Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο στη Γερμανία: Μείωση κατανάλωσης και ρυθμίσεις στη θέρμανση

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο στη Γερμανία: Μείωση κατανάλωσης και ρυθμίσεις στη θέρμανση

«Σπάνιο αγαθό» για την Γερμανία είναι πλέον το φυσικό αέριο, όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως εξήγησε, δεν οφείλεται σε εσωτερικό ζήτημα της αγοράς ενέργειας της Γερμανίας, αλλά αποκλειστικά στη Ρωσία. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα με το φυσικό αέριο, καθώς βασικός προμηθευτής σε πολλές χώρες ήταν η Ρωσία. Σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της ενέργειας, η Γερμανία ανακοίνωσε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια. 

Το πρωί της Πέμπτης (23.06.2022), ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κήρυξε το επίπεδο συναγερμού στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια παροχής φυσικού αερίου. Ο υπουργός διαβεβαίωσε πάντως ότι η παροχή φυσικού αερίου στη χώρα παραμένει εγγυημένη, «αλλά δεν επιτρέπεται να υπάρχει μια ψευδής εντύπωση ασφάλειας», τόνισε και ανέφερε ότι η αναγκαία ποσότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον δεν αποθηκευτεί για γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Μείωση κατανάλωσης και ρυθμίσεις στη θέρμανση

«Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου – τώρα το καλοκαίρι. Αυτό είναι σημαντικό ενόψει του χειμώνα. Έχει σημασία να ρυθμίσουμε τώρα τη θέρμανση και να την προσαρμόσουμε, πριν έρθει ο χειμώνας», δήλωσε επίσης ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια – με εναλλακτικές διαδρομές και νέα νομοθεσία.

«Λανθασμένη» και «υπερβολική» η εξάρτηση από την Ρωσία

Ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος στην Γερμανία εξήγησε ακόμη ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε εσωτερικό ζήτημα της αγοράς ενέργειας της Γερμανίας, αλλά αποκλειστικά στη Ρωσία, ενώ αναφέρθηκε στη λανθασμένη υπερβολική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και στην έλλειψη έτοιμων εναλλακτικών στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. «Αυτό τώρα μας εκδικείται. Είναι οι αποτυχίες της τελευταίας δεκαετίας που μας έφεραν σε αυτή τη δυσκολία», είπε χαρακτηριστικά.

Έρχονται και άλλα μέτρα και αυξήσεις

Η ενεργοποίηση του β’ επιπέδου συναγερμού αποτελεί τη βάση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, διευκρίνισε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα δουν αυξήσεις ήδη στην προκαταβολή των λογαριασμών του επόμενου έτους, αλλά εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει προς το παρόν χρήση του μηχανισμού προσαρμογής των τιμών, ο οποίος επιτρέπει στους παρόχους να αυξάνουν τις τιμές στα τρέχοντα συμβόλαια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις