Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Στις Βρυξέλλες οι αγρότες για τρίτη φορά – Σε θέση μάχης τα τρακτέρ

Στις Βρυξέλλες οι αγρότες για τρίτη φορά – Σε θέση μάχης τα τρακτέρ

Σε νέα διαμαρτυρία προχωρούν σήμερα Τρίτη (26.03.2024) οι αγρότες στις Βρυξέλλες, που μπορεί να είναι λιγότεροι στον αριθμό συγκριτικά με τις προηγούμενες δύο φορές αλλά δείχνουν αποφασισμένοι.

Με κροτίδες, φωτοβολίδες και κορναρίσματα έκαναν αισθητή την παρουσία τους αγρότες στις Βρυξέλλες. Aπό 80 ως 100 τρακτέρ παρατάχτηκαν στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο κτίριο της Κομισιόν και του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που συνεδριάζει από τις 10 το πρωί.

«Αυτή είναι η τρίτη διαδήλωση θυμωμένων αγροτών στην πρωτεύουσα από την αρχή του έτους, μετά από αυτές της 1ης και της 26ης Φεβρουαρίου», σημειώνει η εφημερίδα «L’ Echo».

Οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι με την αστυνομία να συστήνει τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.

Οι αγρότες ρίχνουν κροτίδες θέλοντας να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ενώ τα τρακτέρ έχουν πάρει θέση μάχης απέναντι από τον αστυνομικό κλοιό. 

Η αύρα της Αστυνομίας ρίχνει συνεχώς νερό για να σβήνει μικρές εστίες φωτιάς, ενώ οι δρόμοι έχουν γεμίσει με παλέτες και κοπριά. 

Κυκλοφοριακά προβλήματα υπάρχουν από νωρίς το πρωί ως το απόγευμα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα έρθουν 600 τρακτέρ στην πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένων 300 από τη Fugea και 300 από την FJA. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν τα 100. 

Τι ζητούν οι αγρότες

Οι αγρότες συνεχίζουν να απαιτούν ανταποδοτικές τιμές ή το τέλος των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών, επισημαίνει η L’ Echo και αναφέρεται αναλυτικά στα μέτρα που θα συζητήσουν σήμερα οι Υπουργοί Γεωργίας στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ.

Οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις έκαναν λόγο με επιστολή τους για «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ αντίθετα, 16 περιβαλλοντικές ΜΚΟ, σε κοινή επιστολή, κάλεσαν τη Δευτέρα την Επιτροπή να «αποσύρει τη νομοθετική της πρόταση».

Τρίτη διαμαρτυρία αγροτών στις Βρυξέλλες 

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η τρίτη φορά που οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους των Βρυξελλών. 

Η πρώτη διαμαρτυρία είχε γίνει την 1η Φεβρουαρίου όπου πάνω από 1000 τρακτέρ είχαν κατακλύσει τους δρόμους, ενώ είχαν σημειωθεί επεισόδια έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις 26 Φεβρουαρίου, περίπου 900 αγρότες επέστρεψαν και κατάφεραν να προσεγγίσουν ακριβώς έξω από το κτίριο των συνεδριάσεων των υπουργών Γεωργίας, όπου ακολούθησε πετροπόλεμος και επεισόδια

Σήμερα οι αγρότες κάνουν λόγο για «συμβολική διαμαρτυρία».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις