Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία θα είναι σύντομα πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ – «Περιμένουμε την Άγκυρα»

Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία θα είναι σύντομα πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ – «Περιμένουμε την Άγκυρα»
Φωτογραφία: Reuters

Σύντομα η Σουηδία θα είναι πλήρες μέλος της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας στις Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στη Σύνοδο του Βίλνιους συμφωνήθηκε δήλωση στην οποία εκφράζεται ξεκάθαρα τι θα πρέπει να γίνει από την πλευρά της Σουηδίας, ενώ η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε επικύρωση το συντομότερο δυνατόν, προσέθεσε. Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι αυτό «το επανέλαβε πολλές φορές ο Πρόεδρος Ερντογάν. Περιμένω λοιπόν ότι, όταν το τουρκικό κοινοβούλιο συνεδριάσει ξανά αργότερα το φθινόπωρο, η επικύρωση θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατόν».

Παράλληλα ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η στήριξη της Ουκρανίας δεν είναι επιλογή, αλλά ανάγκη για την επιδίωξη της ειρήνης «για τα μέλη μας και για τις χώρες μας, καθώς και για να διαβεβαιώσουμε ότι τα απολυταρχικά καθεστώτα δεν θα επιτύχουν αυτό που θέλουν παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και κάνοντας χρήση στρατιωτικών δυνάμεων».

Ερωτηθείς σχετικά με τη φερόμενη συντριβή ενός drone στη Ρουμανία, ο ΓΓ της Συμμαχίας απάντησε ότι «οι ρουμανικές αρχές επιβεβαίωσαν και ενημέρωσαν το ΝΑΤΟ ότι κομμάτια πιθανόν ενός drone βρέθηκαν στα σύνορα με την Ουκρανία», αλλά και για όλα τα ευρήματά τους. Ανέφερε ότι η έρευνα συνεχίζεται καθώς και ότι υπογραμμίζεται ο κίνδυνος ατυχημάτων. «Δεν έχουμε κάποια πληροφορία που να δείχνει κάποια εσκεμμένη επίθεση από την Ρωσία και περιμένουμε το αποτέλεσμα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Περιμένουμε την Άγκυρα»

Από την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τόμπιας Μπίλστρομ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και περιμένει η Τουρκία να ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης του αιτήματος ένταξής της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η σκανδιναβική χώρα υπέβαλε πέρυσι αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά Τουρκία και Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το αίτημα.

«Είμαστε εντελώς έτοιμοι και περιμένουμε να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης στην Άγκυρα», είπε ο Μπίλστρομ σε συνέντευξη Τύπου στη Ρίγα έπειτα από συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών σκανδιναβικών και βαλτικών χωρών.

Η Στοκχόλμη ελπίζει ότι η Άγκυρα θα επικυρώσει την ένταξη όταν το τουρκικό κοινοβούλιο συνεδριάσει εκ νέου τον Οκτώβριο, όπως συμφωνήθηκε με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις