κίνα και η Ρωσία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει την παραπλάνηση από την Κίνα και τη Ρωσία σχετικά με τα εμβόλια τόνισε σε μήνυμά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας να παραπλανηθούν από την Κίνα και τη Ρωσία, και τα δύο καθεστώτα με λιγότερο επιθυμητές αξίες από τις δικές μας, καθώς οργανώνουν πολύ περιορισμένες αλλά ευρέως δημοσιευμένες επιχειρήσεις για την παροχή εμβολίων σε άλλους» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Προσέθεσε ότι «σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτές οι χώρες έχουν χορηγήσει μισές δόσεις ανά 100 κατοίκους σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ευρώπη δεν θα χρησιμοποιήσει εμβόλια για προπαγάνδα. Προωθούμε τις αξίες μας».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι σοκάρεται όταν ακούει τις κατηγορίες για «εθνικισμό εμβολίων» κατά της ΕΕ.

click4more: Όχι στο εμβόλιο Sputnik V λέει προς το παρόν αξιωματούχος του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων

«Και εδώ πάλι, τα γεγονότα δεν ψεύδονται. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει πλήρη απαγόρευση της εξαγωγής εμβολίων ή συστατικών εμβολίων που παράγονται στην επικράτειά τους. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η περιοχή με τη μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής εμβολίων στον κόσμο, απλώς θέσπισε ένα σύστημα για τον έλεγχο της εξαγωγής των δόσεων που παράγονται στην ΕΕ» επισήμανε ο κ. Μισέλ προσθέτοντας ότι ο στόχος της ΕΕ είναι η αποτροπή των εταιρειών από τις οποίες έχει παραγγείλει και προχρηματοδοτήσει δόσεις να τις εξάγουν σε άλλες προηγμένες χώρες, όταν δεν έχουν παραδώσει αυτό που υποσχέθηκαν.

«Η ΕΕ δεν σταμάτησε ποτέ τις εξαγωγές» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «χωρίς την Ευρώπη, δεν θα ήταν δυνατόν να αναπτυχθούν και να παραχθούν διάφοροι τύποι εμβολίων σε λιγότερο από ένα έτος, όταν συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε χρόνια».

click4more Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ε.Ε ζητά από τις ΗΠΑ να «ξεμπλοκάρουν» εκατομμύρια δόσεις

«Ο στόχος ήταν να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός και η υποβολή προσφορών μεταξύ χωρών και να επιτραπεί σε όλες τις χώρες να λάβουν τις δόσεις ταυτόχρονα. Διαφορετικά, τα μεγαλύτερα ή πλουσιότερα κράτη μέλη θα ήταν τα πρώτα στην ουρά και θα είχαν καλύτερη εξυπηρέτηση, ενώ τα άλλα δεν θα είχαν λάβει ακόμη μία δόση. Αυτό θα δημιουργούσε Ευρωπαίους πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κάτι που είναι απαράδεκτο» ανέφερε.

Ο Σαρλ Μισέλ εστίασε επίσης στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τη διεθνή πρωτοβουλία COVAX για την παροχή εμβολίων στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα στον κόσμο.

«Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο εναντίον της COVID-19. Και η Ευρώπη θα είναι σημαντικός σύμμαχος στην απελευθέρωση του κόσμου από αυτόν τον ιό» κατέληξε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Γαλλία βγάζει τον στρατό στους δρόμους ενόψει των νέων διαδηλώσεων το Σάββατο – Ο ρόλος της Sentinelle
Θα κινητοποιηθούν ακόμα η ελίτ των ειδικών δυνάμεων, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και αύρες νερού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ - Ο Λεκορνί καταγγέλλει «σχέδιο εξέγερσης» της άκρας Αριστεράς - Εξετάζεται και απαγόρευση συγκεντρώσεων
Γάλλοι στρατιώτες
Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ: Τον αποκαλούν το αποκρουστικό πρόσωπο της κυβέρνησης του Ισραήλ – Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας οδηγεί τους νέους ψηφοφόρους στην αγκαλιά της ακροδεξιάς
Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν ενίσχυση του κόμματός του «Εβραϊκή Ισχύς», ειδικά σε νεότερους ψηφοφόρους
Ben Gvir
Reuters: Σε πολιτικό αδιέξοδο ο Μακρόν, «αυτοκινητόδρομος» η διαδρομή Λε Πεν προς την εξουσία
Ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις και μια κυβέρνηση που δυσκολεύεται να διαμορφώσει σταθερή κατεύθυνση
Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν
Μάρκο Ρούμπιο: Οι πύραυλοι αναχαίτισης για την Ουκρανία μπορεί να μην εστάλησαν, αλλά αυτό δεν έγινε για πολιτικούς λόγους
Το Reuters ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει να σταματήσουν τη λειτουργία του μηχανισμού PURL προκειμένου να πιέσουν το Κίεβο να διακόψει τις επιθέσεις κατά των ρωσικών ενεργειακών υποδομών
Ο Μάρκο Ρούμπιο