Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Στο έλεος του κορονοϊού η Ονδούρα – Πολλοί οι νεκροί, με στρατιωτική επιτήρηση οι κηδείες

Στο έλεος του κορονοϊού η Ονδούρα  – Πολλοί οι νεκροί, με στρατιωτική επιτήρηση οι κηδείες

Δραματική είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ονδούρα με τους νεκρούς και τα κρούσματα συνεχώς να αυξάνονται.

Με δάκρυα στα μάτια κάποιοι παρευρίσκονται στην ταφή των συγγενών τους που πέθαναν από Covid-19 σε ένα κοιμητήριο κοντά στην Τεγκουσιγκάλπα, την πρωτεύουσα της Ονδούρας, της μικρής αυτής κεντροαμερικανικής χώρας που έχει πολλούς νεκρούς από τον νέο κορονοϊό.

Οι κηδείες γίνονται υπό στρατιωτική επιτήρηση. Κάποιοι συγγενείς αψηφούν τους στρατιώτες που συνοδεύουν την νεκρώσιμη πομπή ήδη από την έξοδο του νεκρού από το νοσοκομείο και μολονότι το φέρετρο είναι σφραγισμένο το ανοίγουν για να πουν ένα τελευταίο αντίο στο αγαπημένο τους πρόσωπο.

Μόνον σε μια χούφτα συγγενείς επιτρέπεται να εισέλθει στο κοιμητήριο, ενώ οι υπόλοιποι οφείλουν να περιμένουν απ’έξω.

Ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ο πρόεδρος της Ονδούρας, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα αφού διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από SARS-CoV-2, ομολόγησε ότι το σύστημα υγείας της χώρας του έχει υπερφορτωθεί από τους ασθενείς της Covid-19.

“Το ξέραμε ότι θα κατακλυζόμασταν, ότι θα πεθαίνανε άνθρωποι, ακόμη και στο σπίτι τους”, δήλωσε στο AFP ο πρόεδρος της Ένωσης Γραφείων Κηδειών της Ονδούρας Έντουϊν Λάνσα. “Αυτό θα επιδεινωθεί διότι ακόμη δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση” της επιδημίας, προέβλεψε.

Βάσει των επίσημων στοιχείων, οι ασθενείς από νέο κορονοϊό ανέρχονται σε 10.000 στην Ονδούρα, τη χώρα των 9 εκατομμυρίων κατοίκων, και οι νεκροί σε 300. Ωστόσο “αυτούς τους αριθμούς θα πρέπει να τους πολλαπλασιάσουμε με το πέντε, υπάρχουν 50.000 ασθενείς”, υπογράμμισε ο γραμματέας της Ένωσης Γραφείων Κηδειών Χεσούς Μοράν.

Στο βόρειο τμήμα της χώρας, “ενταφιάζουν τη νύχτα από δέκα ως δώδεκα πτώματα που έχουν στοιβαχτεί μέσα σε νεκροφόρες”, δήλωσε μιλώντας τηλεφωνικώς από το Σαν Πέδρο Σούλα, το οποίο βρίσκεται 100 χλμ βόρεια της Τεγκουσιγκάλπα και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Πολύ συχνά στις πιο φτωχές συνοικίες, άνθρωποι που διαμαρτύρονται για πόνους στο στήθος πεθαίνουν χωρίς να υποβληθούν σε εξετάσεις και για τον θάνατό τους καταγράφεται απλώς ότι υπάρχει υποψία πως προκλήθηκε από Covid-19, πρόσθεσε ο Έντουιν Λάνσα.

Δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας στις κηδείες  

Οι οδηγίες που υπάρχουν είναι να τοποθετείται η σορός σε τρεις απολυμασμένους πλαστικούς σάκους και να περιτυλίγεται με απολυμασμένο υλικό και το φέρετρο ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του νέου κορονοϊού. Ωστόσο το σύνηθες είναι να μην τηρούνται οι οδηγίες αυτές, επισήμανε.

“Έχουμε μείνει άναυδοι (…) τις τελευταίες μέρες οι πωλήσεις μας αυξήθηκαν κατά 80%”, σημείωσε επίσης ο Λάνσα, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης που κατασκευάζει φέρετρα δυτικά της Τεγκουσιγκάλπα.

Οι σοροί “συσσωρεύονται”, υπογράμμισε παράλληλα ο Μαουρίσιο Κοράλες, πρόεδρος του συνδικάτου προσωπικού του νοσοκομείου Εσκουέλα της Τεγκουσιγκάλπα, το οποίο αναγκάστηκε εκτάκτως να στήσει σκηνές στην αυλή για να μπορεί να δεχθεί τους ολοένα και περισσότερους ασθενείς.

“Το νεκροτομείο δεν λειτουργεί πια, τα πτώματα είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης, θα υπάρξει μεγάλη μόλυνση”, προειδοποίησε ακόμη ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που δείχνει 16 πτώματα σε μαύρους σάκους πάνω σε φορεία στους διαδρόμους.

“Στους 3.000 εργαζομένους, 56 διαγνώστηκαν θετικοί (…) Δεν έχουμε κατάλληλο υλικό προστασίας”, τόνισε επίσης.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις