Κόσμος

Στο νοσοκομείο ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο 84χρονος μονάρχης Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας εισήχθη σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας της χώρας Ριάντ με φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη, μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο μονάρχης — ο οποίος κυβερνά τη χώρα που εξάγει τη μεγαλύτερη ποσότητα αργού στον πλανήτη και αποτελεί στενό σύμμαχο των ΗΠΑ από το 2015 — υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις, πρόσθεσε το πρακτορείο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Έπειτα από τη μετάδοση της είδησης αυτής, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ Καντίμι ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο βασίλειο, γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, ο Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.

Ο μονάρχης Σαλμάν, θεματοφύλακας των δύο ιερότερων τόπων λατρείας του Ισλάμ, ήταν για πάνω από δυόμισι χρόνια πρίγκιπας διάδοχος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από τον Ιούνιο του 2012, προτού γίνει βασιλιάς. Υπήρξε εξάλλου κυβερνήτης της περιφέρειας του Ριάντ για πάνω από 50 χρόνια.

Ο de facto ηγέτης της χώρας και πρίγκιπας διάδοχος σήμερα είναι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχει αναγγείλει σειρά μεταρρυθμίσεων με σκοπό να μεταμορφωθεί η οικονομία του βασιλείου και να τερματιστεί η «εξάρτησή του» από το πετρέλαιο.

Η προσπάθεια του 34χρονου πρίγκιπα να κερδίσει τους νέους στη χώρα του χαλαρώνοντας κάποιους κοινωνικούς περιορισμούς, παραχωρώντας περισσότερα δικαιώματα στις γυναίκες και υποσχόμενος να διαφοροποιήσει την οικονομία έχει αμαυρωθεί από την πάταξη κάθε διαφωνίας, την εκστρατεία εκκαθαρίσεων μεταξύ γαλαζοαίματων και επιχειρηματιών στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που θεωρητικά είχε στόχο την πάταξη της διαφθοράς, τον δαπανηρό πόλεμο στην Υεμένη, αλλά και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Γερμανός τουρίστας εξηγεί πως κέρδισε αποζημίωση για τις ξαπλώστρες στο ξενοδοχείο της Κω – «Και οι 400 ήταν πιασμένες»
Αναγκαζόταν να ξυπνά νωρίς το πρωί για να βρει ξαπλώστρες για την οικογένειά του αλλά μάταια - Τα παιδιά του έκαναν υπομονή περιμένοντας στο τσιμέντο δίπλα από την πισίνα
Τουρίστας
Το Ιράν χαρακτηρίζει «παράδοση» την αμερικανική πρόταση και την απορρίπτει – Ζητάει αποζημιώσεις και πλήρη έλεγχο του Ορμούζ
Η Τεχεράνη ζητά σαφείς διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες κατά του Ιράν, ενώ επιμένει και στην κατάργηση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου
Στενά του Ομρούζ