Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Σχέδιο ανατροπής της Τερέζα Μέι! Βουλευτές και υπουργοί έτοιμοι να… ανοίξουν τις “πύλες της Κολάσεως”

Σχέδιο ανατροπής της Τερέζα Μέι! Βουλευτές και υπουργοί έτοιμοι να… ανοίξουν τις “πύλες της Κολάσεως”

– Οι 10 μέρες… κόλαση για την πρωθυπουργό της Βρετανίας
– Σε εξέλιξη μυστικό σχέδιο βουλευτών και υπουργών της για να την ανατρέψουν
– Ζητούν “σκληρό” Brexit και απειλούν με πραξικόπημα “εν μια νυκτί”
– Έχει εξοργίσει την κοινοβουλευτική ομάδα, δηλώνει πρώην υπουργός – Ποιοι είναι οι υποψήφιοι διάδοχοί της
– Αύριο Δευτέρα 19 Ιουνίου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση
– Αν ανατραπεί η Μέι ίσως δεν προλάβει να συμπληρώσει ένα χρόνο στην πρωθυπουργία της χώρας

Έχασε την αυτοδυναμία. Είδε τον κόσμο να την αποκαλεί “δειλή” μετά την ψυχρή αντίδρασή της στην τραγωδία του Grenfell Tower και το θάνατο 58 ανθρώπων στη φωτιά και πρόλαβε να “ζήσει” τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις, δυο στο Λονδίνο και μια στο Μάντσεστερ. Η Τερέζα Μέι, η γυναίκα που ονειρεύτηκε να γίνει η νέα Θάτσερ ίσως δεν προλάβει καν να κλείσει ένα χρόνο στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Τερέζα Μέι ανέλαβε την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος στις 11 Ιουλίου 2016, λίγες μέρες μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον λόγω… Brexit και μετά από εσωκομματικές εκλογές. Στις 13 Ιουλίου μπήκε ως πρωθυπουργός στο Νο10. Αλλά ίσως να μη μείνει για πολύ ακόμα εκεί. Κι αν όντως το μυστικό σχέδιο ανατροπής της που εξυφαίνονται βουλευτές των Torris και υπουργοί της κυβέρνησής της υπάρχει και τελικά την ανατρέψει, η Τερέζα Μέι θα έχει μείνει εκλεγμένη (από το λαό και όχι από το κόμμα) πρωθυπουργός μόλις μερικές μέρες (σ.σ. στις 8 Ιουνίου έγιναν οι εκλογές, που μπορεί να τις κέρδισε αλλά έχασε την αυτοδυναμία και αυτό μεταφράστηκε ως προσωπική της ήττα).

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, η Telegraph με ένα αποκλειστικό δημοσίευμα, φέρνει στο φως μυστικό σχέδιο βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος ακόμα και υπουργών της κυβέρνησης να ανατρέψουν την Τερέζα Μέι.

Η 60χρονη επικεφαλής των Torris έχει χάσει το λαϊκό έρεισμα (αν το είχε ποτέ) αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει εκείνους που θέλουν να την ανατρέψουν. Εκείνο που τους νοιάζει είναι να παραμείνει η Μέι πιστή στο “σκληρό” Brexit και να μη βάλει… νερό στο κρασί της, ειδικά μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.

Και ήδη, υψηλόβαθμα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος την έχουν προειδοποιήσει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σχέδιο ανατροπής της αν δεν τηρήσει τη δέσμευσή της για το “σκληρό” Brexit. Κορυφαίοι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές δήλωσαν στη Daily Telegraph έτοιμοι να θέσουν άμεσα ζήτημα αλλαγής ηγεσίας αν η Τερέζα Μέι δεν εφαρμόσει το αρχικό της σχέδιο.

Συντηρητικοί βουλευτές, περιλαμβανομένων και υπουργών, κατέληξαν ότι η Μέι δεν μπορεί να οδηγήσει την χώρα στις επόμενες εκλογές και τώρα συζητούν για το πότε θα πρέπει να παραιτηθεί.

Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές προειδοποιούν ότι η όποια προσπάθεια να παραμείνει η Βρετανία στην τελεωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά ή τυχόν περιθώριο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να διατηρήσει την υπεροχή του έναντι των βρετανικών κοινοβουλίων θα προκαλέσει πραξικόπημα “εν μια νυκτί”.

Πρώην υπουργός των Τόρις δήλωσε: “Αν είχαμε ισχυρές ενδείξεις ότι οπισθοχωρεί, θεωρώ ότι η Μέι θα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση. Το ζήτημα είναι ότι δεν αποτελεί πια ενωτικό στοιχείο. Έχει στ’ αλήθεια εξοργίσει την κοινοβουλευτική ομάδα για προφανείς λόγους. Επομένως, φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν καλές προθέσεις προς το πρόσωπό της. Αυτό που πιθανόν να κάνουμε είναι να βάλουμε έναν υποψήφιο απέναντί της, έναν Δούρειο Ίππο. Μπορείτε να φανταστείτε ποιός θα είναι…“. Ένας άλλος πρώην υπουργός δήλωσε: “Αν η Μέι μαλακώσει στο Brexit, ο κόσμος θα γκρεμιστεί… θα ανοίξουν οι πύλες της Κολάσεως.

Όλα αυτά μετά από μια δύσκολη εβδομάδα για την Βρετανή πρωθυπουργό, στη διάρκεια της οποίας δέχτηκε σκληρή κριτική για τους χειρισμούς της έπειτα από την τραγωδία στο Grenfell Tower. Μια κριτική στην οποία έβαλε και η ίδια το… χεράκι της, με τους λάθος χειρισμούς της.

Γιατί αρχικά πήγε στο σημείο της τραγωδίας αλλά δέχτηκε να συναντήσει μόνο πυροσβέστες και αστυνομικούς κι όχι τους ενοίκους που είχαν χάσει τα πάντα στη φωτιά και την επομένη (πιεσμένη από την επίσκεψη της Βασίλισσας Ελισάβετ σε κέντρο όπου φιλοξενούνταν πληγέντες) αποφάσισε να πάει στην περιοχή αλλά το μετάνιωσε πικρά.

Επέλεξε να συναντήσει μερίδα πολιτών σε μια εκκλησία και αυτό εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους που είχε είχαν χάσει αγαπημένα πρόσωπα στη φωτιά είτε είχαν δει τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη. Και ήταν τέτοια η οργή, που η ασφάλειά της τη φυγάδευσε αλλά παραλίγο να λιντσαριστεί από το πλήθος που την αποκαλούσε δειλή και ζητούσε να φύγει από μπροστά τους!

Οι δελφίνοι

Για να ανατραπεί η Μέι από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος απαιτείται να σταλεί μια επιστολή από 48 βουλευτές. Εκείνο που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν θα τεθεί απέναντί της σε μια νέα εσωκομματική διαδικασία ένας αντίπαλος ή περισσότεροι.

Υποστηρικτές τόσο του Μπόρις Τζόνσον (ένθερμου υποστηρικτή του Brexit και νυν υπουργού Εξωτερικών) όσο και του Ντέιβιντ Ντέιβις εξετάζουν αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη μάχη που θα τους φέρει στην ηγεσία των Τόρις και άρα στην πρωθυπουργία της Βρετανίας. Υπάρχουν βέβαια και οι Συντηρητικοί που είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. και αυτοί μάλλον θα στηρίξουν την Άμπερ Ρουντ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε