Κόσμος

Στην Αυστραλία ο Ομπάμα με τα στρατιωτικά θέματα σε πρώτο πλάνο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στην Αυστραλία για την πρώτη του επίσκεψη σε σύμμαχη χώρα με την οποία επιδιώκει την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας απέναντι στις περιφερειακές φιλοδοξίες της Κίνας.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις σε στρατιωτική βάση στο Ντάργουιν της Αυστραλίας, εκκινώντας από την ανάπτυξη δύναμης 250 Πεζοναυτών από τα μέσα του 2012, με στόχο την σταδιακή ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και της συμμαχίας ανάμεσα στις δύο χώρες, βάσει νέας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, ανακοίνωσαν η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Αυστραλία.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από την πλευρά του ότι η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αυστραλία θα συμβάλει στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής της Ασίας στους τομείς της ασφάλειας και της προσφοράς ανθρωπιστικών υπηρεσιών

    “Με την επίσκεψή μου στην περιοχή καθιστώ σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τη δέσμευσή τους σε ολόκληρη της περιοχή Ασίας -Ειρηνικού”, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντάργουιν θα βρίσκονται σε απόσταση μόλις 820 χιλιομέτρων από την Ινδονησία και θα έχουν την ικανότητα ταχείας αντίδρασης τόσο σε ανθρωπιστικές κρίσεις, όσο και σε κρίσεις στον τομέα της ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Ασία, όπου εδαφικές διεκδικήσεις επί τμημάτων της Θάλασσας της Νότιας Κίνας προκαλούν εντάσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής.


 

Το Πεκίνο είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ-Αυστραλίας ως ακόμη μία κίνηση περικύκλωσης της Κίνας, δεδομένης της λειτουργίας αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα.

    Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η Κίνα, ως μεγάλη οικονομική δύναμη, θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της στον τομέα του εμπορίου, εάν θέλει να συμμετάσχει στη σύμπραξη της περιοχής του Ειρηνικού (TPP).

    “Δεν έχουμε αποκλείσει την Κίνα από το TPP…Εάν η Κίνα πει ‘θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας για να συμμετάσχουμε’, θα την καλωσορίσουμε. Αυτό θα σημαίνει ότι η Κίνα θα αναθεωρήσει ορισμένες προσεγγίσεις της στον τομέα του εμπορίου”, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν φοβούνται την αύξηση της οικονομικής και της σταρτιωτικής ισχύος της Κίνας.

    “Η άποψη ότι φοβόμαστε την Κίνα είναι εσφαλμένη. Η ιδέα ότι επιδιώκουμε τον αποκλεισμό της είναι εσφαλμένη”, είπε.

 
Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για την κρίση στην ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι η αναταραχή στις αγορές θα συνεχισθεί μέχρι η Ευρώπη καταλήξει σε συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

    “Μέχρι να εφαρμοσθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο και ένας μηχανισμός που να στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη υποστηρίζει το ευρώ και θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτήν την αναταραχή στις αγορές”, προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος.
 

 
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάος στο Μάντσεστερ: Άγριο επεισόδιο με μαχαίρια και ματσέτες μεταξύ νεαρών – Σκληρές εικόνες
Δύο άνδρες τραυματίστηκαν σοβαρά σε μια «συμπλοκή με μαχαίρια» σε δρόμο στο νότιο Μάντσεστερ - «Καλώς ήρθατε στη Βρετανία», σχολιάζει σοκαρισμένος ένας αυτόπτης μάρτυρας
Βρετανία
Νέα απειλή Τραμπ σε Ιράν: «Θα σας χτυπήσουμε σκληρά σήμερα ή αύριο» – «Τα Μνημόνια δεν σημαίνουν και πολλά όταν έχεις να κάνεις με αχρείους»
«Κόκκινο» χτυπάει το θερμόμετρο της έντασης στη Μέση Ανατολή, με τον Ντόναλντ Τραμπ να στέλνει νέα αυστηρή προειδοποίηση στο Ιράν,...
Ντόναλντ Τραμπ
«Ο ναυτικός αποκλεισμός θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη 14 Ιουλίου» λέει το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφορά όλη την ακτογραμμή του Ιράν και περιλαμβάνει τα ιρανικά λιμάνια και τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου, χωρίς να παρεμποδίζεται η «ουδέτερη διέλευση»
Στενά του Ορμούζ
Αντίθετος ο ΟΗΕ στην επιβολή τελών στα Στενά του Ορμούζ: Η ανακοίνωση μετά τις δηλώσεις Τραμπ περί ναυτικού αποκλεισμού – «Αναμένουμε διευκρινίσεις»
«Δεν υπάρχει καμία νομική βάση μέσω της οποίας να εισαγάγονται υποχρεωτικά τέλη απλά για να διέλθει κανείς από έναν πορθμό» λέει ο ναυτιλιακός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών
Στενά του Ορμούζ