Κόσμος

Στο πλευρό του Τραμπ ο Μπολσονάρο: Υιοθετεί την άποψη για νοθεία στις αμερικανικές εκλογές

Έναν σύμμαχο στο πρόσωπο του Ζαϊχ Μπολσονάρο βρήκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολοσονάρο υποστήριξε σήμερα ότι η θεσμική κρίση στις ΗΠΑ προκλήθηκε από την «έλλειψη εμπιστοσύνης» των Αμερικανών στις εκλογές, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς περί «νοθείας» του συμμάχου του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι επιστολικές ψήφοι πολλαπλασιάστηκαν λόγω της πανδημίας, υπάρχουν άνθρωποι που ψήφισαν τρεις, τέσσερις φορές. Έγινε πανηγύρι εκεί πέρα, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί», είπε ο ακροδεξιός ηγέτης, σε συνομιλία που είχε με υποστηρικτές του, έξω από το προεδρικό μέγαρο Αλβοράντα, στην Μπραζίλια. «Η έλλειψη εμπιστοσύνης ήταν αυτή που προκάλεσε όλα τα προβλήματα που παρακολουθούμε εκεί», συνόψισε, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα τις ταραχές στο Καπιτώλιο.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Μπολσονάρο είχε αρνηθεί να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην Ουάσινγκτον. «Τα παρακολούθησα όλα. Ξέρετε ότι συνδέομαι με τον Τραμπ, επομένως γνωρίζετε την απάντησή μου. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για νοθεία», είπε.

Σήμερα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος εκτίμησε ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει «χειρότερα προβλήματα» από τις ΗΠΑ αν συνεχίσει να χρησιμοποιεί το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις προεδρικές εκλογές του 2022. «Η απάτη υπάρχει», επέμεινε, επαναλαμβάνοντας ότι, όπως πιστεύει, θα είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο το 2018 αν δεν είχαν γίνει παρατυπίες, για τις οποίες ωστόσο δεν παρουσίασε ποτέ καμία απόδειξη.

Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι ο Μπολσονάρο θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Αμερικανού ομολόγου του και θα αμφισβητήσει μέχρι τέλους τη νομιμότητα των εκλογών, εάν δεν καταφέρει να επανεκλεγεί το 2022.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ναργκίς Μοχαμαντί: Στο νοσοκομείο η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ιρανή ακτιβίστρια, έπειτα από «καρδιακή κρίση»
Η 54χρονη Μοχαμαντί κέρδισε το βραβείο ενώ βρισκόταν στη φυλακή για την εκστρατεία της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και της κατάργησης της θανατικής ποινής στο Ιράν
Ναργκίς Μοχαμαντί
Ο «Τίμι» είναι ελεύθερος: Κολυμπά στη Βόρεια Θάλασσα η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής
Έπειτα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε αιχμαλωσία, οι θαλάσσιοι βιολόγοι αμφισβητούν εάν η φάλαινα εξακολουθεί να μπορεί να κολυμπά και να βουτάει κανονικά
27 April 2026, Mecklenburg-Western Pomerania, Poel: A helper moistens the whale's back with wet cloths. The humpback whale that stranded near Wismar about a month ago is still stuck in shallow water. A private initiative has been trying to rescue the whale for days. Photo by: Philip Dulian/picture-alliance/dpa/AP Images