Πέμπτη, 13 Ιουν.
37oC Αθήνα

Στο Βέλγιο θαυμάζουν τον «Φαλλό του Τιτάνα» το γιγάντιο λουλούδι που ανθίζει μία φορά στα 3 χρόνια για λίγες ώρες

Στο Βέλγιο θαυμάζουν τον «Φαλλό του Τιτάνα» το γιγάντιο λουλούδι που ανθίζει μία φορά στα 3 χρόνια για λίγες ώρες
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πλήθος κόσμου συρρέει αυτές τις μέρες σε Βοτανικό κήπο στο Βέλγιο για να θαυμάσει ένα πολύ σπάνιο και αρωματικό γιγάντιο λουλούδι με την ονομασία «Φαλλός του Τιτάνα».

O «Φαλλός του Τιτάνα» με την επιστημονική ονομασία Amorphophallus titanum και αποδίδεται στα ελληνικά και ως «άμορφος φαλλός» οφείλει το παρατσούκλι του στο φαλλικό σχήμα του και έχει ύψος 2 μέτρα. Ανθίζει ανά περίπου 3 χρόνια για λίγες ώρες και πολλοί κάτοικοι του Βελγίου σπεύδουν να απολαύσουν το θέαμα με το σπάνιο φυτό.

Είναι εγγενές στο τροπικό δάσος της Σουμάτρας της Ινδονησίας, όπου θεωρείται απειλούμενο είδος, εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών.

Το άλλο χαρακτηριστικό του Amorphophallus titanum είναι η δυσοσμία του, που σε καμία περίπτωση δεν αποθαρρύνει τους επισκέπτες που έρχονται αποφασισμένοι να το θαυμάσουν από κοντά προτού ανθοφορήσει ξανά μετά από χρόνια.

Αλλιώς γνωστό με ένα άλλο παρατσούκλι, «λουλούδι πτώματος», ανθίζει μόνο για 72 ώρες το πολύ, και χρειάζεται κανείς να περιμένει τουλάχιστον τρία χρόνια, και μερικές φορές πολύ περισσότερο, πριν το δει ξανά ανθισμένο.

Η δυσοσμία, η οποία είναι παρόμοια με αυτήν των «σκουπιδιών που μένουν πολύ καιρό στον ήλιο», έχει σκοπό να προσελκύσει έντομα επικονίασης, που εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή του, η Μανόν Βαν Χόϊε, εκπρόσωπος του βοτανικού κήπου.

«Είναι υπέροχο, δεν ήξερα ότι ήταν τόσο μεγάλο», είπε η Καρίν Κουρί, μια από τους πολλούς ανθρώπους που ήρθαν ειδικά για να παρακολουθήσουν αυτή την ανθοφορία.

Η Μανόν Βαν Χόϊε θεωρεί πως αυτή η ανθοφορία είναι σαν «θαύμα». «Το σχήμα είναι αρχιτεκτονικό, λατρεύω το χρώμα και λατρεύω επίσης την ιστορία πίσω από αυτό, ότι είναι είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση και χρειάζεται να το προστατέψουμε. Ομολογώ ότι συγκινούμαι», κατέληξε η εκπρόσωπος του βοτανικού κήπου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις