Κόσμος

Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ «μακροπρόθεσμα»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ «μακροπρόθεσμα». Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, την ώρα που το Κίεβο ζητεί την ένταξή του στην Ατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφωνούν η Ουκρανία να γίνει μέλος της Συμμαχίας, αλλά ταυτόχρονα αυτό αποτελεί μακροπρόθεσμη προοπτική», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την επίσκεψή του στην Φινλανδία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πρόσθεσε μάλιστα ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα «πλαίσιο» για την αποφυγή κάθε νέας εισβολής στο μέλλον.

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Μόσχα, η οποία επικαλέσθηκε τον κίνδυνο μίας τέτοιας εξέλιξης για να δικαιολογήσει την επίθεσή της.

«Το θέμα σήμερα είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα παραμείνει ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και για τον λόγο αυτόν πρέπει να την υποστηρίξουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ο πόλεμος του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία συνεχίζεται και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι θα αλλάξει τα σχέδιά του. Θέλει να ελέγξει την Ουκρανία και δεν ετοιμάζεται για ειρήνη, αλλά για περισσότερο πόλεμο».

«Οφείλουμε επίσης να βρούμε πλαίσια που θα διασφαλίσουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσία δεν θα εισβάλουν ξανά στην Ουκρανία», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχοντας στο πλευρό του την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν.

Για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι πλέον καιρός η Αγκυρα και η Βουδαπέστη να επικυρώσουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Τόσο η Φινλανδία, όσο και η Σουηδία έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της τριμερούς συμφωνίας τους με την Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο στην Μαδρίτη», επέμεινε ο γενικός γραμματέας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χτύπημα σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν, κοντά στην Μπουσέρ όπου βρίσκεται πυρηνικός σταθμός - Προειδοποίηση Αραγτσί για νέα «στρατιωτική επιχείρηση»
Δύο εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στην πόλη Μπουσέρ και την κοντινή πόλη Τσογκαντάκ στο νότιο Ιράν, τρεις στην πόλη Κοναράκ, καθώς και στην πόλη-λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς
Ιράν
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
Εικόνες καταστροφής από το σπίτι του Χαμενεΐ μετά τις φονικές επιθέσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ - Θρήνος στην κηδεία του πρώην Ιρανού ηγέτη
Η ταφή στην πατρίδα του Χαμενεΐ έρχεται μετά από μια εβδομάδα συγκεντρώσεων και τελετών πένθους για τον δολοφονημένο ηγέτη που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Ιράν
Πενθούντες συγκεντρώνονται την ημέρα της ταφής του εκλιπόντος Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ και των ΗΠΑ, στο Μασχάντ
Αυτά είναι τα όπλα που έδωσε ως δώρα ο Ερντογάν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ
Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κίρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρομπ Τζέτεν δήλωσαν δημοσίως ότι θα αφήσουν τα πιστόλια τους στην Τουρκία
Lithuanian President's Office