Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Συγκλονιστική αποκάλυψη πριν την ευθανασία

ευθανασία

Από τον πόνο που βίωνε μετά την επίθεση με οξύ, ο 29χρονος Mark van Dongen αποφάσισε να κάνει ευθανασία.

Ο μηχανικός ζήτησε να του κάνουν ευθανασία από τη στιγμή που έμαθε ότι η παράλυσή του ήταν μόνιμη. Είχαν περάσει 18 μήνες από την επίθεση με οξύ που δέχτηκε. Είχε μείνει παράλυτος από τον λαιμό και κάτω, είχε παραμορφωθεί και έχανε σιγά σιγά και την όρασή του.

Υπέμενε τον πόνο για 15 μήνες μέχρι να του επιτραπεί να κάνει ευθανασία στο Βέλγιο. Πέθανε σε κλινική υποβοηθούμενης αυτοκτονίας τον Ιανουάριο. Το μόνο που είχε να προσβλέπει, όπως ένιωθε, ήταν ένα “διαφορετικό ταβάνι να κοιτάζει”. Ο πατέρας του Cornelius Van Dongen κατέθεσε στο δικαστήριο πως χρειάστηκαν περίπου 4 μήνες για να επικοινωνήσει ο γιος του μετά την επίθεση. Όταν ρωτήθηκε ποιος του επιτέθηκε, ο Mark έγραψε το όνομα Berlinah με τη γλώσσα του. Το όνομα της πρώην κοπέλας του.

Παρά την αυτοκτονία του, οι εισαγγελείς πήραν την εξαιρετικά ασυνήθιστη απόφαση να κατηγορήσουν για δολοφονία τη 48χρονη Berlinah Wallace. Με αιτιολογικό ότι η επίθεση με οξύ είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τον θάνατό του. Η ίδια ωστόσο αρνείται τις κατηγορίες.

Ο συντετριμμένος πατέρας του Mark κατέθεσε πως η Wallace του φώναξε “αν δεν μπορώ να σε έχω εγώ δεν μπορεί καμιά” πριν την επίθεση με οξύ. Στο νοσοκομείο ο Mark φώναζε ότι ήθελε να πεθάνει. “Ήλπιζε στη φυσιοθεραπεία. Ήθελε να μείνει στην Αγγλία. Όταν επιδεινώθηκε η κατάστασή του και δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χέρια του απογοητεύτηκε απίστευτα”.

Μετά από μήνες στο νοσοκομείο, ο Mark μεταφέρθηκε σε κέντρο φροντίδας στο Gloucester. “Ήθελε να επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή. Αυτό ήθελε. Ήθελε να γυρίσω στη δουλειά. Περνούσα 23 ώρες τη μέρα μαζί του μέχρι να πεθάνει. Όταν έμαθε πως η παράλυση είναι μόνιμη πήρε την απόφαση για ευθανασία. Μου είπε ότι η ζωή του έφτασε στο τίποτα. Δεν υπήρχε τίποτα και πως αν γύριζε σπίτι το μόνο που θα άλλαζε θα ήταν το ταβάνι”.

Η απόφαση για ευθανασία

Οι γιατροί συμφώνησαν να του επιτρέψουν την ευθανασία στις 2 Ιανουαρίου με τον πατέρα του να είναι παρών. Πριν όμως πεθάνει είχε φροντίσει να αποκαλύψει τον άνθρωπο που του επιτέθηκε με οξύ. Οι ένορκοι είδαν στο δικαστήριο συνέντευξη στην αστυνομία όπου περιέγραφε την επίθεση που δέχτηκε στο διαμέρισμα που μοιραζόταν με τη Wallace.

“Με ξύπνησε και μου είπε πως αν δεν σε έχω εγώ δεν μπορεί να σε έχει καμιά. Γέλασε και τότε μου έριξε οξύ”. O Mark βγήκε τότε ουρλιάζοντας από τον πόνο στον δρόμο. Ένας γείτονας τον έβαλε στο ντους και κάλεσε τις πρώτες βοήθειες. Σε όλη τη διαδρομή για το νοσοκομείο φώναζε “σκοτώστε με τώρα αν το πρόσωπό μου παραμείνει έτσι. Δεν θέλω να ζήσω”.

Όταν η αστυνομία πήγε στο διαμέρισμα βρήκε τη Wallace με ένα πινέλο και ένα κομμάτι ύφασμα. Όταν τη ρώτησαν πώς τραυματίστηκε ο Mark τους είπε με οξύ. “Το χρησιμοποιούσα για να διαλύσω ένα ύφασμα”. Το ζευγάρι ήταν μαζί για 5 χρόνια και ζούσαν στην περιοχή Redland. Η σχέση τους πέρασε κρίση όταν ο Mark άρχισε να βλέπει μια άλλη γυναίκα τον Αύγουστο του 2015. Λίγο πριν τον θάνατό του είχε πει στους συναδέλφους του πως η Wallace ήταν βίαιη απέναντί του. Είπαν ότι φαινόταν πραγματικά φοβισμένος.

Τη νύχτα πριν την επίθεση, στις 22 Σεπτεμβρίου, το ζευγάρι αντάλλαζε μηνύματα και δεσμεύονταν να κάνουν τη σχέση τους να δουλέψει ξανά. Μετά την επίθεση ο Mark εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας για 6 μήνες πριν μεταφερθεί σε ειδικό θάλαμο για ασθενείς με εγκαύματα. Πέρασε 14 μήνες στο νοσοκομείο όπου και ακρωτηρίασαν το αριστερό του πόδι κάτω από το γόνατο. Έχασε την όρασή του στο αριστερό του μάτι και έβλεπε μερικώς από το δεξί του μάτι. Όταν παρέλυσε μόνιμα από τον λαιμό και κάτω έπαθε κατάθλιψη. Τότε ήταν που αποφάσισε και να ζητήσει ευθανασία.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις