Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Στο Ισραήλ οι 2 γυναίκες με ρωσική υπηκοότητα που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς

Στο Ισραήλ οι 2 γυναίκες με ρωσική υπηκοότητα που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς

Η 50χρονη Elena Trupanov και η 73χρονη μητέρα της Irena Tatti, είναι οι δύο γυναίκες με διπλή υπηκοότητα του Ισραήλ και της Ρωσίας που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς και απελευθερώθηκαν σήμερα (29.11.2023) ως «φόρος τιμής στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν».

Οι IDF και η Shin Bet ανακοίνωσαν λίγο πριν τις 21:00 πως βρίσκονται σε έδαφος του Ισραήλ, μετά από 54 ημέρες που πέρασαν ως όμηροι της Χαμάς. Οι δύο γυναίκες απήχθησαν από το κιμπούτς Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου, μαζί με τον γιο της Tatti, τον Sasha και τη σύντροφό του, Sapir Cohen. Ο σύζυγος της Trupanov δολοφονήθηκε από τους τρομοκράτες.

Η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει άλλους 10 Ισραηλινούς ομήρους απόψε, στο πλαίσιο της επέκτασης της συμφωνίας της με το Τελ Αβίβ για ανταλλαγή ομήρων, κατάπαυση του πυρός και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η στρατιωτική πτέρυγα των ισλαμιστών ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι άφησε ελεύθερες τις 2 γυναίκες με την ισραηλινή και τη ρωσική υπηκοότητα, ως «φόρο τιμής στον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Η τελευταία φορά που η Χαμάς απελευθέρωσε ομήρους από τη Ρωσία ή με ρωσική υπηκοότητα ήταν την περασμένη Κυριακή (26.11.2023), όταν αφέθηκε ελεύθερος ο 25χρονος Ρόνι Κρίβοϊ, ο οποίος απήχθη από το φεστιβάλ μουσικής Σούπερ Νόβα ως «απάντηση στις προσπάθειες του Βλαντιμίρ Πούτιν για εκεχειρία στη Γάζα».

Η Elena Trupanov

Η Irena Tatti

Οι δύο γυναίκες θα υποβληθούν σε εξετάσεις και αφού εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας τους, οι IDF θα τις συνοδεύσουν μέχρι να φτάσουν στους συγγενείς τους, δήλωσε μέσω Twitter ο Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι.

Η στιγμή της άφιξής τους στη Ράφα:

Με πληροφορίες από Haaretz / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις