Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Στόλτενμπεργκ: Θα παρέχουμε περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία

Γενς Στόλτενμπεργκ

Το ΝΑΤΟ συμφώνησε για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ η Ρωσία θα υποστεί ακόμη βαρύτερες κυρώσεις ενώ θα υπάρξει εξοπλισμός προστασίας από χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα. Παράλληλα προανήγγειλε πως στο στρατιωτικό σκέλος θα ενισχυθούν οι δυνάμεις στις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη κατά 40.000 στρατιώτες ενώ ο στόλος του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται και θα κάνει γυμνάσια στη Μεσόγειο.

«Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και τοποθετούμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική μας πλευρά» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ έκανε γνωστό πως 4 νέες ομάδες μάχης θα σταλούν στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε επίσης από την Κίνα να μην παράσχει καμία υποστήριξη στρατιωτική ή οικονομική στη Ρωσία.

Αρχικά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε πως ««μόλις ολοκληρώσαμε την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη μεγαλύτερη απειλή ασφάλειας της τελευταίας γενιάς» ενώ απέκλεισε ρητά κάθε παρέμβαση του ΝΑΤΟ στον πόλεμο παράλληλα όμως δεσμεύτηκε ότι θα είναι αμέριστη η υποστήριξη προς τις ουκρανικές δυνάμεις. «Ο λαός της Ουκρανίας μάχεται γενναία και τους στηρίζουμε. Ο πρόεδρος Ζελένσκι μας απηύθυνε μήνυμα και μας ευχαρίστησε για τη στήριξη ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια».

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ που συναντώνται στις Βρυξέλλες συμφώνησαν να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας απέναντι στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, και προειδοποίησαν τη Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

“Παραμένουμε ενωμένοι και ανένδοτοι στην αποφασιστικότητά μας να αντιτεθούμε στην επιθετικότητα της Ρωσίας, να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας, και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια όλων των συμμάχων” αναφέρει μια κοινή δήλωση των ηγετών των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συστήσουν άλλες τέσσερις μονάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία και προειδοποίησαν την Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Καθώς αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη κρίση ασφαλείας σε μια γενιά, είμαστε ενωμένοι για να κρατήσουμε τη συμμαχία μας ισχυρή και τους λαούς μας ασφαλείς”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, που συνορεύει με τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία.

Φόβοι για χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία

Είναι ενδεχόμενο ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία απευθύνοντας κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι προετοιμάζουν χημική επίθεση, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ανησυχούμε εν μέρει διότι βλέπουμε την ρητορική και βλέπουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα είδος προσχήματος κατηγορώντας την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά και βιολογικά όπλα», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε χρήση όπλων «θα έχει εκτεταμένες συνέπειες».

«Υπάρχει επίσης κίνδυνος μία επίθεση με χημικά όπλα να έχει απευθείας επιπτώσεις σε πληθυσμούς που ζουν σε χώρες του ΝΑΤΟ, διότι μπορεί να δούμε μόλυνση, μπορεί να δούμε διασπορά χημικών παραγόντων ή βιολογικών όπλων στις χώρες μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Στόλτενμπεργκ για ακόμη ένα χρόνο

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ παρέτειναν τη θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ ως επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας κατά ένα χρόνο, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

«Είναι τιμή μου η απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να παρατείνουν για άλλο ένα χρόνο τη θητεία μου, ως Γενικού Γραμματέα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2023. Καθώς αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας για μια ολόκληρη γενεά, στεκόμαστε ενωμένοι να διατηρήσουμε τη Συμμαχία μας ισχυρή και τους λαούς μας ασφαλείς», δήλωσε στο Twitter ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις