Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Στοκχόλμη, η επόμενη μέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Σουηδία – Έρημη πόλη και φόβος παντού

Στοκχόλμη, η επόμενη μέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Σουηδία – Έρημη πόλη και φόβος παντού

– 24 ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση, η Σουηδία παραμένει “παγωμένη”
– Αποκλεισμένο το σημείο όπου έπεσε το φορτηγό το απόγευμα της Παρασκευής παρασύροντας στο θάνατο τέσσερις ανθρώπους
– Στα χέρια των αρχών ο οδηγός του μοιραίου φορτηγού – Είχε και εκρηκτικά μαζί του
– Λουλούδια στη μνήμη των νεκρών

Νίκαια, Βερολίνο, Λονδίνο και από το απόγευμα της Παρασκευής (07.04.2017) Στοκχόλμη. Μια ακόμη τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 15 τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι εννέα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σχεδόν 24 ώρες μετά, η Στοκχόλμη μοιάζει έρημη πόλη. Ο κόσμος, φοβισμένος απ’ όσα έζησε, αφού η επίθεση έγινε σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της σουηδικής πρωτεύουσας, αποφεύγει να κυκλοφορεί στο δρόμο.

Στο εμπορικό κέντρο όπου ο 39χρονος Ουζμπέκος και τουλάχιστον ένας συνεργός του έριξαν το φορτηγό που είχαν το κλέψει νωρίτερα, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Οι εικόνες που φέρνει στο φως μέσα από το newsit.gr η Σταυρούλα Σκλαβούνου Järnerot, Ελληνίδα δημοσιογράφος που ζει με την οικογένειά της τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία, αποδεικνύουν τι επικρατεί στη Στοκχόλμη την επόμενη μέρα της τρομοκρατικής επίθεσης.

Λίγα λουλούδια για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους. Κάγκελα και κορδέλες της αστυνομίας έχουν αποκλείσει το σημείο της επίθεσης. Κι εκεί, παραμένουν, εκτός από τους αστυνομικούς που ακόμη ψάχνουν στοιχεία, οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι των μέσων μαζικής ενημέρωσης που καλύπτουν τις εξελίξεις.

Στο μετρό της πόλης, κι εκεί ο κόσμος λιγοστός. Στο σταθμό T-Centralen υπάρχει μήνυμα για τους επιβάτες, που ενημερώνει πως η αστυνομία έχει κλείσει συγκεκριμένες εξόδους και καθοδηγεί τον κόσμο που μπορεί να πάει για να βγει.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Η Σταυρούλα Σκλαβούνου ήταν από τους κατοίκους της Στοκχόλμης που έτυχε το απόγευμα της Παρασκευής να έχει ρεπό και να βρίσκεται με την ανήλικη κορούλα της κοντά στο σημείο της επίθεσης. Δεν είχε καταλάβει πως κάτι συμβαίνει μέχρι που της τηλεφώνησε ο σύζυγός της για να της πει να φύγει αμέσως από εκεί, γιατί μάλλον είχε γίνει τρομοκρατική επίθεση.

Τα όσα περιέγραψε στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη είναι χαρακτηριστικά. Ο κόσμος έτρεχε πανικοβλημένος, τρομοκρατημένος απ’ όσα είχαν συμβεί. Όπως είπε, σουηδικά μέσα μετέδωσαν ότι το φορτηγό έτρεχε με 80 χιλιόμετρα πριν πέσει στο πλήθος που βρισκόταν έξω από το εμπορικό κέντρο.

Το video από τη στιγμή που το φορτηγό περνά από δρόμο της πόλης, λίγα δευτερόλεπτα πριν σφηνωθεί στην είσοδο καταστήματος του εμπορικού κέντρου, και άνθρωποι πανικόβλητοι μπαίνουν σε μαγαζί για να γλιτώσουν, κάνει το γύρο του κόσμου.

«Βρισκόμασταν δίπλα στο φανάρι στο Ντροτνινγκάταν και τότε ακούσαμε κάποιους να ουρλιάζουν, είδαμε ένα φορτηγό να έρχεται προς το μέρος τους» περιέγραψε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Έπειτα προσέκρουσε σε μια κολώνα στο εμπορικό κέντρο Ahlens City και το καπό πήρε φωτιά. Όταν τελικά σταμάτησε είδαμε έναν άνδρα να κείτεται κάτω από τα λάστιχα. Ήταν τρομαχτικό», επισήμανε ο άνδρας, ο οποίος παρακολούθησε τα γεγονότα από το αυτοκίνητό του.

«Γύρισα από την άλλη και είδα ένα μεγάλο φορτηγό να κατευθύνεται προς το μέρος μου. Έστριψε απότομα. Δεν έμοιαζε να έχει χάσει τον έλεγχο, επιδίωκε να χτυπήσει ανθρώπους. Χτύπησε ανθρώπους, ήταν φοβερό. Χτύπησε ένα καροτσάκι με ένα παιδί μέσα, το παρέσυρε. Χρειάστηκε πολλή ώρα προκειμένου η αστυνομία να φθάσει στην περιοχή. Υποθέτω ότι από την πλευρά τους ήρθαν σύντομα, όμως έμοιαζε σαν ο χρόνος να είχε σταματήσει» δήλωσε εξάλλου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Γκλεν Φόραν, Αυστραλός τουρίστας ηλικίας 40 ετών.

«Προκάλεσε τον ίδιο κρότο με μια βόμβα που εκρήγνυται και καπνός άρχισε να αναδύεται από την κεντρική είσοδο του καταστήματος», ανέφερε στην εφημερίδα Aftonbladet ο 66χρονς Λεάντερ Νόρντλινγκ, αυτόπτης μάρτυρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε