Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Στο ίδιο έργο θεατές! Αναστασιάδης – Μαλάς για την προεδρία – Τι “έδειξε” η κάλπη στην Κύπρο

Αναστασιάδης Μαλάς

Το σίγουρο είναι πως η κάλπη δεν Κύπρο δεν ανέδειξε νέο πρόεδρο. Κανείς άλλωστε δεν περίμενε οι εκλογές να κριθούν από τον πρώτο γύρο. Και τώρα, η χώρα γυρίζει… πίσω στο 2013 όταν είχαν ξανά αναμετρηθεί για την προεδρία οι Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς.

Ο δεύτερος γύρος των κυπριακών εκλογών θα γίνει την άλλη Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου. Και τότε οι Κύπριοι θα κληθούν να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο πρόεδρός τους για την επόμενη πενταετία: Νίκος Αναστασιάδης ή Σταύρος Μαλάς; Ο πρώτος υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ και ο δεύτερος από το ΑΚΕΛ.

Πίσω στο χρόνο…

Το 2013, στον πρώτο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης είχε λάβει ποσοστό 45,46% και ο Σταύρος Μαλάς 26,91%. Στον δεύτερο γύρο εξελέγη ο Νίκος Αναστασιάδης με 57,48% έναντι 42, 52% του Σταύρου Μαλά.

Στον πρώτο γύρο της Κυριακής (28.01.2018) ο Ν. Αναστασιάδης και πάλι «έκοψε πρώτος το νήμα» με 35,5% και ο Στ. Μαλάς ήρθε δεύτερος με 30,3%. Και οι δύο υπερέβησαν τα ποσοστά των κομμάτων, που τους υποστηρίζουν, στις βουλευτικές εκλογές 30,68%, (ΔΗΣΥ) και ΑΚΕΛ 25,67%.

«Μεγάλος χαμένος» των εκλογών είναι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία από τις αρχές Ιουνίου και επαγγέλθηκε μια «νέα στρατηγική» στο Κυπριακό. Ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίχθηκε από το κόμμα του , το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, την Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι οι ψηφοφόροι προτίμησαν τους Αναστασιάδη και Μαλά, οι οποίοι έχουν σαφή θέση υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως μορφή λύσης του Κυπριακού.

Την τέταρτη θέση στις εκλογές εξασφάλισε ο πρόεδρος του εθνικιστικού Ε.ΛΑ.Μ , Χρίστος Χρίστου με ποσοστό 5,6%, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2016 το κόμμα πήρε 1,08% και δύο έδρες στην Βουλή. Πέμπτος τερμάτισε ο Γιώργος Λιλλήκας, πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών με ποσοστό 2,2%. Το 2013 ο κ. Λιλλήκας είχε έρθει τρίτος με 24,93%, ενώ στις βουλευτικές του 2016 το νεοσύστατο κόμμα του έλαβε 6,01% και τρεις έδρες στην Βουλή.

Η αποχή

Τρίτος «νικητής» των εκλογών της Κυριακής στην Κύπρο ήταν η αποχή, η οποία ξεπέρασε το 28%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το 17% στις προεδρικές εκλογές του 2013.

Το πρώτο συμπέρασμα στο οποίο «οδηγεί» η αποχή είναι ότι ενδεχομένως ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών μένει ασυγκίνητο από τη διαδικασία για εκλογή προέδρου.

Από το σύνολο των 550.876 ψηφοφόρων, οι 154.927 επέλεξαν να μην προσέλθουν στην κάλπη. Σε ποσοστό μεταφράζεται σε 28,12% ή αλλιώς ένας στους τέσσερις δεν πήγε να ψηφίσει. Ελαφρώς πιο ψηλά ήταν η αποχή στους ψηφοφόρους του εξωτερικού όπου το ποσοστό ανήλθε στο 29,05%.

Στην Αμμόχωστο καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό άκυρων ψηφοδελτίων (1,98%) και των λευκών ψηφοδελτίων (1,08%). Σε παγκύπριο επίπεδο τα άκυρα ψηφοδέλτια έφτασαν τις 5.879 ή ποσοστό 1,48% ενώ τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν 3.459 ή ποσοστό 0,87%.

Στην καταμέτρηση των εκλογικών κέντρων του εξωτερικού, τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 114 άκυρα ή ποσοστό 1,38% και τα λευκά 69 ή ποσοστό 0,83%.

Τι… έδειξε η κάλπη στο εξωτερικό

Αποχή και Σταύρο Μαλά επέλεγαν οι Κύπριοι στο εξωτερικό.

Η αποχή έφθασε στο 29,5%, αφού από τους 11.683 ψηφοφόρους, στις κάλπες προσήλθαν 8.289.

Πρώτος αναδείχθηκε ο Σταύρος Μαλάς με ποσοστό 40,81%, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε το 31,78% και ο Νικόλας Παπαδόπουλος το 20,86%.

Ο Σταύρος Μαλάς κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό, 74,77% στη Βουλγαρία και ο Νίκος Αναστασιάδης στο Κατάρ, 43,37%.

Γεωγραφικά ο κύριος Μαλάς κέρδισε τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις ευρωπαϊκές χώρες, αφού κατέγραψε υψηλότερα ποσοστά σε Ελλάδα, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία και Τσεχία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε σε Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία.

Αναστασιάδης: Ο λαός θα κρίνει το μέλλον

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών «αποτελούν ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας των τελευταίων πέντε χρόνων». Επίσης, εξέφρασε ετοιμότητα για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και για συνεργασία με όλους, τονίζοντας ότι «αυτό που προέχει είναι το καλό της πατρίδας μας».

Θέση μου, είπε, είναι ότι πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για να υπάρξουν συνεργασίες για να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα.

Χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής κρίσιμη, γιατί όπως είπε, «από τη βούληση του λαού θα εξαρτηθεί εάν η χώρα θα πορευθεί με σταθερότητα προς το μέλλον».

Συνεπώς, είπε, η ψήφος του λαού «θα κρίνει την πορεία της χώρας μας και θα καθορίσει το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών μας».

Το διακύβευμα, ανέφερε, δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρο: «είτε θα συνεχίσουμε με σιγουριά που δημιουργεί το σήμερα, αλλά και την προοπτική του αύριο, είτε θα επιστρέψουμε σε δογματικές πολιτικές και αδιέξοδα που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Είτε θα συνεχίσουμε, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας, μείωσης ή εξάλειψης της ανεργίας και δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας, « ή θα επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και ανασφάλεια που χαρακτήριζε την προηγούμενη διακυβέρνηση».

Αντίπαλος όλων μας, τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι τα προβλήματα, «που ο λαός αντιμετωπίζει και κανένας σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει».

Σε παρατήρηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν τον έχει προβληματίσει το γεγονός ότι το 2008 κάποια λάθη στοίχισαν την εκλογή του κ. Ιωάννη Κασουλίδη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «η παρελθοντολογία είναι αρκετή ως δίδαγμα», λέγοντας επίσης: «δεν αντιλαμβάνομαι που ήταν τα λάθη του κ. Κασουλίδη το 2008».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν έχει αρχίσει τους σχεδιασμούς για την επόμενη Κυριακή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι δεν θεώρησε ποτέ τους ανθυποψηφίους του ως αντιπάλους. «Συνεπώς είμαι έτοιμος και για Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και για συνεργασία με όλους. Αυτό που προέχει είναι το καλό της πατρίδας μας, η αντιμετώπιση με ρεαλισμό και με συγκροτημένο πρόγραμμα η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ο λαός μας αντιμετωπίζει», δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση, εάν τον ξάφνιασε το αποτέλεσμα για τον κ. Παπαδόπουλο, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «από την ώρα που απευθύνεσαι στον λαό θα πρέπει να αναμένεις την ετυμηγορία του με νηφαλιότητα και με σεβασμό. Εγώ αυτό που ξέρω, και μιλώ μόνο για τον εαυτό μου, είναι πως αισθάνομαι την τιμή που μου έγινε να πάρω μια τόσο ισχυρή εντολή».

Σταύρος Μαλάς: Αφήνουμε πίσω το χθες

«Ο λαός μίλησε», δήλωσε ο Σταύρος Μαλάς, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, κατέδειξε ότι «μία μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ζητεί μία νέα ελπιδοφόρα αλλαγή».

Αφήνουμε, είπε, πίσω το χθες, «βάζουμε τέλος στους διχασμούς τους παρελθόντος και κοιτάζουμε στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα». Διαβεβαίωσε ότι με υπευθυνότητα, σύνεση και συναίνεση, θα επιδιώξει τη λύση του Κυπριακού για επανένωση και απελευθέρωση της Κύπρου, αλλά και για βελτίωση της οικονομίας, με τρόπο που να αγγίζει τη ζωή όλων των Κυπρίων, τονίζοντας ότι μέσα από την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη, πρέπει να υπάρξει κοινωνική συμμαχία ευρείας αποδοχής.

Αναφερόμενος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο κύριος Μαλάς κάλεσε τους ψηφοφόρους «να υπερβούν κομματικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις και να κρίνουν τις θέσεις, τις δεσμεύσεις και τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων».

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκυπρίους, ο κύριος Μαλάς διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση εκλογής του, θα προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα προς το στόχο της επανένωσης και απελευθέρωσης του τόπου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις