Παρασκευή, 24 Μαΐ
22oC Αθήνα

Στο… Θεό ο πληθωρισμός στην Τουρκία! Ρεκόρ 15ετίας το 17,9%

Στο… Θεό ο πληθωρισμός στην Τουρκία! Ρεκόρ 15ετίας το 17,9%
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και ο πληθωρισμός στην Τουρκία “χτυπάει”… κόκκινο! Αυξήθηκε κατά 2,3% τον Αύγουστο και κατά 17,9% σε ετήσια βάση, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ από το 2003.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Τουρκία έδωσε σήμερα (03.09.2018) στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Εκτιμάται ότι το ιστορικό υψηλό του πληθωρισμού θα προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς στην τουρκική οικονομία και ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην τουρκική λίρα.

Ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας θεωρείται η συνεδρίαση, στις 13 Σεπτεμβρίου, της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, όπου θα αποφασιστεί το ύψος των επιτοκίων της. Στην προηγούμενη συνεδρίασή της, στο τέλος Ιουλίου, η Τράπεζα είχε αποφασίσει να τα διατηρήσει σταθερά.

Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξει τη σταθερότητα των τιμών και ότι θα προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Η ανακοίνωση αυτή έγινε αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Αλμπαϊράκ: Ανεξάρτητη η Κεντρική Τράπεζα

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, δήλωσε εξάλλου ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Reuters, υπερασπιζόμενος την απόφαση να μην αυξηθεί το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας εδώ και τρεις μήνες, παρά τη νομισματική κρίση στη χώρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα «δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα» σε συντονισμό με κυβερνητικά δημοσιονομικά μέτρα. Επίσης ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι μετά την επανεκλογή τον Ιούνιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ευρείες εξουσίες η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της χώρας συντονίζονται στενά, ενισχύοντας τη δράση της Τράπεζας.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ – Φωτογραφία Reuters

Μέχρι στιγμής φέτος η λίρα έχει σημειώσει πτώση κατά περισσότερο από 40% σε σχέση με το δολάριο, μια τάση που ενισχύθηκε τον Αύγουστο καθώς παραμένουν τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον. «Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει υπάρξει ίσως πιο ανεξάρτητη από αυτές άλλων χωρών και θα συνεχίσει να είναι αυτή την περίοδο λαμβάνοντας μέτρα για να συνεχιστεί η ανεξαρτησία της», τόνισε ο Αλμπαϊράκ.

Click4more: Ερντογάν μαινόμενος! «Θα συντρίψουμε την επίθεση στην τουρκική λίρα»

Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank με το Ιράν αμερικανική δικηγορική εταιρεία που έχει προσλάβει η Τουρκία απεφάνθη ότι δεν παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις, επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν αναμένει την επιβολή προστίμου στην τράπεζα.

Η δικηγορική εταιρεία King and Spalding και η εταιρεία δεδομένων Exiger διεξήγαγαν έρευνα μετά την καταδίκη τον Μάιο ανώτερου στελέχους της Halkbank από δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε 32 μήνες κάθειρξη για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Αναφερόμενος στη διαμάχη της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον την έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν ωφελεί «το αμερικανικό κράτος ή τους πολίτες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις